ciasta siostry anastazji - 443 przepisów (strona:3/30)

Ciasto z musem śliwkowym wg siostry Anastazji 279

tego ciasta – przyznać muszę – mam mieszane uczucia. Z jednej strony wyszło dobre, z drugiej – tylko dobre. Zazwyczaj ciasta od siostry Anastazji mnie zachwycają, a to nie wzbudziło we mnie AŻ takich uczuć. Porcja jest dosyć duża, ciasto jest wysokie i podzielne, więc raczej sprawdzi się w sytuacji, gdy spodziewamy się gości. Moim zdaniem najlepiej smakuje krojone(...)połowę wiórek kokosowych. Mieszamy. Na ciasto I (najlepiej w formie) wykładamy połowę tężejącego musu śliwkowego. Przykrywamy ciastem II. Wykładamy resztę musu śliwkowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta I. Na wierzchu rozprowadzamy krem śmietanowy, posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.   Uwagi: * Ciasto I wyszło mi dosyć gęste. W trakcie miksowania wlałam do niego połowę mleka przeznaczonego do ciasta II. Rozprowadzałam go na blaszkach

Smaki Na Talerzu
Jubileuszowe ciasto 227

Kolejne ciasto z serii Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Pyszne, jak każde ciasto Siostry Anastazji (moja opinia). Jednak tak jak pyszne tak i pracochłonne. Ciasto z tzw. tortowych więc warto się skusić z upieczeniem go na jakąś imprezę urodzinową czy imieninową, itp. O tego typu ciastach mówię: ciacho pokazowe:) Warto upiec. Składniki na formę o wymiarach 21x32(...)polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję. Siostra Anastazja podaje większe ilości tych składników

In my kitchen
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 720

najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota!   Ciasto jabłkowe:   300g mąki pszennej,  50g masła,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  łyżeczka proszku(...)jabłkami wyłożyć połowę masy śmietanowej, rozłożyć ciasno delicje, jedna obok drugiej. Wyłożyć cały mus truskawkowy i rozsmarować resztę śmietany i przykryć upieczoną bezą. Ciasto odstawić na całą noc, by nieco zmiękło.   Źródło: Siostra Anastazja

Z miłości do słodkości
Ananasek 194

Prościutki, szybciutki, idealny na niedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji.  W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie(...)dodając cukier i  po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy. Śmietanę ubijam

Ciasteczkowy Potwór
Marysieńka 165

Marysieńkę trafiłam przez przypadek, szukając jakiegoś pysznego przepisu Siostry Anastazji. Już wcześniej słyszałam pochlebne opinie o ciastach tej Siostry, ale nigdy nie miałam okazji ich upiec. Ciekawe, czy ta Siostra w ogóle istnieje? A nawet jeśli jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe(...)biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne

Mia Cucina Sofieta
Figowiec wg Siostry Anastazji 205

Dziś zaprezentuję wyborne, kremowe ciasto. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Składniki: biszkopt kakaowy 6 jajek szklanki cukru szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto bakaliowe 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 10 dag orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku

Pychotkaaa
Nieklasyczna carbonara z cukinią 166

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyzie 171

Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt:  100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru(...)octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę. Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka

Ciasteczkowy Potwór
Pszczółka wg Siostry Anastazji 163

foremki. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić i przełożyć masą budyniową. Źródło: 103 ciasta Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Kwitnący tulipan wg Siostry Anastazji 229

masą serową. Masę serową przygotować mieszając wszystkie składniki na ogniu około 5 minut.  Pod koniec smażenia dodać 1 budyń śmietankowy rozpuszczony w 1/4 szklanki wody. Źródło 103 ciasta Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Snikers wg Siostry Anastazji 207

Posypać orzechami lub startą czekoladą. Ja natomiast całą masę dałam w środek a wierzch polałam 2 tabliczkami mlecznej czekolady które uprzednio roztopiłam w kąpieli wodnej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Ciasto Ule Karoliny wg Siostry Anastazji 148

okrągym biszkoptem nasączonym rumem.Całość polać polewą.Ciasto kroić na porcje tak,aby zawsze w połowie przekroić kulkę. Ja zamiast biszkoptów kulki zalałam własnym biszkoptem. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 289

rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.  Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.   Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji

Mania Wypiekania
ciasto kopciuszek 196

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
ciasto snikers wg s. Anastazji 458

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200

Domowy Smak Jedzenia
Metrowiec 108

jest to najlepsze z ciast z mojego repertuaru. A piekę przecież już od lat. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie 136 książki siostry A. Pustelnik „103 ciasta siostry Anastazji” Zresztą jest to chyba mój ulubiony przepis ze wszystkich zawartych w posiadanych przeze mnie publikacjach siostry Anastazji. Oczywiście ciasto nie wyszło idealnie. Jak zwykle miałam problem z podzieleniem "surowego" ciasta

blog.moje-pasje.info
Puszek 211

Kolejny przepis z książki "100 nowych ciast" Siostry Anastazji. Kolejne ciasto trafione w mój gust: mleko skondensowane, migdały, śmietana... Ciasto "przesiąka" swoim smakiem po dwóch dniach, wtedy jest najlepsze:) Oczywiście, nie zapomnijmy ciasta przechowywać w chłodzie (śmietanie może stać się coś nie dobrego:)) upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta); Masa migdałowa: 150 g cukru kryształu; 3 łyżki słodkiego

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania