Były już gofry tradycyjne, z białkiem, marchewkowe i orzechowe, a teraz proponuję Wam gofry bez mleka, na soku pomarańczowym Hortex. Są przepyszne, do tego ulubione dodatki i mamy pomysł na leniwe słodkie śniadanie, czy też podwieczorek. SKŁADNIKI 250 ml soku pomarańczowego Hortex, ok. 250 g mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki rozpuszczonego(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodajemy żółtka, sok i masło, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy porcjami do nasmarowanej olejem i nagrzanej gofrownicy, pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
słodki bratekNa 2 dni przed Wigilią przychodzę do Was z pomysłem last minute na pyszny i zdrowy deser, którym możecie obdarować najbliższych albo cieszyć się w rodzinnym
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania niezbędny jest malakser, w którym należy rozdrobnić suche składniki. Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i niesamowicie kruche. Z podanego przepisu można przygotować około 30-35 sztuk . Orzechowe ciasteczka owsiane Składniki: 150g płatków owsianych 150g orzechów laskowych 100g masła 80g cukru pudru 1 jajko Wykonanie: - masło i jajko powinny być z lodówki - orzechy laskowe podprażyć w piekarniku(...)cukier puder, składniki rozdrobnić (nie na całkowity pył) - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz jajko, wszystko posiekać razem i wymieszać do utworzenia zwartego, lekko klejącego ciasta - ciasto można schłodzić w celu ułatwienia formowania ciastek (będzie się mniej kleić) lub zwilżać dłonie zimną wodą i dopiero formować - z ciasta łyżeczką odrywać kawałki (około 15g), w dłoniach formować
Smakołyki Berenikikluseczki smakowite, a sos świetnie dopełniał całość. Słodko-kwaśny, lekko korzenny, ale przy tym nie dominujący w potrawie. Powiem, że taki sos mogłabym wyjadać łyżką, polać nim lody lub ciasto – był po prostu pyszny! Miałyśmy też przyjemność poznać szefa kuchni – pana Artura Górę, który przygotował dla nas to pyszne menu, jak również dyrektora hotelu – pana Marcina Ankiersztejna, który osobiście(...)Miało być to coś prostego, ale zaskakującego. Tonęłam w domysłach: płonące owoce? smażone lody? Z tymi lodami muszę powiedzieć, że byłam blisko;) I rzeczywiście – deser wyglądał zjawiskowo! Były to orzechowe lody zapieczone w bezie z dodatkiem skórki limonki, polane musem truskawkowym i podane z macerowanymi truskawkami w pudrze truskawkowym. Beza lekka, piankowa, przyjemnie kwaskowata, na spodzie chrupiąca, świetnie się komponowała
Obiad gotowyciecierzycy, migdałami, jagodami goji, bez jaj i mleka, są zdrowym zamiennikiem maślanych ciasteczek z mąki pszennej. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub dla osób na diecie bezglutenowej. Mają lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z ciecierzycy i słodkość migdałów. SKŁADNIKI na 30 ciasteczek 200 gr mąki z ciecierzycy 100 gr migdał ó w (bez sk ó rki) 100 gr cukru(...)goji zblendować na proszek (1/4 jagód zostawić do dekoracji). W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, stopniowo dodawając wodę. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. pół cm i foremkami wykrawać
La grande e la piccola cuocawpływa na nasz organizm. Ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny, więc słodząc ciastka/krem syropem z agawy - mogą je spożywać diabetycy. (około 14 sztuk) 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego (czubate) 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie; dodałam cukier waniliowy) 1 szczypta soli (jeśli masło jest niesolone) Dodatkowo: groszki czekoladowe/posiekana czekolada Cieciorkę odcedzić, opłukać(...)masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją. Dodatkowo ciastka (przed
Di gotujePogoda znów mało wakacyjna, szkoda. Dzisiaj idę do koleżanki mojej mamy, by zaprezentować jej, jak w prosty sposób przerzucić się na zdrowy tryb życia nie zmieniając
Be Fit Be Strongdyni. Na pewno je powtórzę. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ochotę i czas by takie masło sobie przyrządzić, dlatego spokojnie zamiast masła dyniowego można użyć masła orzechowego :) Składniki: 12 dag masła 7 dag cukru 2 kopiate łyżki masła dyniowego 1 jajko 15 dag mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pumpkin pie spice ( klik ) szczypta soli(...)mieszając wbić jajko, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i szczyptą soli. Wszystko utrzeć na gładką masę. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Za pomocą łyżeczki kłaść niewielkie porcje ciasta na blaszkę i lekko je spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka dodaję do akcji
My simple kitchenminut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej.Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.Upieczoną tartę lekko odstawiamy(...)natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi. Przepis zamieszczam w ramach akcji "Orzechowy tydzień" zorganizowanej przez Atinke z bloga "Tak sobie pichcę
Przysmaki Karolkiręką lub mikserem z założonym hakiem. Po ok 3 minutowym wyrabianiu (jeśli ręką to dłuższym) dodajemy stopniowo masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę, odgazowujemy i dzielimy na 8 części, każda po ok 60g. Wałkujemy na prostokąt o wym. ok 6x12cm. Każdą część smarujemy cienką warstwą masła, posypujemy łyżeczką(...)smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 12-15 minut. Przestudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru oraz wiórkami orzechowymi
Kuchnia w czekoladziemasła 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki mocnej, czarnej kawy 3 łyżki cukru Do żaroodpornej miski ustawionej nad kąpielą wodą – garnkiem z parującą wodą, wkładamy masło, masło orzechowe oraz cukier brązowy i podgrzewamy, aż oba masła i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200°. Blaszkę do donutów natłuszczamy odrobiną oleju(...)temperaturę, do tego jogurt oraz jajko – wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą do połączenia składników. Następnie, do mokrych składniów dodajemy mokre i mieszamy do dokładnie połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie, wycigąmy donoty z formy. W międzyczasie gdy donuty stygną
Smaczna Stronawiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii(...)laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i puree z dynii. Do masy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki 40 g cukru pudru 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki whisky dulce de leche- masa kajmakowa- my wykorzystaliśmy masę kajmakową o smaku orzechowym Przygotowanie: Foremki natłuszczamy odrobiną oliwy i podsypujemy odrobiną kakao. Podgrzewamy czekoladę z oliwą z oliwek w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Po ostudzeniu masy czekoladowej, wsypujemy(...)wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec: 10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego
KreatywnePinyZastanawialiście się czasem jak wykorzystać produkty spożywcze, które na co dzień wyrzucacie? A może tak jak ja, nie mieliście pojęcia że można je do czegoś
kulinarnyJaLepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów
Niezły Młynekkakaowe Rok temu pojawiły się na blogu Ule orzechowe i kokosowe , dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników 75 g cukru(...)kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka. Złożenie: Odrywać
My sweet a lifeodżywianiu, więc musiał pojawić się także tutaj :) Użyłam mąki jaglanej, tak zachwalanej na wielu blogach, ale powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :) Składniki: 4 dojrzałe banany(...)misce i łączymy z mokrymi. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w 180*C. Kanapki z chlebka można smarować masłem orzechowym, serkiem homogenizowanym lub dietetycznym kremem czekoladowym. Wartości odżywcze: 1432 kcal w całym chlebku B: 25 g T: 62 g W: 197 g *można zastąpić inną mąką: - ryżową
Chocolate Muffin BlogJa się przeogromnie cieszę, że FIT seria spotkała się z tak dużym zainteresowaniem z Waszej strony! To dla mnie ogromna radość, a jednocześnie niesamowita motywacja do
Ostra na SłodkoJesli poszukujesz pomysłu na dojrzałe banany, kliknij w zdjęcie i zobacz czego jeszcze potrzebujesz do przygotowania najpyszniejszego pod słońcem chlebka ;) To ciacho poza tym że jest
Życie zaczyna się w kuchniKaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)roślinne) 55 g (3,5 łyżki) cukru 30 ml mleka 2% 200 g słonecznika łuskanego Krem: 133 g masła 85 g margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym 1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo: 60 g herbatników Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier
Malowane smakiemMarkizy orzechowe bardzo ciekawie się prezentują i są smaczne. Robi się je łatwo, jedyne co trzeba poświęcić, to czas ;-) Z poniższego przepisu wychodzi około 65 sztuk ciastek. SKŁADNIKI 200 g masła 1 jajko 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji(...)orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać
Passions hobbies lifeilością mąki i znacznie mocniej odsączę masę dyniową. Przejdźmy zatem do przepisu, który mój M. umieścił na absolutnym szczycie swojej listy top deserów stworzonych przez żonkę. Muffiny dyniowo-orzechowe 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl(...)razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! Dzisiejszy
Przepysznik - BLW i nie tylkojajka250 g mąki85 g masła150 g brązowego cukruok. 3 łyżki białego cukru 180 g jogurtu naturalnego cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliok. 100 g orzechów włoskichMuffinki Bananowo-Orzechowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy sól - wszystko dokładnie mieszamy. W osobnym(...)proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy
Słodka Strona