ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:42/67)

Miodowe Brownie z orzechami 304

"Słodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na

Słodkie Przyjemności
Piernikowa bułka z mandarynkami 144

kawy! ;) Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów firmy Kupiec 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5-1 łyżeczka stewii 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mandarynka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz mandarynki) dokładnie mieszamy mandarynkę obieramy, dzielimy na kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy przekładamy masę do pojemnika/ miski nadającej się do użycia w mikrofali wstawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 148

pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka

codojedzenia
Pierniczki Norymberskie 179

masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu Przygotowanie: miód podgrzewamy z przyprawą i masłem oraz rumem, studzimy,  dodajemy żółtko  stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ciasto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wykrawamy gwiazdeczki układam na blasze wyłożonej papierem

Luźna Kuchnia
Pierniczki bakaliowe 160

włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować

Mix smaku
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 151

następny kawałek usprawiedliwiam się, że to przecież niczym sałatka Ciasto jest ala murzynkowe, wilgotne, puszyste i sycące. Jest bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka(...)składników wlewamy mokre. Lekko mieszamy. Wsypujemy cukinię i orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany

Made By Mom And Son
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 215

razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 168

moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami(...)kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie

Mania Gotowania
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 172

Zapachy tworzą w moim domu świąteczną atmosferę. Świeża choinka, cynamon, goździki, mieszanka korzennych przypraw do piernika, zapach pomarańczy i mandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw

Mango Papaja
Jaglane serniczki . 268

kolejno: skórkę otartą z cytryny, imbir i masę z żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy  partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie).  Pieczemy 30minut w 180 stopniach, w dużej formie do 5- 7minut dłużej.  Gotowe

Farmażony
Piernik z suszoną śliwką 200

jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto marchewkowe 301

łyżki oleju łyżka przyprawy do piernika rozpuszczona tabliczka białej czekolady Wykonanie: Utrzeć marchewki i odsączyć od nich sok. Do odsączonych marchewek dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i dobrze wszystko wymieszać (ja wymieszałam mikserem). Wylać do formy i włożyć do nagrzanego już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 40 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je rozpuszczoną białą czekoladą

Gorący kąsek
Piernikowy sernik z rosą 234

delikatny, aromatyczny, bardzo świąteczny!  Przepis Spód:- 1 szklanka mąki- 120 g cukru- 120 g margaryny- 1 jajko- 1 czubata łyżka kakao- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika- szczypta proszku do pieczenia- szczypta soliMasa serowa:- 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka- 3/4 szklanki cukru- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka(...)36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka ale to nie przeszkadza. Wylewamy ją na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę ale wypływały na wierzch

happycreatiff.blogspot.com
Pierniczki 187

naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.Składniki:2 kg mąki szymanowskiej0,5 kg masła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych goździków20 sztuk zmielonego ziela angielskiego1 paczka(...)dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami

Salonik smaków
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 214

udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.Piernikowe choinki wieżyczki:100 gramów kostki do pieczenia Kasia180 gramów mąki1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki cynamonu50 gramów cukru pudru1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier(...)pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami w formie gwiazdek o różnej wielkości wykrawamy ciasteczka

Poezja smaku