kształcie pierścienia Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. Ale cykle przepisów to nie koniec nowości na blogu
Kraina Tysiąca Smakówgrudek i przypalonych garnków! Skuś się na "Budyń ulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów. Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie z produktu. Wykorzystuję je bardzo często
kolorowotorcikowobananami przełożonymi kremem śmietanowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Ciasto łatwe do przygotowania. Świetnie się kroi i ładnie prezentuje. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30/35 cm: biszkopt 5 dużych jajek 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 1 budyń czekoladowy (sam proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka(...)Miksować na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i proszek budyniowy. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 180 ºC przez około 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Następnie przekroić na pół, aby uzyskać dwie części . Jedną część posmarować dżemem, następnie dodać pokrojone (wzdłuż) banany
Ugotowaćtruskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Dlatego zachęcam serdecznie! SKŁADNIKI: - 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła) - 1 jajko + 1 żółtko - 80 ml mleka - 180 g mąki gryczanej + 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym - 120 g cukru (bądź użyj słodzika np. stewii(...)łyżki wiórków kokosowych Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj na wysokich obrotach, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj delikatnie masę. Po upływie 35 minut od pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż na ciasto pianę. Piecz kolejne 15 minut w temp 155-160 stopni C, z termoobiegiem. Ciasto po całkowitym wystudzeniu, udekoruj truskawkami ;-) Życzę Ci smacznego
SMYKWKUCHNIwersji nie wyrządza mi szkody na ciele, a wewnętrznie błogo nastaja. Bo szczęśliwa mama i kobieta, to taka nie żałująca sobie czekolady. Może to i płytkie słowa, ale ciasto patetycznie smaczne. Poczuj to! ❤ Składniki na formę o wymiarach 27 × 27 cm: Spód: 1 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych), 1/4 szklanki sezamu, 1 szklanka daktyli(...)łyżki oleju kokosowego RAW, szczypta soli. Polewa czekoladowa: 80 ml nierafinowanego oleju kokosowego, 3 łyżki karobu, 3 łyżki kakao, 1 łyżka melasy karobowej. Wykonanie : Formę wykładamy folią spożywczą. Składniki na spód blendujemy na klejącą masę. Wylepiamy nią formę. Składniki na krem laskowy blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ją na spód ciasta. Olej kokosowy na polewę rozpuszcamy w kąpieli wodnej
Jeść, by żyć w zdrowiuprzygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne. W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią i nęci kwaśnością dodatek świeżej żurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru. Składniki(...)gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych 100 g świeżej żurawiny Wykonanie: Miód i olej kokosowy rozgrzać do płynnej postaci. Jajka rozmącić, dodając sól. W misce wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć
kolorowotorcikowoSkromnie przyznam, że jestem dumna z tego sernika, gdyż naprawdę smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy, a jednocześnie idealnie zwarty. Czekoladowy spód, śmietankowa masa z nutą marakui oraz galaretka - wszystko to świetnie ze sobą współgra tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. Cóż więcej mam dodać...? Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Masa: 250 serka mascarpone 400g śmietany(...)wstawić do lodówki. Przygotować wierzch. Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta. Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki. (*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody
Di gotujeniezwykle proste. Często korzystam z tej funkcji piekąc najróżniejsze ciasta lub bezę czy nasze ukochane kokosanki. Kokosanki zawsze piekę w dużych (!) ilościach. Robot znacznie ułatwia mi ich przygotowanie. Misa ma dużą pojemność i spokojnie można ubić na raz dużą ilość białek. Można również w prosty sposób przygotować najróżniejsze kremy czekoladowe. Już niedługo podzielę się przepisem na jeden z nich(...)cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem z pomarańczy i olejem. Dodaję też kilka kropel aromatu pomarańczowego. Następnie dodaję ubite białka i ostrożnie mieszam je łyżką z masą. Ciasto nakładam chochelką do dobrze nagrzanej gofrownicy. Wyciągam, gdy gofry są chrupiące (u mnie gofry pieką się szybko, mam mocną gofrownicę, przy słabej polecam dobrze ją rozgrzać). Gofry podaję z ulubionymi dodatkami
Słodkie okruszkistrony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa: Budyń: 7 żółtek(...)cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto
Czerwona Porzeczkajajku a potem w miazdze orzechowej, dzięki czemu również będą miały orzechy na wierzchu. Układamy na blaszce. Pieczemy tak samo jak te w/w/. Rolsy kokosowo orzechowe Blat ciasta rozwałkuj dość cienko w format prostokąta. Cały posmaruj roztrzepanym jajem, obsyp go obficie wiórkami kokosowymi i miazgą orzechową, dodatkowo możesz obsypać cukrem pudrem. Blat rolujemy, dość mocno ściskając, utworzy nam się(...)czekoladowa do oblania rogalików z nadzieniem - czekoladę rozpuść w mikrofali, dodaj śmietanę, wymieszaj na gładką masę, wstaw do mikrofali na 30 sekund, wymieszaj i czynność powtórz jeszcze raz. Gotowe. Masą polewaj upieczone i wystudzone rogaliki, obsypuj płatkami migdałowymi. Układaj na kratce, aby swobodnie masa zastygła (do godziny). Gotowe! Tym sposobem mamy trzy rodzaje ciastek, zrobione z jednego ciasta ;-)))) Smacznego
SMYKWKUCHNIczekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracji Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem
Ciastkozercymigdałów lub orzechów. Sposób przygotowania tarty czekoladowej z bitą śmietaną i karmelem: Mąkę, cukier puder, kakao i sól wsypuję do dużej miski, dodaję miękkie masło pokrojone w kostkę lub jeżeli jest twarde starte na tarce o grubych oczkach, wbijam jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę(...)dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładam na 30 minut do lodówki (jak się spieszę skracam ten czas do czasu nagrzania piekarnika) i piekę w 180 o C przez około 20 minut po czym odstawiam do wystygnięcia. W międzyczasie ubijam schłodzoną
Gotuj Się Kto MożeDeser z jagodami. 200 g jagód 40 g cukru 50 ml wody 200 g serka mascarpone 300 g jogurtu naturalnego 30 g ciastek czekoladowych odrobina rumu
dolcevitainmykitchenI kolejne muffinki!Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi!Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym
Ostra na Słodkoczekolada poprawia nastrój :) A do tego słodkie banany . Ciasto dzięki dodatkowi tych owoców jest wilgotne i bogate w smaku.Dlatego też jeśli zostało nam kilka bananów i stały się już nieco przejrzałe to zawsze , dodając kilka składników możecie przemienić je we wspaniałe ciacho . Dodatkowo pokusiłam się o solidną porcję czekoladowej marmurkowej polewy , Składniki : ( Foremka 16x28(...)malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita zdjąć z ognia i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić do masy jajka ,dodać banany , przesiać pozostałe składniki i utrzeć całość na jednolite ciasto. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką połamać do miseczki, wlać
Malinowa Kawiarenka