szklanki cukru 1 opakowanie kisielu (najlepiej czerwonego, ja użyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem jest mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu .ŹródłoSkładniki:500 g mąki2 jajka180 ml mleka1/3 szkl cukru30 g masła lub margaryny30 g świeżych drożdży Dodatkowo:1 rozmącone jajkocynamon
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniastopić, dodać do niego posiekaną czekoladę oraz mleko. Całość podgrzewać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta, błyszcząca polewa. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzone ciasto orzechowego wyjąć z lodówki i polać letnią polewą czekoladową. Całość ponownie schłodzić w lodówce przez około godzinkę. Przed podaniem pokroić w kwadraty lub prostokąty. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie WypiekanieKiedy zrobiłam tą pełną jabłek szarlotkę na cieście orzechowym byłam pewna sukcesu. W kuchni pachniało obłędnie. Po rozkrojeniu… już taka pewna nie byłam;) Nie dość dobrze chyba odparowałam jabłka, bo spód mi nieco namoknął (wierzch i boki były idealnie dopieczone). Jako, że ostatnio staram się słodkie ograniczać, odkrojony kawałek ciasta (któremu robiłam fotkę) odłożyłam. Kiedy jednak z każdej strony
Smaki Na Talerzusmaczne. Kto oglądał " Domową Kawiarenkę " to wie,że przepis pochodzi właśnie z tego programu.Będąc nastolatką dzielnie spisywałam wszystkie przepisy, do niektórych wracam do dziś,tak jak do orzechowca. Ciasto orzechowe: 7 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1/5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki pr do pieczenia
Niespełnione zdolności kulinarneszpatułą, po łyżce kakao. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.Do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty. Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt, dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. MASA CHAŁWOWA 300 g chałwy(...)dodaj chłodną masę czekoladową. DODATKOWO słoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniracji okazji) musiało mieć w sobie coś wyjątkowego. Postanowiłam dodać do ciasta (i polewy jednocześnie) syrop barmański deserowy o smaku wanilii meksykańskiej . Był to przysłowiowy strzał w 10 Ciasto jest przepyszne. Idealne na słodkie chwile w towarzystwie ukochanej osoby Polecam Wam ten przepis. Składniki: 250 g margaryny 2 1/2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 5 łyżek wody 1 1/3 szklanki(...)środkowy poziom. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut. Przestudzone ciasto wyciągamy z formy i polewamy odstawianą (3/4 szklanki) masą czekoladową. Po wierzchu możemy ciasto posypać orzechowym krokantem. Smacznego
Słodkie okruszkiprzygotowanie go nie trwa długo, więc często się u mnie pojawia do popołudniowej kawki. Tym razem ciasto zostało lekko zmodyfikowane przed dodanie na wierzch masy orzechowej. Niby nic ale przez to ciasto smakuje rewelacyjnie. Do posiekania orzechów użyłam krajacza uniwersalnego . Wystarczyło kilka pociągnięć sznurkiem i orzechy posiekane. Krajacz posiada 3 obrotowe ostrza umieszczone na różnych wysokościach pojemnika i antypoślizgową(...)wyłożyć na blaszkę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia o wymiarach 23*38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Masa orzechowa: Posiekane orzechy i pozostałe składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć masę na zimne ciasto. Odłożyć by masa orzechowa całkowicie stężała. Przepis z książki Siostry Anastazji
Ala piecze i gotujerośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już wcześniej wypróbowałam - jest znakomite. Tu te smaki doskonale się
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać ( patrz FILM ). 5. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg(...)wstawić go do lodówki na około 1 godzinę. 9. Biszkopty wyjąć z blaszek i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia. Jeden papier włożyć z powrotem do blaszki razem z biszkoptem orzechowym. Kawę wymieszać z cukrem i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć lekko tężejące wiśnie ( patrz FILM ). Nakryć ciemnym biszkoptem i lekko docisnąć. Ciemny biszkopt nasączyć pozostałą kawą
Mała Cukierenkacukiernika Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). No bo czyż połączenie kruchego orzechowego ciasta i masy makowej bogatej w bakalie może nie posmakować? ;). Dodatek jabłek natomiast, to pomysł absolutnie świetny - dzięki nim masa makowa jest niesamowicie wilgotna i pozostaje taka przez cały czas
Opowieści z piekarnikaparę innych słodkości bez obaw, że czegoś będzie za dużo. Mam nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki
Przysmaki Karolki