ciasta na święta bożego narodzenia - 3051 przepisów (strona:35/204)

Makowiec mojej babci 1222

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką

Ze smakiem i z pasją
Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi 527

Co prawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę... Zresztą latem

Di gotuje
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 540

Jak święta to musi być też koniecznie sernik. Często jednak nie pieczemy go ze względu na ryzyko opadnięcia. Dziś podaję przepis na sernik który

Z Majeczką w kuchni
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 846

Okres Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilijne, postne dania. To również ciasta, sałatki, pieczone mięsa i wędliny oraz przystawki serwowane w dwa pozostałe dni. To stoły uginające się od pyszności i niepohamowana chęć niejednej gospodyni/gospodarza do zaskoczenia i oczarowania bliskich nowym daniem, które jest nie tylko smaczne, ale także efektownie wyglądające! W dzisiejszym zestawieniu chcę pokazać(...)przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki jak alpejskie wg Aleex 202

ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki(...)Dodać żółtka i zmiksować. 6. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. 7. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 8. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: 1. Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką

W mojej kuchni
MAKOWIEC JAPOŃSKI 165

roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam w końcu zrobić makowca japońskiego, nigdy wcześniej go nie jadłam, ale gdy natknęłam się na nie przeglądając książkę 103 ciasta Siostry Anastazji, postanowiłam je zrobić, lekko modyfikując według moich upodobań. Ciasto to doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, jak również na imprezie karnawałowej. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne

słodki bratek
Pierniki - smak świąt 139

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierniczki korzenne 188

Dziś zachęcam do spróbowania pierniczków korzennych. Pierniczki to pyszne słodkości, które w okresie Bożego Narodzenia są tradycją, przez duże T. Nie ma świąt bez pierniczków. Dlatego warto spróbować je zrobić. Polecam! Ostatni dzwonek by je zrobić(...)łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać ciasteczka

Gotuję Testuję
Ciasto z dynią. I nie tylko... 190

Dynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko(...)mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby wyglądało już troszkę świątecznie... Dodałam też odrobinę tonki - pięknie pachnie i nadaje ciastu zupełnie wyjątkowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO "ZIMA W GÓRACH" 118

Najpiękniejsze święta to te kiedy na dworze biały puch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku

Kuchnia w oparach
Rogale marcinkowickie 166

wersją w dniu święta, a było to równoznaczne z opóźnieniem w publikacji. Trudno. Mam nadzieję, że ten słodki mariaż drożdżowego ciasta i maku możecie też stworzyć np. w okazji najbliższych świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą być marcińskimi ani świętomarcińskimi, ponieważ

I tu będę miała takie te
Rolada makowa z bakaliami 562

U mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja

Passions hobbies life
Keks 168

Przygotowany na tegoroczne Święta. Lekko wilgotny i słodki tak jak być powinien...  Składniki : 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju rzepakowego

Lena Gotuje
Najlepsze Serniki na Święta! 438

Na długo przed Świętami planujemy co przygotować, szukamy inspiracji, robimy listy zakupów. Nie znam osoby, która by w tym planowaniu nie zaglądała na bogi i

Kolorowy Przepisownik
Makownik drożdżowy 190

Makowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku

Kuchnia w czekoladzie