Tort „ Dziaduch ”, baumkuchen lub sękacz – tradycyjne ciasto wielu krajów, nie tylko europejskich. Baumkuchen - drzewne ciasto, z charakterystycznymi słojami, powstającymi podczas pieczenia. Przepis na d ziaducha znalazłam
królestwo garówMazurek w kształcie pisanki, bez pieczenia to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości. Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika
Kuchnia MagdaLenyKochani przed świętami przygotowałam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis na wyjątkową babkę. Jest to babka bananowa. Aromatyczna, wilgotna i, gdyby nie polewać jej karmelem, można
Smakołyki AsiBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który
Kuchnia MagdaLenyPotrzebowałam zrobić ciasto, ale takie bez długiego stania w kuchni, tylko rach, ciach i ciasto miało być. Idealne do tego wydawały mi się herbatniki, przełożone jakąś
Mieszam w GarnkuBabka, niczym rasowa kobieta lubi strzelić focha! Przekonałam się o tym nie raz, próbując ją zrobić na maśle. Żadna z prób nie była dla mnie satysfakcjonująca
Kuchnia w czekoladzieKostka czekoladowo-wiśniowa Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam!
Blog z ApetytemŻadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę Dlatego też mam dla
PatiGotujeBabkę cytrynową upiekłam w wersji dla osób nie jedzących cukru. Zamiast cukru użyłam erytrytol. Babkę polukrowałam lukrem na bazie erytrytolu. Oczywiście można babkę upiec w wersji
królestwo garówBabeczki do koszyczka Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku. Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym
Blog z ApetytemKolejny na liście mazurków. Obłędny w smaku, słodki- czyli taki jaki powinien być, no i przede wszystkim wygląda bajecznie :) Spośród trzech, które dla Was zrobiłam, to
Kuchnia w czekoladzieNa chwilę obecną to już ostatni mazurek, który chciałam Wam pokazać przed świętami. Śmiało można by go nazwać po prostu tartą, bo w tym przypadku właśnie
Kuchnia w czekoladziePomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyBabka śnieżna nazwę zawdzięcza swojemu kolorowi – jest po prostu biała. Biała ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się tylko białka. Jest to świetny sposób na wykorzystanie białek
królestwo garówUpiekłam już dużo różnych bab drożdżowych, jednak z ciasta parzonego jeszcze nie. Dlaczego? No właśnie nie wiem. Teraz przeglądając stare książki kulinarne uświadomiłam to sobie, w
królestwo garów