ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:269/359)

Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 269

Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52).     Składniki na 24 ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych   1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Babka z nutellą przełożona kremem orzechowym 254

Pyszna babka z nutellą o orzechowym smaku, przełożona kremem orzechowym i polana roztopioną białą czekoladą. Choć babka jest dosyć słodka, to nam bardzo smakowała :) Składniki: 200 g mąki, 200 g masła, 100 g nutelli, 100 g cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 100 g kremu białego z orzechów laskowych Karmello , 100 g białej(...)obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym jej nie smaruje). Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach. Babka jest nie za dużych rozmiarów, dlatego jeśli chcecie

Aga w kuchni
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 76108

bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort migdałowy z owocami 147

Czas Przygotowania : 1 h 40 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 2 h   Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 162

Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że

Oryginalny smak
Deser bananowy z kajmakiem 271

Dzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie go nie zajmuje dużo

Oryginalny smak
TULUMBY 209

jednym malutkim - tulumb(ie) Syrop 3 szklanki wody 31/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Gotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki 0,5 łyżeczki  soli Masło roztopić na patelni dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać(...)porcje na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor (jak pączki). Odsączyć na papierze i włożyć na 10 minut do syropu. Można podawać jako dodatek do deserów z posypka orzechową, bitą śmietaną lub jak tylko podpowiada wam wyobraźnia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CZEKOLADOWE MUFFINY Z DOMOWĄ NUTELLĄ, BEZ DODATKU CUKRU 227

   Nie wiem co takiego ma w sobie czekolada (bo, że ma to widzę), że ma tylu wielbicieli, zarówno wśród tych małych, starszych jak i

Smaczne Zdrowe
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 280

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło

Anioszek w kuchni
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 202

drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu.   "Smalec" z fasoli  i własny paprykarz warzywny to u nas podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa  czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki(...)pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Nalewka z zielonych orzechów włoskich 229

Nalewka na zielonych orzechach włoskich  Orzechówka staropolska Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) jest naturalnym lekiem na wiele dolegliwości, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego. Orzechówka

Cztery Fajery
Tort "Kinder Bueno" 261

Kulinarne Wyskoki ") Buszkopt: 5 jajek rozm. L szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej Krem: 200 g orzechów laskowych 100 g wafelków orzechowych w mlecznej czekoladzie 100 g białej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% 2 śmietan-fixy 500 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego(...)blat położyć na dnie tortownicy, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć środkowym blatem, wyłożyć drugą połowę kremu, całość nakryć górnym blatem biszkopta. Zdjąć obręcz tortownicy i boki oraz wierzch ciasta dokładnie posmarować pozostawionym do dekoracji kremem. Boki tortu obsypać równomiernie zmielonymi orzechami włoskimi. Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, gdy przestygnie rozsmarować ją na wierzchu

Simply Food
Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami 138

/margarynę z cukrem należy utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko. Następnie do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha. Każdą z nich odrobinę spłaszczyć, a w środku zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. W otworkach lekko dociskając umieścić borówki. Ciasteczka(...)kleiku ryżowego z konfiturą   Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą (bez jajek)   Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego   Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym   Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek, mąki)   Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą   Ciasteczka

Di gotuje
Migdałowe, bezglutenowe półksiężyce 149

moich ulubionych – idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami – ciastka, których zapach przywołuje Boże Narodzenie. Ta wersja jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej (dla miłośników orzechowych smaków polecam waniliowo – orzechowe księżyce ), choć tak naprawdę posmakują wszystkim Ciasteczka mogą być również pysznym, jadalnym prezentem dla najbliższych Wystarczy jedynie, że ładnie je zapakujecie i wręczycie bliskim osobom Gwarantuję(...)masła klarowanego Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę mąkę jaglaną, ryżową i migdałową, następnie dodaj słodziwo. Do mąki dodaj żółtko, esencję waniliową oraz masło klarowane. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. Następnie z ciasta formuj niewielkie kulki, każdą z nich rozwałkuj i formuj półksiężyce. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem

365 dni dookoła kuchni