Właściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia
zadanie-gotowanieSeromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa(...)mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej
Zasmakuj KuchniDziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak
Słodkie okruszkiCześć! Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeszcze jestem na etapie testowania i przemyśleń co będę gotować i co będę piec. Jednak przed przystąpieniem do wypieków, przyrządzania pieczeni warto jest zaopatrzyć się w dobre pomoce kuchenne typu: worki do pieczeni, blaszki aluminiowe czy papier do pieczenia. Będąc na zakupach zaopatrzyłam się w papier do pieczenia(...)Ciasto w ogóle nie przywiera do papieru. Pamiętam kiedyś trzeba było papier natłuścić i posypać bułką tartą. W żadnym wypadku! Blaszka - papier do pieczenia - ciasto. Nic się nie przyklei i nie przypali, no chyba że ciasto przetrzymamy dłużej w piekarniku :) A tak dodam, że ten papier z pewnością wytrzyma wysokie temperatury. W mojej ocenie papier do pieczenia Stella spełnia
Pieprzyć z FantazjąDziś pierwszy poświąteczny dzień ale w niejednym domu duch świąt pozostanie żywy jeszcze przez dłuższy czas :) W duchu tym przedstawiam Wam pyszne, wilgotne i wciąż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi orzechami, które pojawia się na naszym stole już wczesną jesienią. Nie może go też zabraknąć w święta Bożego Narodzenia. Składniki: (na blaszkę 22x33cm lub dużą tortownicę z kominem) 1,5 szklanki cukru, 3 jajka, 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju, 2,5 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao, 3 jabłka (słodkie), 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi), 0,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć
Nie tylko w kuchniUwielbiamy serniki. To jedno z najszybciej znikających ciast w moim domu. Polecam Wam dzisiaj przepis na delikatny sernik z rodzynkami. Idealny na Święta, weekendy
Słodkie okruszkizachodzie kojarzone głównie ze Świętami Bożego Narodzenia lub z innymi uroczystymi celebracjami. W zamyśle przypomina trochę piernik staropolski – ciasto należy przygotować znacznie wcześniej, kilka tygodni przed planowaną okazją. Ze względu na dużą zawartość alkoholu, którym jest podlewane, ma bardzo długą przydatność do spożycia. Dzięki bogatej zawartości owoców, ciasto jest ciężkie i lepkie, a połączenie aromatu przypraw(...)taką wersję, którą możecie sobie upiec nawet jeden dzień przed świętami. Nadal jest to smaczne, bogate w bakalie ciasto, które jest dokładnie takie, jak mówi Joker, po prostu „fantastyczne”! Podobnie jak Gotham potrzebuje Batmana, tak samo Wasz świąteczny stół nie obędzie się bez tego pysznego ciasta! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 318 kcal | 5 g białka
Nerds KitchenNiedługo święta, więc nie może zabraknąć pierniczków. Pierniki można również powiesić na choince tylko trzeba pamiętać żeby zrobić dziurki przed pieczeniem. Pierniki świąteczne Składniki
Kulinarne życieNiedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki
Kulinarne życieŚwięta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne
Moje Małe CzarowanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto idealne jeśli chcemy upiec je przed świętami, a w święta zająć się przygotowaniem innych potraw! Można je upiec nawet 3-4 tygodnie przed Bożym Narodzeniem, a potem tylko skropić mocną herbatą lub rumem by nie było zbyt suche. Bardzo polecam szczególnie dla zapracowanych(...)ciasto jest bardzo kwaśne, dlatego trochę zmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed świętami dla chcących spróbować tradycyjnego irlandzkiego ciasta Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Mania Wypiekaniasię choinki, a w telewizji reklamy, w których pełno jest reniferów i mikołajów. Mnie Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej kuchni już zapachniało świętami! To niemal już ostatni dzwonek, żeby przygotować coś, czego w wielu domach(...)roku, powinny wystarczyć mu dwa, chociaż to już absolutne minimum. O dojrzewającym cieście przypominamy sobie dopiero na 7 do 4 dni przed świętami, ale obiecuję, że instrukcje, co z nim zrobić, pojawią się na tydzień przed Bożym Narodzeniem
Ratunku obiadciało i umysł. Warto zaangażować do ich przygotowania szczególnie najmłodszych, niech aromat pieczonego piernika kojarzy się dzieciom z ta podniosłą atmosferą, jaką jest nadchodzące Boże Narodzenie. Zatem życzę Wam Radosnych Spokojnych Wesołych Świąt! Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika(...)łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania. Zimne pierniczki przekładamy powidłami i sklejamy wybrzuszeniami na zewnątrz. Słodkich wypieków ! Przepis bierze udział w świątecznej akcji; Dobrze wypieczone święta na Durszlaku
Wanilia i Kardamon