Ranking najlepszych przepisów w sierpniu 145Ogólnie tamten miesiąc obfitował w przeróżne desery i ciasta, co myślę bardzo Wam się spodobało. Przepisów na ciasta opublikowałam 5, na desery 6, obiad 2 i artykuł o pieczeniu serników. Bardzo zadowalający efekt moim zdaniem. To już u mnie tradycja, że najchętniej czytanymi przepisami przez Was okazały się desery i ciasta. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś rodzynek w formie obiadu(...)przecież nie może być cały czas na słodko.😏W poprzednim miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu Wasze dane są bezpieczne. Zachęcam również do subskrybowania mojej strony. Wystarczy, że podacie swój @ na dole strony i będą
zdrowo i aktywnie
Ranking najlepszych przepisów w sierpniu 194okazały się desery i ciasta. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś rodzynek w formie obiadu, bo przecież nie może być cały czas na słodko.😏W poprzednim miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu Wasze dane są bezpieczne(...)teraz przejdźmy do podsumowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 SIERPNIA CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA JAGLANA PRZEKŁADANA OWOCAMI JAGLANE KULKI MOCY SZYBKIE BABECZKI Z BORÓWKAMI SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE bez pieczenia PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA BEZ RYŻU W 20 MINUT BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE Z NIESPODZIANKĄ CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM I SEREM PROTEINOWE FIT PLACKI
Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasteczka z ciecierzycy 207Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i olejkiem pomarańczowym. Ja mam dostęp do olejków najwyższej jakości, tłoczonych na zimno, które świetnie sprawdzają się w wypiekach, bo
Apetyt na Zielone
Czekoladowy tort z chrupiącą praliną 316przez noc. Polewa czekoladowa Składniki polewy, tuż przed wykończeniem tortu, podgrzewam do rozpuszczenia czekolady. Wykończenie tortu Jeden z blatów ciasta czekoladowego umieszczam na talerzu lub paterze i smaruję obficie konfiturą malinową. Następnie nakładam połowę kremu czekoladowego. Wyciągam z lodówki pralinę orzechową i umieszczam na poprzednich warstwach tortu. Pralinę smaruję kremem, tak by kolejny blat miał się czego trzymać. Nakładam
Mango Papaja
Owsianka orzechowa z jabłkiem i miodem 139Pyszna i zdrowa owsianka orzechowa. Idealna na pożywne śniadanie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie
Tradycyjna Kuchnia
Orzechowe rogaliki 207Spokojne sobotnie popołudnie to doskonała okazja do upieczenia orzechowych rogalików. Jeśli nie masz orzechów, zastąp je marmoladą, nugatem lub marcepanem. Te małe bomby kaloryczne są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Serdecznie zapraszam :-) Skladniki: Ciasto: 200 g masła 200 g serka domowego ( użyłam serka typu philadelfia, nie to nie jest żadna kryptoreklama;-)) 400 g mąki
dolcevitainmykitchen
Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową 222szkl ciepłego mleka 1 plaska łyżeczka cukru Ciasto: 1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko kl M szczypta soli mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych. 30 g masła roztopionego i ostudzonego 150 g jogurtu naturalnego. gęstego esencja waniliowa Polewa z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego bez dodatków, bez cukru (jeśli(...)utworzenia się lekko lejącej polewy (ilość śmietany będzie zależała od masła orzechowego dlatego podałam między 4-6 łyżek a może się zdarzyć że będzie trzeba więcej jej dodać ) 6. Wystudzoną babkę polewamy polewą i chowamy do lodówki aby polewa troszkę stężała. Smacznego !!! Ps. Podwajając składniki, otrzymacie ciasto na dużą babę drożdżową
Gotowanie...to proste !
Bajaderki 220tabliczki mlecznej czekolady - 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady - 3-4 łyżki mocnego alkoholu - 1/4 kubka mleka - 50 gram masła - 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) - 1 łyżka dżemu śliwkowego - coś do ozdoby, obtoczenia (u mnie złote i srebrne kuleczki) Przygotowanie: Ciasto rozdrabniamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dodajemy do ciasta razem z resztą składników. Mieszamy, najlepiej mikserem. Jeżeli całość wyjdzie
Życie zamknięte w smaku
Miodownik teściowej 197masło. Dodać miód, cukier puder i lekko posiekane orzechy włoskie. Całość ze sobą wymieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Ostatnią (surową) część ciasta rozwałkować, położyć na blachę wyłożoną papierem, a następnie rozsmarować na niej warstwę orzechową. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut na 250 ºC . Krem Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając
Ugotować
Tarta z kremem czekoladowym/ Fit mazurek czekoladowy 250smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy. Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód: 120g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych* 70g mąki orzechowej lub zmielonych na mąkę orzeszków ziemnych 1 jajko 2 łyżki masła(...)koktajl np. z dodatkiem ananasa. Przygotowanie: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie odsączyć i zblendować na mus. Mąkę orzechową wymieszać z owsianą, dodać aromat waniliowy, sól, mus daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut
Fabryka pomysłów
Wąsy Mikołaja. 177szczególne dni umilamy sobie zajadając się tymi pysznymi ciasteczkami. Jest to ciasto drożdżowe, choć nieco inne od tradycyjnego, po upieczeniu jest bardziej kruche, aromatyczne i pachnące. Wypełnione jest dżemem brzoskwiniowym i masą z orzechów włoskich z cynamonem. Dla nas rewelacja! Bardzo polecam! Składniki na Wąsy Mikołaja: CIASTO: 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 405) drożdże instant, suszone(...)łyżką, a następnie wyrabiamy mikserem około 10-15 minut. Ciasto nie wygląda ciekawie, jest tłuste i nie bardzo chce się połączyć, ale nie zrażajcie się, takie ma być. Wyrobione ciasto należy od razu formować (nie zostawiamy do wyrośnięcia), jeśli jest to niemożliwe ciasto wkładamy do lodówki. Gdy mikser wyrabia ciasto zabieramy się za przygotowanie nadzienia. NADZIENIE: 200 g zmielonych orzechów
Rozpustne gotowanie
Tarta snickers 908Tarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie(...)sernik snickers , a także mazurek orzechy-karmel-czekolada , który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika. Tarta snickers Składniki: SPÓD 150g herbatników 75g masła MASA ORZECHOWA 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego
Smakołyki Bereniki
Naleśniki owsiane 152razem truskawkowym. Naleśniki podałam z kremem czekoladowo - orzechowym, ale oczywiście można użyć innych ulubionych dodatków. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki owsianej szczypta soli 1 jajko 1 cukier waniliowy 1szkl. mleka truskawkowego (takie w kartoniku ze słomką dla dzieci) olej do smażenia ulubione dodatki np. krem czekoladowo - orzechowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę(...)wlałam mleko truskawkowe. Wszystko zmiksowałam na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut. Małą patelnię rozgrzałam i posmarowałam niewielką ilością oleju. Nalałam porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadziłam je równomiernie po całej patelni. Naleśnika smażyłam z obu stron na lekko złocisty kolor i wyłożyłam na talerz. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta, patelnię znów natłuściłam i powtórzyłam czynności
Waniliowe Improwizacje
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 144Uwielbiam kruszonki! Od tego należałoby zacząć Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, fajnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo
Zasmakuj Kuchni