Jak upiec idealny sernik? Często słyszę to pytanie i wszystko wskazuje na to, że mam na nie idealną odpowiedź. Odkryłam ją niedawno i odkąd jestem jej
KUCHARNIApuszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło jest zbite i suche można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody
Chocolate Muffin BlogCiasto z melonem i kremem kokosowym na bazie biszkoptu. Bardzo smaczne, efektowne i proste do przygotowania. PRZEPIS NA CIASTO Z MELONEM Składniki na ciasto z melonem: biszkopt: 4 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki kukurydzianej do nasączenia: 1/2 szkl wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki syropu np syropu kokosowego lub orzechowego dodatkowo: 1 porcja
Dorota Smakujeprzez Ciebie się zapodział :-D! Ale nie czas to i nie miejsce na rodzinne konflikty Oto przepis na szarlotkę z orzechową kruszonką! Szarlotka z orzechową kruszonką Bardzo łatwe pieczenie ok 25 minut blacha 24/33 Składniki: Ciasto: * 30 dag mąki * 15 dag masła * 4 żółtka * 2 łyżki cukru pudru * Skórka otarta z cytryny Wszystkie składniki zagnieść i na 30 minut włożyć
sierotka maRysia w kuchniKruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki(...)stopniach przez około 10 minut. Kwiatki wystudzić w foremce. Krem: 2 duże łyżki masła orzechowego 120 g serka naturalnego 1 łyżka cukru pudru Składniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań. Krem wycisnąć do wystudzonych kwiatków. Pomysł i przepis na ciasto: inspiredbycharm
Trzeci talerzdeser! Ciasto dobrze jest nasączyć wcześniej mocną kawą - będzie bardziej wilgotne i lepiej skomponuje się z pozostałymi warstwami. Uwierzcie, że jogurt grecki i kwaskowate owoce to połączenie idealne! Składniki: brownie 90 g gorzkiej czekolady (min. 74%) 2 jajka klasy M 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka masła orzechowego kilka(...)Dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz purree bananowe, a następnie składniki suche. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz sok z niej, masło orzechowe, słodzidło (u mnie syrop z agawy) i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach dodatkowo
Kuchnia Ellieprostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników.Składniki:400 g sera białego5 łyżek śmietany100 orzechów laskowych120(...)mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem.Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada połączoną z mlekiem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka(...)mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze
moj przepis natakich ciast 😅😅 Zaraz się wybieram po zapas kaszy jaglanej i twarogu😆 Naprawdę śmiało polecam, a dodatkowo odsyłam do podstaw 👉 jak ugotować kaszę jaglaną . Tylko nie dodawajcie soli, bo to wersja na słodko😏 Składniki na formę 20 cm: -150 g kaszy jaglanej -3 jaja -100 g twarogu -słodzik/cukier wedle uznania -3 łyżki masła orzechowego -400 g truskawek lub innego(...)jaja, twaróg, masło orzechowe i dosładzamy. Wszystko dokładnie miksujemy najlepiej na gładką masę. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wygładzamy, wsadzamy truskawki (ja dałam mrożone. Jeśli chcecie uniknąć efektu "rozlanego soku" dajcie świeże lub rozmrożone oprószcie delikatnie w mące ziemniaczanej). Pieczemy 40 min 160 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całego ciasta: 1123 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam. I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury(...)jajkami. W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier. Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto. Ciastem napełniać foremki do muffinów do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką orzechową. Piec w 170 stopniach C przez około 25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowosłodko. Do ich wypieku używamy mąki owsianej*, dzięki czemu babeczki wzbogacone są w cenny błonnik. Ciasto jest bezproblemowe, a sposób pieczenia dowolny - ja użyłam maszyny do wypieku muffinek, ale można także skorzystać z piekarnika i silikonowych foremek. Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 30 g odżywki białkowej 40 g mąki owsianej lub żytniej 2 jajka(...)łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Następnie dodać masło orzechowe, miód i żółtka. Zmiksować. Mąkę, kakao i odżywkę wmieszać delikatnie. Nakładać po 1,5 łyżki ciasta w zagłębienie foremki. Piec 5-6 minut. Można także upiec babki w piekarniku - temp 180°C, 20 minut. Smacznego! *najlepiej wykonać mąkę
Chocolate Muffin BlogWyjazd z koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam
Made By Mom And Sonmleka roślinnego 1 łyżka budyniu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem: 100 g daktyli 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do „suchego patyczka”). Daktyle zalej gorącą wodą
Via Gustookoło 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ(...)Ciasto wałkuj formując prostokąt. Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym
Słodko-Słony Świat Ilony