ciasta na święta bożego narodzenia - 3051 przepisów (strona:29/204)

Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką 130

Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych. #ciastojakzobrazka Składniki: 1 kostka masła bez laktozy 2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu

AZgotuj!
Przepisy na święta 202

W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki.  Może

KUCHARNIA
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 145

Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka

Ugotować
Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik 151

Dziś zapraszam Was na wspaniały delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik . Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego

Słodkie okruszki
Piernik – szybko i tanio 563

Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;)  Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą

kuchcikownia
Piernik ananasowo-orzechowy 194

piernikowe ciasto typu murzynek. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Długo zachowuje świeżość, więc na kilkudniowe święta doskonały.. Ten piernik się obronił, nie to, co świąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek i będzie extra ;)). Polecam tego aromatycznego przekładańca nie tylko na Boże Narodzenie, w ciągu(...)proszek do pieczenia, sodę oraz wsypać przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Jajka ubić do spienienia i zwiększenia objętości. Połączyć z czekoladową mieszanką oraz suchymi składnikami krótko miksując. Tak przygotowane ciasto na piernik przelać do keksówki o dolnych wymiarach około 28x8 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 50 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 122

również bułeczki Lussekatter (lussebullar, saffransbullar), czyli Szafranowe kotki (znane również jako „oczy świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć

Moja Delicja
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 633

U nas w rodzinie, na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się „sernik królewski” lub „warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto

Moja Delicja
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 440

Dziś mam dla Was kolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego.  Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru

Garniec Magalie
Keks 94

Wielu rzeczy jeszcze nie robiłam i na tej baaardzo długiej liście jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio

Pieguskowa Kuchnia
Piernik staropolski 117

Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. Życzymy Wam obfitości wszelkich dóbr i samych smacznych chwil. Wśród moich koleżanek – kulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc(...)zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie w lodówce w szklanym naczyniu, zawinięty w papier do pieczenia. Ta ilość wystarcza na upieczenie dużego piernika i drobnych pierniczków

To co kocham
MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 175

Moja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym

Pieguskowa Kuchnia
Pomarańczowa tarta z marakują 146

Już od dłuższego czasu chciałam skosztować owoców marakuji, których to wcześniej nigdy nie próbowałam. Niestety marakuja (inaczej zwana owocem pasji lub passiflorą) nie jest zbyt popularna

Moja Delicja
Piernik staropolski 118

długo trzeba na niego czekać czekam cierpliwie, bo jest wyjątkowy. Przepis kilka lat temu podpatrzyłam tu i tak jak autorka przepisu ciasto zagniatam około 4 tygodni przed świętami, a piekę około tygodnia przed Bożym Narodzeniem. Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i marcepanem, dzięki czemu nabiera wilgoci i robi się miękki. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Bez piernika

Bon appetit mon amie
Miodownik z orzechami 207

Pyszne ciasto miodowe z orzechami i kremem wylewanym na gorąco. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :) Przepis mam od mamy, tylko trochę go pozmieniałam. Miodowe blaty można upiec wcześniej a potem tylko przełożyć masą. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu

Na Ciasteczkowych Papierach