Tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie, jedno z moich ulubionych. SKŁADNIKI Krokant orzechowy: 30 dag orzechów włoskich, 10 dag masła, 2 łyżki miodu, ½ szkl. cukru Ciasto miodowe: 4 szkl. mąki, 1 kostka masła, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka Krem gotowany: 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 cukry(...)ogniu ok. 10 min, nie gotować. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wyłożyć do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na jedno ciasto wykładamy krokant orzechowy, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasta bez orzechów pieczemy 15 min, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. Krem gotowany: W ½ szkl. rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
słodki bratekwiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić czy trafia w Wasze gu sta :) Składniki na b laty(...)formę o podanych wymiarach lub jeżeli nie macie możliwości pieczenia w swoim piekarniku kilku blach na raz - można z powodzeniem piec blaty jeden po drugim. Na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową : Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i chwilę wszystko razem smażyć. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec odrobinę dłużej niż pozostałe blaty - około
Opowieści z piekarnikaIdę do szkoły- ciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno... No nic, trzeba sobie jakoś poradzić! Dzisiaj dalsza kontynuacja świątecznych przepisów. Piernikowe kostki z kremem orzechowym z wczorajszego przepisu i wiśniowym dżemem. Ciasto kroić się w drobne kosteczki dokładnie 3cmx3cm. Taka wielkość zachęca do sięgnięcia po kolejną piernikową kostkę, a później po jeszcze jedną i tak w koło(...)dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Ostudzone ciasto piernikowe pokroić nożem na 3 równe części (3 równe małe prostokąty). Pierwszy prostokąt wysmarować kremem orzechowym, przykryć II ciastem. Ten wysmarować dżemem i przykryć ostatnim blatem ciasta piernikowego. Całość docisnąć dłonią, by poszczególne warstwy się połączyły. Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej . Polewą oblać górę
Nastoletnie WypiekanieKarpatka a'la SNICKERS! Pomysł na ten przepis narodził się już dawno ale dopiero teraz miałyśmy okazję go sfinalizować. Kakaowa karpatka plus orzechowy budyń oraz orzeszki w czekoladzie to idealne połączenie dla łasuchów, którzy uwielbiają ciasta na wypasie również pod względem wizualnym. A Wy na taką wersję jesteście chętni? 😊 Składniki (23x24 cm): Ciasto parzone (na jeden(...)pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać. 9. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu
Candy PandasWegańskie proteinowe ciasto z ciecierzycy z figą i sosem orzechowym WEGAŃSKIE CIASTO Z CIECIERZYCY /przepis własny/ Składniki na ciasto; 150 g ugotowanej ciecierzycy 40 g mąki owsianej razowej (lub pszennej) 10 g proteinowej mieszanki z superfoods (Raab Vitalfood) szczypta soli 3-4 łyżki jogurtu sojowego łyżka Alternasweet (Raab Vitalfood) jajko wegańskie: 10 g lnu złocistego(...)wrzącą wodą i mieszać do czasu, aż powstanie żelowa konsystencja. Odstawić na 15 minut. Dodać "wegańskie jajko" do ciasta i ponownie zmiksować. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut. Podawać od razu z sosem z masła orzechowego. Smacznego
Poranek na słodkopizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców czy ciasta z ich dodatkiem, poza tym podczas jedzenia organizm musi ocieplić ścianki żołądka, by je strawić, więc nie jest to taki morderczy deser, na jaki wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą(...)owocami, gdy była ze mną w ciąży i chyba wraz z jej mlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto
Cooking Monsterdodać do rozpuszczonych składników, mieszając podgotować przez chwilę. Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (20-x30 ) wyłożyć papierem. Każdą część ciasta wyłożyć na 3 identyczne blachy na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec(...)piekę do zrumienienia ciasta. Krem budyniowy: Szklankę mleka odlać, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać. Pozostałe mleko z cukrem zagotować w garnku na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Przełożenie ciasta: 1. ciasto 2. gorący budyń 3. ciasto 4. masa krówkowa 5. ciasto z polewą orzechową (function
Kuchnia DanusiPyszne ciasto przełożone masą jabłkową z plackiem makowym, kokosowym, kakaowym i orzechowym. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy niż się wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki(...)galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaPrzepyszne ciasto. Drożdżowe ciasto puszyste a masa orzechowa przepyszna. Całość pięknie ze sobą pasuje. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli, łyżkę mąki, trochę letniego mleka, łyżeczkę cukru. Wymieszać wszystko, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski dodać mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi(...)obsypany lekko mąką. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Można rozwałkować, ale u mnie ciasto było tak elastyczne, że rękoma uformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć farsz orzechowy. Wszystkie trzy kawałki zawinąć formując ruloniki. Delikatnie podsypywać mąką. Zapleść ruloniki ciasta jak warkocz. Zawinąć warkocz tworząc koło, zlepić końcówki ze sobą. Posmarować
Kuchnia PokoleńSnickers to niemalże idealne połączenie ciemnego biszkoptu, bezy orzechowej oraz dwóch kremów budyniowych. Ciasto wcale nie takie trudne w wykonaniu, chociaż troszkę pracochłonne. Przepis na ciasto - Snickers Składniki na ciasto - Snickers Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa: 25 dag orzechów 5 białek 1 szklanka(...)mieszamy z kakao oraz rodzynkami. Drugą mieszamy z wcześniej pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Biszkopt przekrawamy w połowie. Ciasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami. Ciasto polałam polewą czekoladową oraz posypałam kokosem. Ciasto to zagości w tym roku na moim świątecznym stole. A Wy co przygotowujecie na święta
Pani domowawielbicieli orzechowych wypieków. Ciasto jest bardzo słodkie dzięki masie kajmakowej i polewie czekoladowej. Przepis, z małymi modyfikacjami pochodzi z "Małej cukierenki". Ciasto: masło w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru 5 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki
Smakołyki AsiFerrero Rocher – ciasto bez pieczenia! Trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki Ferrero Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. Polecam! Składniki: Herbatniki kakaowe około 55 sztuk 1 puszka czekoladowej masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100g orzechów laskowych 2 wafelki(...)dokładnie mieszamy do połączenia składników *** *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników *** *** Na ciasteczka wykładamy krem orzechowy *** *** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach *** *** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki
Blog z Apetytemsobie tyle dobra, że zdecydowanie można je uznać za zdrowy wypiek! Cenne produkty takie jak mąka arachidowa czy mix ziaren możecie znaleźć pod znakiem Bakal 😍 Składniki (śr: 18cm): Ciasto marchewkowo-orzechowe -160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej -100g mąki arachidowej Bakal -100g mix 4 ziaren Bakal - ½ szkl. ksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego(...)jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -sok z limonki -mąka kokosowa Karmelizowane marchewki -duża marchew (z niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE Mąki, mix ziaren, proszek, sodę i marchewkę wymieszać razem. Płynny olej kokosowy, mus jabłkowy i ksylitol również wymieszać osobno. Następnie połączyć suche składniki mokrymi. Ciasto wlać do wyłożonej
Candy PandasPyszne ciasto miodowe, z wkładką orzechową oraz grysikową masą. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu. Ciasto fantastyczne w sezonie jesienno – zimowym. Wkładka orzechowa jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Podobnie jak masa grysikowa. Całościowo ciasto bardzo dobre. Wizualnie ciasto bardzo przypomina mi ciasto „Gargamel” (zobacz przepis „Gargamel wg siostry Anastazji”) , choć przygotowane jest(...)użyciem nieco innych składników. Moim zdaniem – choć warstwowe – całkiem szybkie do zrobienia. Ciasto miodowe: 2 i 1/3 szkl. mąki 150 g masła 2 jajka 3 łyżki miodu 1/2 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka sody Wkładka orzechowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g masła 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 4 łyżki mleka
Smaki Na TalerzuDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowo-orzechowe . Idealny słodki wypiek na ostatnią chwilę. Ja swoje zabieram w gości na sylwestrową noc. W końcu coś słodkiego musi być Polecam Wam to pyszne szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto czekoladowo-orzechowe i życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU . Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki masy orzechowej z kawałkami orzeszków(...)czekoladowo-orzechową, skórki pomarańczowe i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie miksujemy na małych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Przestudzone ciasto polewamy polewą
Słodkie okruszki