przesiać mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą z sodą, przyprawą do piernika, solą, dodać bakalie. Jajka ubić z z cukrem. Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować, dodać miód zmiksować. Następnie do jajek stopniowo dodawać sypkie produkty i za pomocą łyżki wymieszać. Dodać pokrojone bakalie i zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawiamy na pól godziny, aby odpoczęło w chłodnym miejscu
Ciastka - domowe słodkościgramów masła 82% 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż
Garniec Magaliełyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub opakowanie sklepowej) ~czubata łyżka miękkiego masła dodatkowo: jajko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania pierniczków Mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem przesiewamy, robimy wgłębienie. W rondelku podgrzewamy miód i masło, jeszcze ciepłe wlewamy do mąki zarabiając ciasto nożem. Dodajemy jajko, cukier, siekamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto
chili & sugarPaństwa, przed Państwem najlepsze na świecie ciasto marchewkowe! Częstujcie się! SKŁADNIKI: * starta marchew – 2 szkl * mąka pszenna – 1,5 szkl * duże jajka – 3 szt * olej – 1 szkl * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy
Ostra na Słodkomasła 2 jajka 20 g przyprawy do pierników 15 g proszku do pieczenia Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru, zalać 2 łyżkami wody, dodać miód, masło i resztę cukru. Zagotować, dodać przyprawy i ostudzić do letniej temperatury. Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i odstawić na kilka dni. Po paru dniach ciasto rozwałkować
Jadło i czytadłoszklanki płynnego miodu 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem
noteskulinarnyfigamarchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click(...)kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.Składniki:• 150 g mąki pszennej• 160 g cukru• 1 łyżeczka sody oczyszczonej• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)• 3 małe jajka,• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki• 1 szklanka startej na małych oczkach
Mia Cucina Sofietakomputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki (11 babeczek): 3 jajka puszka czerwonej fasoli 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec garść rodzynek garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie(...)następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćowsianych firmy Kupiec 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki stewii garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich do polania jogurt i miód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placuszki mieszamy wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy pod przykryciem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko.Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyni 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrębów 0,5 szklanki mąki żytniej (ja użyłam mąki do wypieku chleba) 1 jajko 1 spora łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii opcjonalnie garść pokrojonych orzechów lub rodzynek Sposób przygotowania: Dynie trzemy na tarce, a następnie gotujemy z dodatkiem wody, aż będzie miękka(...)jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki i mieszamy do drugie jajko i pure z dyni, mieszamy wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko miksujemy ja spróbowałam jeszcze ciasto, żeby mieć pewność czy jest dość słodkie, w razie czego możemy dosłodzić miodem ;) tak przygotowane ciasto wykładamy do formy na muffinki z papilotkami (ja użyłam silikonowych) pieczemy około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka(...)alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 4 goździki zmiażdżone w moździerzu 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski lub opakowanie cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone
zadanie-gotowaniemasła 200 g miodu 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru opcjonalnie barwniki spożywcze WYKONANIE: Miód, masło, cukier i przyprawę korzenną podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz
Kuchenne aromatyKorzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki:350 g mąki
wyzwania kuchenneinalnie miały być 2 ma ł e bocheneczki : STARTER: ok. 1 g świeżych drożdży 75ml zimnej wody 90g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki(...)mąki orkiszowej 400g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika - zamiast goździków, sugerowanych w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 60g mąki żytniej razowej 1/4 łyżeczki soli
Grunt to przepis!wałkowało. Stolnicę orpószyć mąką i wałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temperaturze 160-180 stopni, kiedy brzegi pierniczków zaczynają się rumienić należy wyjąć je z piekarnika, chwilę przestudzić (aż stwardnieją) i ściągnąć z blaszki. ŚWIECZNIKI Z PIERNIKA (3 szt) POTRZEBNE ELEMENTY świecznik
DefinicjaSmakuoraz maślankę i wymieszać rózgą do połączenia. Masę przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić piernik na 2 blaty. Masa: 300 g śliwek kalifornijskich 4 łyżki rumu lub soku jabłkowego (użyłam tego drugiego) 200 g pokruszonej masy marcepanowej 100 g cukru pudru oraz słoiczek powideł(...)ciężko było mi to dokładnie zmiksować. By lepiej to zblendować dolałam więcej soku jabłkowego, jednak i tak w masie pozostały mi kawałki śliwek. Jednak nie są one wyczuwalne w cieście. Masa jest dosyć klejąca. Przecięte blaty posmarować powidłami śliwkowymi. Na jednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku masie. Polewa: 100 g gorzkiej
Moja Galeria SmakuPrzepis absolutnie najlepsze moje brownie, do tego robi się je błyskawicznie, a jeżeli dodacie dodatkowo do niego opakowanie przyprawy korzennej do pierników i śmiało może zastąpić
greenscarfłyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki