Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych deserów. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez tego króla ciast! Przepis jest
kuron.com.plzakątkach świata na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki, Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą(...)mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto w tradycyjnej wersji najczęściej nazywane orzechowcem i miodownikiem u mnie w wariancie LCHF to dwa blaty biszkoptowe przełożone kremem kokosowym lub budyniowym w wersji z
Ola la LCHFprzyjęcie sernik na boże narodzenie masa na tort dla rocznego dziecka serniki na boże narodzenie sernik na bożenarodzenie ślimaczki drożdżowe z serem ciasta swiateczne na boze narodzenie puszysty snikers przekąski na święta bożego narodzenia utwardzanie mascarpone The post Puszysty snikers appeared first
dom-agi.plhttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/wigilijny-wieniec-bezowy-xmas-pavlova-wreath-1024x765.jpg Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli
Moja DelicjaMiałam na święta upiec drożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasta i wypieki świąteczne Święta tuż tuż, więc podsyłam Wam dzisiaj kilka przepisów na pyszne i efektowne wypieki świąteczne. Do każdej propozycji podlinkowałam przepis
Blog z ApetytemŚwięta coraz bliżej więc i czas zastanowić się jakie ciasta w tym roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam serniki. Są idealne na co dzień i od święta. U mnie w domu jest, to najszybciej znikające ciasto Zadowolone buzie dorosłych i małych
Słodkie okruszkizawsze kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Keks, w którym owoce nie opadają, a to dzięki obtoczeniu ich w mące. Najlepszy jest po 2-3 dniach. Ja piekę więcej i zamrażam, bo wtedy według mnie jest najsmaczniejszy, a przed świętami jest więcej czasu na inne dania. Składniki(...)proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut, lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu keks zapakować
To co kochamIdą święta. Przyznam, że wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na stole :) A jak święta to baby, mazurki i paschy. W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a w przepisie jak byk pisano(...)cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Święta Bożego Narodzenia kojarzą się w Polsce z zapachem i smakiem piernika. U mnie w tym roku wyjątkowo na herbacie. Zazwyczaj piekłam na kawie, ale zrobiłam już tort makowo-kawowy i upiekłam pierniczki z dodatkiem kawy, więc skład piernika zmieniłam, żeby od nadmiaru kawy nikogo głowa nie rozbolała. Składniki : 370 ml mąki pszennej(...)jajek dodać miód i zmiksować. Dolać olej, zmiksować. Do masy wlać herbatę i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując na małych obrotach niezbyt długo, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie. Dodać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Ja miałam małą i niską formę choinki. Jeśli używacie
Weekendy w domu i ogrodzieMiałam nie piec do świąt żadnych ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy
Smaczna PyzaCoraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego
Niezły Młynekbûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj(...)ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska