ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:258/359)

Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową 160

upływie tego czasu lody przełożyć do pojemnika* i umieścić je w zamrażarce co jakiś czas mieszając, lub przygotować je w maszynie zgodnie z jej instrukcją postępowania**.  Solona pralina orzechowa: Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewamy (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypujemy posiekane orzechy włoskie(...)Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody są już gotowe

My simple kitchen
Mini serniczki tahini na orzechowym spodzie 207

łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką. 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny(...)Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcjach: Ten przepis znajdziecie również na stronie ŚWIAT CIAST. Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz

My Culinary Art
Jaglane brownie na niepogodę 245

dorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym ciastem skomponują się dobrze. Przypadkiem trafiłam na przepis na jaglane brownie u Kasi , i postanowiłam go wypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się(...)octem balsamicznym (w nieco mniejszej ilości, jest bardziej wyrazisty i ostry w smaku), lub pominąć, jeśli nie lubicie. We wszelkich kombinacjach - będzie pysznie. Brownie z kaszą jaglaną ma lekko orzechowy smak, i wychodzi bardzo dobre - jak ktoś nie wie (C.), co tam w środku jest, to z pewnością się nie domyśli, że chcecie mu podać nieco zdrowszą alternatywę. Spróbujcie koniecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słoiczek z chia na jaglanej 143

Proste, pyszne i sycące. Nazywam to słoiczkiem dobroci. Uwielbiam zabierać do pracy i wyjadać łyżka po łyżce. Polecam! Co nam trzeba? Na dwa słoiczki 100g kaszy

Latosiowydom
Placek owsiany z nadzieniem bananowo-serowym 173

Osobiście uwielbiam połączenie sera żółtego z bananem i każdego zachęcam do spróbowania takiej mieszanki. Banan i ser idealnie komponują się z miodem, wszelkiego rodzaju syropami, dżemami i masłami orzechowymi. Dziś polecam wypróbować prosty przepis na pyszne placki z płatków owsianych z pyszną wkładką bananowo- serową Składniki na 2 placki: – 100g płatków owsianych górskich – 100ml wrzątku – 60ml mleka(...)odstawić na około 10 minut. Kiedy płatki zmiękną dodać jajko, mleko i słodzidło i wszystko dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Banana pokroić w cienkie plasterki. Ciasto podzielić na dwie równe części, aby usmażyć dwa jednakowe placki. Małą (18cm) nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem. Połowę pierwszej części ciasta wyłożyć na patelnię, łyżką uformować okrągły placek

Smaki Armine
Sernikobrownie dyniowe (VEGAN) 205

wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree.  Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe, cukier, mleko sojowe, sok z cytryny i cynamon , a następnie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę mieszamy.  1/4 powstałej masy łączymy z płatkami owsianymi, olejem(...)minut w temperaturze 180 stopni C.  Po tym czasie na podpieczony spód wylewamy masę "dyniowo-sernikową" i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30-35 minut.  Ostudzone ciasto podajemy ze stratą gorzką czekoladą.      Smacznego! 🎃 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane) 174

Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Konkursie „Wielkanocne Gotowanie” na Winiary.pl Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka kokosowe → Ciasteczka z masłem orzechowym → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Amerykany

Oryginalny smak
KAWOWY SERNIK NA ZIMNO BEZ PIECZENIA 211

Kolejny prosty, pyszny, lekki oraz bardzo kawowy deser z wykorzystaniem jogurtu greckiego :) SKŁADNIKI : 4-6 łyżek kawy zbożowej typu Inka łyżka słodkiego kakao 2 łyżki żelatyny

Pani na deser
3 bit z kremem cappuccino 410

Znane wszystkim ciasto z nowym kremem capuccinno. Ciasto jest bardzo słodkie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. Foremka 20x32 cm 65 herbatników maślanych (zwykłych lub kakaowych) 510 g masy kajmakowej Krem budyniowy: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)margaryny lub masła Krem śmietanowy z cappuccino: 550 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 13 g fixu do śmietany 2 łyżki cappuccino orzechowego Gorzka czekolada na wierzch Na dnie foremki układamy herbatniki maślane. Kajmak wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki aby był płynny. Całą puszkę rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy go warstwą herbatników. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe ciastka pełnoziarniste (z żurawiną) 199

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - takie aromatyczne i niezwykle chrupiące. Dzięki mące - posiadają wyrazisty i lekko orzechowy smak. Ponadto mąka żytnia - korzystnie wpływa na nasz organizm. O właściwościach zdrowotnych żurawiny nie będę pisała, bo z pewnością każdy wie, że jest jest ona uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. (około 22 sztuki) 110g masła(...)Bazarku Smakoszy ) 100g cukru (można nieco mniej) 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki kakao ( Skworcu ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 łyżek suszonej żurawiny ( ekoMalwa ) Wszystkie składniki ciasta dokładnie połączyć. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Masło powinno być zimne.) Na końcu dodać suszoną żurawiną i całość ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - o wielkości nieco

Di gotuje
Batoniki karmelowe z orzechami 212

Czekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Bo nie ma nic lepszego niż połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie z masą krówkową 224

Macie ochotę na chwileczkę zapomnienia, na chwileczkę rozpusty? Jeśli tak to polecam upiec to ciasto. Wilgotne brownie z wypływającym karmelem to niezwykła przyjemność dla ciała i ducha. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska(...)typu cukierki są niedostępne, a inne które próbowałam się nie nadawały dlatego zamieniłam je na masę krówkową. A przy okazji polecam brownie chilli, banana split, kawowe, piernikowe, z masłem orzechowym, z piankami.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Batoniki czekoladowe 249

trzcinowy z syropem z agawy, w proporcji pół na pół) 0,5 szkl. mleka kokosowego z puszki (użyłam mleka krowiego) 1/4 szkl. masła migdałowego o temp. pokojowej (użyłam masła orzechowego) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy.Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik(...)wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Co zamiast fast food – menu na tydzień 158

domu przyjęło się Szczególną rolę w tym menu na tydzień pełnił migdał. Migdał jest nazywany królem orzechów, chociaż wcale orzechem nie jest (tylko nasionkiem migdałowca). Ma subtelny, lekko orzechowy smak oraz mnóstwo właściwości odżywczych i prozdrowotnych, takich jak zapobieganie nadciśnieniu, cukrzycy i przeciwdziałanie tyciu . Tym razem pojawił się jako ważny składnik w dwóch daniach. To on był naszym super składnikiem(...)piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania