ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:127/359)

Odchudzona napoleonka 301

pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła

Poezja smaku
CIASTO PIERNIKOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM 296

budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Z podanych składników ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo : masa kajmakowa (u mnie orzechowa) orzechy pokruszone (dowolne, ja użyłam ziemnych) Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na 3 części. Pierwszą część umieścić w blaszce, na niej rozsmarować cienką warstwę masy (ok 1/2 puszki). Przykryć drugim płatem ciasta, ten z kolei posmarować

Banana Smiles
murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową) 244

mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy z orzechami 304

poczuć wszechogarniającą słodycz, a to wszystko dzięki masie “kajmakowej” z daktyli i masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej(...)między czasie odsączam daktyle pozostawiając około 100ml wody. 11 Daktyle miksuję na gładką masę z masłem orzechowym i 50ml wody po daktylach. Jeśli masa będzie za gęsta dodaję jeszcze odrobinę wody. Ma mieć konsystencję gęstego, gładkiego karmelu. 12 Piekarnik ustawiam na 180ºC Ciasto wyciągam z lodówki, rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, przykrywam folią i rozwałkowuję aż będzie miało

Book of spells
Przepis #130 Wielkanocne inspiracje: Mazurek z kremem czekoladowym 172

mój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:)  Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal(...)około 1 godzinę. W między czasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy mleczko i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy syrop klonowy oraz masło orzechowe. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.   Ciasto wyciągamy z lodówki. Z jednej części robimy spód rozwałkowując ciasto a z drugiej często ciasta wyklejamy boki (na przykład ro bimy rulon, który przyklejamy

Health-Fit-Life
Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym 176

czekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody

Ciasta z tradycjami
Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i M&M'sami 204

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni . Ciasta są rewelacyjne i już podczas pieczenia - pachną tak cudownie, że trudno im się oprzeć.     Świetnie łączą w sobie płatki owsiane, masło orzechowe i pyszną czekoladę. Zresztą co ja będę pisała...? Sami się przekonajcie, bo są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu(...)użyłam nadziewanej) Dodatkowo: M&M'sy Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami.  Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach

Di gotuje
Bananowiec zdrowiem nadziany 253

górkę. To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć

Z Kuchni Do Kuchni
Muffiny z masłem orzechowym 570

wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek

Smakołyki Bereniki
Sernik kokosowo-migdałowy w wersji wegańskiej :) 534

łyżka proszku maca (Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 1 czubata łyżka surowego kakao (Terrasana) szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 150 g pasty kokosowego (120 g stałej części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) 150 g masła z białych orzechów (Terrasana) 30 g syropu klonowego 1 czubata łyżka proszku(...)masa.  Teraz przelej masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki.  W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe

Zdrowie na języku :P
SNICKERS 218

Snickers jedno z moich ulubionych ciast. SKŁADNIKI: Ciasto: 60dag maki 3/4 szkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy(...)mleka Krem II: Masa kajmakowa ( krówka w puszc e ) WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. na 3 cześć wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem

Darcia w kuchni
Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 226

tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na opcjonalny krem: (świetnie(...)również bez niego) - 125g serka kremowego naturalnego (Apetina, wegańskiego - Valsoia) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki

Be Fit Be Strong
KREMOWY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE 253

   Pyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za

Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 200

przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:  Stressfree ,  superpokarmy "Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.  Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano(...)wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki..."  (Biokurier.pl W misie miksera umieszczamy wszystkie mąki, sól, zakwas(y), dolewamy wodę (możemy dolewać wodę stopniowo

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ŚNIEŻNY 236

bardzo miałam ochotę czekać,aż bita śmietana stężeje na masie makowej - wyłożyłam wiec szybko masę orzechową.Starałam się robić to delikatnie,ale wiadomo....    Zdjęcie i warstwy nie są idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu. Biszkopt ( 20x30cm blacha)   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno(...)rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać. Masa orzechowa:   20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki spirytusu  Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać. Utrzeć masło

Niespełnione zdolności kulinarne