ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:121/359)

Batoniki orzechowe 273

Składniki: 1/2 szkl masła orzechowego 1 szkl orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych, górskich 2 bardzo dojrzałe banany, średniej wielkości 2 łyżki rumu, opcjonalnie Przygotowanie: Banany

czarrna od kuchni
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 295

szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty(...)kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki. Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 161

składniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych  orzechów  na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego

SMYKWKUCHNI
DINO PARTY CZEKOLADOWY TORT Z KREMEM ORZECHOWO-ŚMIETANOWYM 246

Przedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć  psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)zostac suche) Piekę 35 minut w 160 stopnia C.  Od razu po upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada. Studzę w uchylonym piekarniku. KREM ORZECHOWY: (na jedną warstwę i obłożenie tortu) SKŁADNIKI: 250g. masła orzechowego 400 ml. śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu tabliczka gorzkiej czekolady

Upiecz sobie babeczkę
Zdrowy orzechowiec | O ponad połowę mniej kaloryczny! | 356

Zdrowszy, z o połowę mniejszą kalorycznością niż jego oryginalna wersja.  Przepyszny, idealnie słodki i mocno orzechowy. Najlepszy na drugi dzień. Odchudzona wersja orzechowca to idealny pomysł na każdą imprezę czy spotkanie. Nie da się nie pokochać tego ciasta.  Składniki:  Ciasto:  3 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750)  2 jajka  1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu(...)waniliowe  2 łyżki erytrolu/ksylitolu  3/4 szkl. kaszy mannej  Polewa orzechowa: 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody Przygotowanie:  W 3 łyżkach mleka rozpuszczamy miód i sodę. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i pieczemy

Czarnawisienka
Sernik ze słonecznikiem 273

2x40g); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; kilka kropli olejku pomarańczowego; Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, razem je wymieszać do połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka bułki tartej; Białka

In my kitchen
Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym 184

płatki jaglane, nasiona babki płesznika, nasiona słonecznika i spirulinę. Do rondelka przełóż miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Całość podgrzewaj, aż do połączenia się składników. Do produktów suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Blachę natłuść olejem kokosowym. Wyłóż na nią składniki ciasta, uciskając mocno ręką lub łyżką – ciasto powinno pokryć całą powierzchnię blachy. Im mocniej uciśniesz ciasto do formy(...)minut. Daktyle odsącz, zostawiając wodę w misce. Następnie przełóż je do naczynia malaksera, dodaj masło orzechowe i sół himalajską. Całość dokładnie zmiksuj. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodawaj wodę z daktyli. Masapowinna mieć lekko płynną konsystencję. Gotową masę daktylową przełóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki na ok. 1h. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego Artykuł Bezglutenowa

365 dni dookoła kuchni
64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko 147

jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą(...)deser Oreo w słoiczku 1. Proteinowe blondie bez mąki z czekoladą FIT 2. Szybkie szyszki z amarantusa i masła orzechowego 3. Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą 4. Banana Bites z masłem orzechowym i gorzką czekoladą 5. Szybkie orzechowe trufle w czekoladzie 6. Włoski deser zabaglione – zabajone FIT 7. Jaglane Kinder Country w słoiczku 8. Żytnie pączki serowe

Be Fit Be Strong
Jeden przepis na dwa rodzaje ciasteczek 162

Dzisiaj przychodzę do Was z jednym przepisem na dwa rodzaje ciasteczek. Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i dżemem. Najlepiej jest wybrać dość kwasny dzem, może być np. z czarnej porzeczki, ponieważ ciastka sa dość słodkie. Gwiazdki w smaku przypominaja mi przepyszny sekacz, może dlatego, ze ciasto zrobione jest na samych

dolcevitainmykitchen
Czy z tej mąki będzie chleb? 196

względu na dużą zawartość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana, a charakteryzująca się mniejszą zawartością glutenu niż mąka pszenna. Dobrze jest ją mieszać z innymi mąkami. Znakomicie smakuje w postaci klusek, ciasteczek, naleśników i chleba, ma delikatny orzechowy smak, * żytnia – znana głównie jako chlebowa czy do przygotowania zakwasu, jednak można ją również(...)świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast, sosów, * z soi – zawiera dwa razy więcej białka niż mąka pszenna, niewielką ilość skrobi, ma lekko orzechowy smak, doskonała do wypieków, przygotowywania sosów, może również być używana jako substytut jajek, * z fasoli – jest bardzo odżywczą mąką chlebową, ma delikatny

Pyry na Gaz
Jabłecznik orkiszowy 151

olej z pestek winogron) 1/3 szklanki mleka ryżowego jabłka 1 kg jabłek 3 łyżki masła orzechowego 4 łyżki cynamonu 2 łyżki kardamonu 4 łyżki syropu z agawy albo ksylitolu Przygotowanie 1. Mąkę orkiszową przesiać do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić jednolite ciasto. 2. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut(...)plasterki o grubości mniej więcej 4-5 mm. 4. Do masła orzechowego dodać syrop z agawy i wymieszać. 5. Przyprawy oraz masło orzechowe z syropem klonowym dodać do przygotowanych wcześniej jabłek, wymieszać i odstawić na 30 minut. 6. Formę do tarty posmarować minimalną ilością oleju i rozłożyć równomiernie ciasto. Widelcem delikatnie ponakłuwać całą powierzchnie ciasta. 7. Piekarnik nastawić

www.veganchives.pl
Bajaderki orzechowe z Nutellą 415

orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy(...)najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy

Mania Gotowania
Fit tarta jabłkowa 188

łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła. 3 . Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką. Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm. 4 . Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około

kolorowotorcikowo
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 250

BABKA WIELKANOCNA W ZDROWYM WYDANIU! MOCNO ORZECHOWA, BAKALIOWA I MARCHEWKOWA! WIOSNO PRZYBYWAJ JESTEM GOTOWA! Wiosna co raz bliżej, a razem z nią powoli będą ruszać przygotowania do Świąt Wielkanocnych. A jak święta, wiadomo baby! Baby w każdej postaci! Lukrowane w czekoladzie itp. Dzisiaj chciałam Wam pokazać, że babka wcale nie musi zawierać pustych kalorii. Że nie trzeba sięgać po białą(...)bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe. Aby ciasto miało aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju smak, użyłam do jego wytworzenia maki uzyskanej ze zmielenia orzechów włoskich. WYKONANIE: Orzechy włoskie zmiksuj blenderem na sypką mąkę. Uważaj aby zbyt długo ich nie miksować bo wtedy otrzymasz masło orzechowe.  Jajka rozbij oddziel żółtka od białek. W wysokim naczyniu umieść

SMYKWKUCHNI
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 244

laskowe.Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów.Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem!Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorszasłota wyda się nie tak straszna!Serotonina w ruch, do dzieła!A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY

W kuchni Karmel-itki
Staropolski piernik dojrzewający 174

można przełożyć od razu po przestudzeniu, lub pozostawić blaty na 3-4 dni. Ważne, aby 3-4 dni przed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało. Blaty piernikowe przełożyć do wyboru: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki. Przełożone ciasto należy obciążyć

Kuchnia domowa Ani
W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 229

Były tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne!  Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej

peanutbuttermonster