ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:45/359)

Orzechowa delicja bez pieczenia 104

Orzechowa delicja bez pieczenia to ciasto, do zrobienia którego zbierałam się od kilku tygodni. I w końcu się udało. Ciasto to w oryginale nazywa się kostką orzechowo - kakaową i przepis znalazłam tu:  https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kostka-orzechowo-kakaowa-na-zimno . Ja jednak zmieniłam nazwę i kilka szczegółów w przepisie. W każdym razie ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo(...)ciastek i 3 warstwy kremu. 4 łyżki mleka podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę mieszałam, aż się zupełnie rozpuściła w mleku. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki i podałam dopiero następnego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka budyniowe (link

Waniliowe Improwizacje
Krucha rolada orzechowa 162

Orzechowy Tydzień organizowany przez Atinkę i Elę skłonił mnie do upieczenia ciasta, którego nie jadłam już chyba ponad 10 lat! I przez te lata wciąż o tej kruchej roladce myślałam i wciąż chodził za mną jej smak... Skoro tyle lat o niej pamiętam to oznacza tylko jedno: jest pyszna! Dziewczyny zmobilizowały mnie do jej upieczenia i wraz z jej wykonaniem(...)cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu.  Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej na możliwie najcieńszy prostokąt. Ciasto posmarować masą orzechową, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości 1 cm i posmarować go 1 łyżką śmietany rozmieszanej z pozostałym żółtkiem. Ciasto zwinąć od dłuższej strony w roladę (pomagałam sobie

In my kitchen
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 317

oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie:Masa orzechowa: Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.Kruche ciasto:Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu(...)włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki  tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić

Ala piecze i gotuje
Masło z nerkowców Primavika 163

się, że to czysty orzechowy zapach. Konsystencja też okazała się idealna - nie za gęste, nie za rzadkie, ładnie się rozsmarowuje. Jest przy tym nieco inna niż przy klasycznym maśle orzechowym - mimo, iż jest bardziej kremowa, to jednak wyczuwalne są minimalne drobinki orzechów. Smak - ten mnie powalił na kolana! Uwielbiam połączenia słodko-słone a to wprost jest cudowne! Słodkawy smak orzechów(...)kremów.   Ja z powodzeniem użyłam go przy robieniu Mini serniczków orzechowych , gdzie dodany do masy serowej fajnie podkreślił smak serniczków. Dodałam je także do kremu orzechowego w Cieście z kremem wafelkowo-orzechowym a'la Kinder Bueno. Podsumowując: masło jak najbardziej sprawdziło się w mojej kuchni, zwłaszcza jako dodatek do wypieków. Jego niewielka ilość zapewnia pyszny smak i orzechowy

Kto ugości moich gości?
Drożdżowa Rolada Orzechowa 248

Rolada orzechowa to klasyka wśród tradycyjnych, dawnych wypieków. Rolada orzechowa jest wyśmienita i wyjątkowa w smaku - orzechowa masa idealnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym tworząc wypiek, któremu nie sposób się oprzeć - godna przygotowania na święta. Drożdżowa Rolada Orzechowa - Składniki (na ok. 2 dość duże rolady): Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)łatwiej zwinąć roladę). Całą powierzchnie ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem (mogą być same białka które nam pozostały) np. za pomocą silikonowego pędzla cukierniczego i wykładamy masę orzechową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej

Słodka Strona
Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami 149

Przepis na zdrowe słodkości zawsze warto mieć pod ręką. A gdy jeszcze jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu to już doskonale ! Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami pachnie jesienią.... Orzechowy(...)zapach przeplata się tu z zapachem jabłek kawy zbożowej i cynamonu. Doskonałe do popołudniowej herbatki. W cieście tym, część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową . Mąka ta dodatkowo podkreśliła orzechowy smak ciasta. PRZEPIS NA ORKISZOWE CIASTO Z    ORZECHAMI I JABŁKAMI Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego

kolorowotorcikowo
Orzechowa tarta 199

kuchni też już to odczuwam, między słoikami, które zapełniają moją spiżarnię pojawiają się również słodkości i orzechy. A dzisiaj u nas bardzo słodko - robimy tartę orzechową  - w sam raz dla kulinarnych debiutantów. Kruche ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie.  składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli(...)misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
Jesienne ciasto ze śliwkami i figami 144

zaczęła się kampania pod tytułem "AGD pełne kolorów". Zajrzyjcie, można tam kupić piękne gadżety kuchenne. Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z gruszkami i masłem orzechowym, łatwe ciasto agrestowe, puchate ciasto z owocami. Jesienne ciasto ze śliwkami i figami Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm Czas przygotowania : 90 minut Składniki: 250 g mąki pszennej(...)ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników. Figi kroimy na plasterki, śliwki kroimy na pół i drylujemy  Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik z masą orzechową 350

Coś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy(...)ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka

kuchcikownia
Ciasto ze śliwkami i czekoladą 273

ciasta najlepiej użyć duże i mięsiste śliwki . Ciasto jest bardzo puszyste, a śliwki ułożone na nim skórką do dołu perfekcyjnie upieczone. Poza tym ciasto przed pieczeniem posypałam orzechową kruszonką. Ciasto ze śliwkami i czekoladą Składniki: na prostokątną formę o wymiarach 25 cm x 35 cm 280 g pszennej mąki 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki(...)soli 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła 3 jajka 150 m mleka 600 g śliwek Kruszonka orzechowa 30 g mąki 30 masła, zimnego 4 łyżki zmielonych orzechów 90 g cukru Piekarnik nastaw na 175ºC. Przygotuj kruszonkę rozcierając masło między palcami razem z mąką, orzechami i cukrem. Odstaw na bok. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki

codojedzenia
Kruche ciasteczka! 165

puszce. Rogaliki układamy na blascze, każdy smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Rogaliki orzechowe: - orzechy siekamy na dość drobną miazgę Blat ciasta rozwałkuj, wytnij na nim za pomocą małej tortownicy okręgi, które dzielimy na cztery części. Powstaną nam cztery ćwiartki. Każdą smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy orzechami, możemy dodatkowo(...)zamaczaj w jajku a potem w miazdze orzechowej, dzięki czemu również będą miały orzechy na wierzchu.  Układamy na blaszce. Pieczemy tak samo jak te w/w/. Rolsy kokosowo orzechowe Blat ciasta rozwałkuj dość cienko w format prostokąta. Cały posmaruj roztrzepanym jajem, obsyp go obficie wiórkami kokosowymi i miazgą orzechową, dodatkowo możesz obsypać cukrem pudrem. Blat rolujemy, dość mocno ściskając, utworzy

SMYKWKUCHNI
Orzechownik 118

Orzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym.  Składniki ciasta: 15 dag mąki 1 małe jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki(...)poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć i włożyć do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na długość foremki. Posmarować masą orzechową (zostawić 1 cm wolnych brzegów). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię aluminiową. Przełożyć do foremki zwinięciem na dół. Piec w rozgrzanym

Rodzinka w kuchni
Ciasto Skarby Jesieni 169

Moi Drodzy Jesień powitała nas zmienną aurą.. Co niestety w moim przypadku objawiło się dość ostrym przeziębieniem L Ku pokrzepieniu ducha i ciała przychodzę do

Domowe ciasta
Miodownik orzechowy 121

tabliczki czekolady gorzkiejPRZYGOTOWANIE:CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciastoCiasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut. WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić(...)masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić. KREM Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka

Kuchnia Danusi
Miodowy sernik z masłem orzechowym, czyli wyjątkowe ciasto na wyjątkową okazję 193

zdrowszą wersję jakiegoś ciasta. Wybór padł na ostatnio uwielbiany przeze mnie sernik. Nikogo też raczej nie zaskoczy modyfikacja jaką wprowadziłam, cóż... czas leci, a miłość do masła orzechowego pozostała niezmieniona Pomysł na ciasto był, na modyfikację też, ale co z realizacją? Tu, moi drodzy, było wesoło. Prawdę mówiąc, aż do momentu skosztowania mojego wypieku, miałam wątpliwości czy to się(...)ostygnięcia *W trakcie pieczenia warto skontrolować ciasto, bo może być gotowe nieco wcześniej, zależnie od piekarnika; wystarczy lekko poruszyć tortownicą- jeśli sernik nie jest upieczony, środek ciasta po poruszeniu będzie ewidentnie "płynny" Krem orzechowy: 50g masła orzechowego 75g miodu 70g serka śmietankowego Philadelphia light 20g orzeszków bez soli do dekoracji Masło orzechowe wymieszać z miodem, a następnie połączyć z serkiem

peanutbuttermonster