Piernik staropolski już upieczony. Jutro do zrobienia krokiety. I czekoladki. A wszystko w rytm kolęd. Egzaminy też zaliczone. A po krzątaninie w kuchni w końcu będzie i zasłużony odpoczynek. Chyba na ten ostatni punkt na liście cieszę się najbardziej :P Wprawdzie jest jeszcze masa rzeczy, które wypadałoby zrobić, ale od teraz wrzucam trochę na luzzzzz :) Te ciastka to jedno(...)nikt nie potrafi zrobić tak pysznych jak babcia. Może to taki sentyment z dzieciństwa a może po prostu babcia dodaje jakiś tajemniczy składnik, który sprawia, że ciasta są tak wyjątkowe. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 125 g cukru pudru skórka otarta z małej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam miąższ z jednej
My simple kitchenSernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu
Poezja smakuŚwiąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i bardzo
maniapieczeniasłów, sernik jest "lżejszy" ponieważ zamiast cukru użyłam stewii. Lubię takie 'lajtowe' wypieki, bo są tak samo smaczne, a można zjeść więcej! :D P.S. Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich(...)papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 120*C i piec ok.10-15min , następnie zwiększyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze 60min. (nie otwierać piernika w trakcie pieczenia!) Potem wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia (ok. 1,5-2h). Włożyć na noc do lodówki, następnego dnia udekorować polewą lub sosem
chili & sugarpewnie wiecie, uwielbiam wszystkie słodycze z dodatkiem kawy - lody, serniki, ciasteczka właśnie... Nie mogąc się więc zdecydować, które upiec najpierw - zrobiłam i te, i z dodatkiem przyprawy do piernika. I teraz, po zjedzeniu kilku sztuk każdego rodzaju, nadal nie mogę się zdecydować, które smakują mi bardziej. W tych smak kawy jest mocno wyczuwalny, ciasteczka są nawet lekko gorzkawe. Słodyczy(...)kawą. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Śliwki pokroić w kosteczkę, razem z rodzynkami i migdałami dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze~(wegańskie) dyniowe drożdżowe korzenne kluski kładzione na mleku sojowym z orzechami pecan i syropem klonowym ; kawa toffee ~ Po wczorajszym śniadaniu zostały mi drożdże i postanowiłam je
breakfast of dreamsŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajakiś czas z mojego bloga. Na szczęście parę lekcji pieczenia ciast od mojej mamy, podczas przygotowania świątecznych wypieków, zrobiło swoje i w końcu upiekłam pyszne daktylowe babeczki zainspirowane tym ciastem daktylowym . Chrupiące z zewnątrz a wybornie delikatne w środku, zniknęły prawie tak szybko jak się pojawiły. Składniki: 1 szklanka kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy mielonej), 1 szklanka wody(...)pieczenia i sodę. Gdy masa w garnku całkowicie ostygnie, wyławiamy goździki, wlewamy roztwór do mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy także migdały. Powstała masa będzie dość lepka (całkiem jak piernik). Przekładamy ją do foremek papierowych lub silikonowych wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w opcji "góra-dół" i pieczemy tak przez 30 minut. Po tym czasie
Pełna LodówkaCzas przedświątecznych przygotowań w moim domu w pełni. Dziś wielkie , rodzinne malowanie pierników. Każdego roku o tej porze pieczemy pierniki, a potem zbieramy się wokół stołu i pięknie ozdabiamy. Nie ma dwóch jednakowych pierniczków i w tym leży ich piękno. Przepis ten dostałam przed laty od mojej koleżanki Lilii i zagościł na stałe w moim domu- pierniczki są pyszne(...)dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min. A teraz tylko rodzinne malowanie
Kuchnia Beatydzień i zaczęłam robić właśnie takie ciasteczka. Podczas pieczenia unosił się przyjemny zapach, który przypomniał mi dom mojej babci. Co roku z bratem ozdabialiśmy przygotowywane przez babcię amoniaczki i pierniki. Do dzisiaj pamiętam jak babcia siadała w rogu, przy stole w kuchni, ze skarbczykiem, zakładała wielkie sowie okulary i śpiewała w niebogłosy kolędy. Nie do końca wiem, czy można(...)delikatnie mleko, dodać amoniak i wymieszać. Do miski włożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, letnie mleko z amoniakiem i przesianą mąkę. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Z góry również opruszyć mąką i cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia
kuchniabellissima.wordpress.comzupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę. Mnie zachwyciło, i, co zaskakujące, również C. zajadał się tym ciastem z przyjemnością. Oczywiście to już nie sezon na kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać.Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie, której geniusz w wyszukiwaniu(...)minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego!I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamknę oczy to pamiętam zapach tych pierników babci, i nikt nie potrafi ich zrobić tak jak ona. Często rankiem, przed wyjściem do szkoły, zaglądałam do tego ganku, podkradając kawałek piernika, ale też uwielbiałam te małe okienka w drzwiach, na których mróz codziennie rano rysował nowe wzory w miliony różnych gwiazdek. Była to dla mnie prawdziwa magia. Codziennie móc podziwiać nowy(...)czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy
SMYKWKUCHNInajlepszą przyjaciółką. Nie wyobrażam sobie bez niej dnia, ba! Godziny nawet. W mojej kuchni do łask znów wrócił cynamon, imbir i goździki, rozmyślam już nawet nad przygotowaniem przyprawy do piernika. Cztery dynie, ustawione rzędem, czekają, aż wreszcie po nie sięgnę (czekałam z tym do października; kierował mną chyba jakiś głęboko ukryty masochizm, bo za dyniami przecież przepadam!). Wakacyjne czytelnicze rozleniwienie(...)czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad(...)średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy
Dzieje kuchennej Wiewióryinozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego) i witaminy E. - 70 g masła (ja użyłam dodatkowo łyżkę orzechowego)- 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)- łyżka przyprawy do piernika- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody-pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 74 %)Gorzka czekolada - poprawia nastrój, dodaje energii, a na dodatek zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas(...)czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka". Smacznego
Kuchnia ElliePani Ania przysłała nam te przesłodkie pierniki. Jak na pierwszy raz w dekorowaniu, poszło Pani bardzo dobrze! Takie ludziki można zawiesić na choince a także podarować w prezencie. Pani Ania twierdzi, że Panowie w rodzinie byli zachwyceni laseczkami w bikini, wierzymy Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki125g drobnego cukru125g(...)dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Krok 3 Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką. Krok 4 Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej
CoolinarniePL