roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu(...)dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy
Smaczne Zdrowetego bardzo aromatyczne. Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje ciasta. Formuję małe placuszki i smażę z obu stron. W między czasie przygotowuję mus bananowy. Banana obieram ze skórki i rozgniatam dokładnie widelcem. Dodaję pozostałe składniki i mieszam całość. Można
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu - 8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100g masła - 60g drożdży- 2 jajka Sposób przygotowania:1.W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy(...)momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki
Gotuj Z MuzykąKuchnia Gucia . Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie. Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha. Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać(...)wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki
Codziennik Kuchennyszklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop(...)się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio. Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonylokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek. Ciasteczka imbirowe Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka pomarańczy, 75 g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały Sposób przygotowania(...)pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze
w mojej kuchninastępny post będzie o pierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu(...)łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Chorwacji i domowymi dżemami. Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru pudru 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki) 20 g stopionego masła 2 jajka masło lub olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: Żółtka utrzeć(...)Białka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą. Powinny być mocno brązowe
Sto kolorów kuchnimyślałam, że mi się rozpadną, bo miałam już kilka podejść do placków serowych, ale wyszły genialne! ;) moja choroba pomału ustępuję, dziś chyba wybiorę się na krótkie poszukiwanie foremek na pierniki, bo już mam pewien pomysł, który koniecznie muszę przetestować! ;) Składniki (1 porcja): 1 jajko 100g serka Emilka lub serek Milsa z Aldi (około 4 łyżek) 1 czubata łyżka budyniu waniliowego(...)Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach(...)tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło
les mirabellesprzypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między(...)pieczemy ok. 15 min, do bardzo lekkiego zrumienienia boków i wierzchu. Wyciągamy ciastka z piekarnika i studzimy (najlepiej na kratce). Gdy są gorące, mają bardzo miękką konsystencję, prawie jak pierniki, jednak po wystudzeniu nieco twardnieją z wierzchu, zachowując miękki środek. PODANIE Ciastka powinny utrzymać świeżość przez kilka dni, ale jeszcze nie dane było nam tego sprawdzić… Po konsumpcji ciastka przez
Nerds KitchenLikier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu. Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta. Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek. Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki. Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego(...)prezent gwiazdkowy. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki) Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dodać cukier puder i podgrzewać
Sto kolorów kuchnisuszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam po dwie na sztukę) 250 g mąki 60 g płatków owsianych 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody sól 2 jajka 150 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany cukier puder Przygotowanie: Mąkę mieszamy(...)dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy i jogurt lub kwaśną śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy
Kulinarna PatilogiaGalaretki choinki... Teraz wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości(...)mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta) wyłożoną folią aluminiową i spożywczą na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje wycinamy foremkami do ciastek gwiazdki i nakładamy jedną na drugą. Na górze możemy ułożyć pionowo gwiazdkę z marchewki. Mi niestety
Pelusiowa Kuchniasmacznych potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :)Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250 g miodu120 g masłaprzyprawa korzenna2 łyżeczki sody oczyszczonejokoło 100 g cukru pudrujajo2 duże łyżki czekolady(...)sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy do naszej suchej masy tuż po jajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać
WeAreCrazy