serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny
CoolinarniePLraczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta(...)łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 duży budyń śmietankowy Delecta** 1 łyżeczka przyprawy korzennej mąka, tyle aby dopełnić szklankę * może być proszek do pieczenia piernika, wtedy nie dajemy przyprawy korzennej ** na 3/4 l mleka - polecamy z tej firmy, bo ma naturalny i intensywny śmietankowy smak *** w dowolnej proporcji BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy
Kuchnia od dwojgaDzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem(...)oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g cukru (w zależności od upodobania) łyżka cynamonu (skończył mi się niepodziewanie, więc użyłam przyprawy do piernika) Przygotowanie: Zacznij os starcia cukinij wraz ze skórką, ja jedną starłam na średnich oczkach, a drugą na drobnych, ot tak, dla zabawy ;-). Przełóż ją na sito, i niech spokojnie odcieka z nadmiaru
greenscarfdodatkiem orzechów włoskich SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 3 jaja 2 szklanki startej drobno marchewki 1,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli(...)składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami. Suche składniki łączymy z margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również gołąbki w kapuście
Kuchenne aromatykakao naturalnego czubata łyżeczka przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami
Zawsze głodna!piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać
Food SquareBardziej dietetyczna wersja tradycyjnych keksów. Składniki: 20 dag płatków owsianych ½ szklanki cukru pudru 3 jaja 2 łyżki mleka ½ torebki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu
Tradycyjna KuchniaCiekawy, smaczny i zdrowy deser na Walentynki i nie tylko :) Składniki: 1 jabłko duże czerwone 1 jabłko duże zielone 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu Pół
Tradycyjna KuchniaPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia
Słodka Stronaskładniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią
DefinicjaSmakuDodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać.Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż do połączenia składników. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić.Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzezastępujemy cukier: przy pieczeniu ciast - dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, ponieważ jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki
Ciastka - domowe słodkościszklanki)* 1/2 opakowania przyprawy do pierników* 3 i 2/3 szklanki mąki* 1 jajko* 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło tylko
Mix smakuBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchni