Naleśniki – znane i kochane na całym świecie do tego stopnia, że ciężko stwierdzić gdzie tak naprawdę przyrządzono je po raz pierwszy. Maksymalnie uniwersalne, podawane na
Pogotujmy.pluzyskać oczekiwaną konsystencję. Ciasto naleśnikowe wykonać wcześniej wg przepisu --> przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe Nakładać farsz na naleśniki i zwijać w trójkąty, następnie podsmażyć jeszcze na małym ogniu z dwóch stron. Ja podaję je posmarowane konfiturą jabłkową, z kawałkami bananów i posypką czekoladową- ale tu już wedle uznania :) Najważniejszy jest delikatnie serowo- budyniowy farsz
Tradycyjna KuchniaWitam Kochani dziś pokażę Wam kilka moich nagród, które zdobyłam ostatnio w konkursach :) Zacznę od słodkiej nagrody od Lindt :) Wygrałam zestaw czekoladowych zajączków w konkursie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne. Sernik bardzo wyrasta, jednak po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu opada. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy dowolną polewą. Ja z reguły używam polewy czekoladowej. Trzymajcie przepis: pół kostki masła 4 łyżki kakao 4-5 łyżek cukru 3 łyżki
Taste of imaginationOszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. Składniki
CookYourselfpieczenia. Przełożyć ciasto do formy, łącząc końce. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypać posiekanymi pistacjami i cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro zabierają mnie na kurs czekoladowo-glazurowy. Cieszę się ogromnie! Czekolada to mój konik, ale w kwestii glazur lustrzanych muszę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodko. Przyznam Wam szczerze, że sama też uwielbiam takie obiady. Nie tylko za ich szybkość wykonania, ale przede wszystkim za smak. Ja swoją porcję naleśniczków często polewam jeszcze sosem czekoladowym. Ot mała rozpusta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka M 250 g chudego twarogu 2-3 łyżki cukru trzcinowego(...)dosłownie wysmarowana jedynie tłuszczem, wylewamy małe porcje ciasta i ruchem patelni rozlewamy je tworząc kształt naleśnika (naleśniki powinny być w miarę cienkie). Naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Zaraz po zdjęciu z patelni rozsmarowujemy na nich porcję słodkiego białego sera, składamy i podajemy. Dla urozmaicenia naleśniki można polać również np. sosem czekoladowym lub innym ulubionym. Smacznego
Słodkie okruszkiDługi weekend nadal trwa, ciasto zapewne już dawno zjedzone, prawda? Niebawem moga niespodziewani goście wpaść, więc co im podacie do kawy? Nie macie pomysłu? Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na Muffinki czekoladowo-kawowe. Babeczki/ muffinki czekoladowo - kawowe Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szklanki cukru 100 g mlecznej czekolady 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki proszku
My World by Dagmara RekMoje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g
Kulinarne życiepieczenia tak na czubek noża 350 g mąki tortowej Młynomag lukier czekoladowy Dr. Oetkera Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami następnie dodajemy mąkę z migdałami i na czubek noża proszku do pieczenia, zagniatamy ciasto.Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki
Ze smakiem i z pasjąpieczenia, zmiksować razem. • Na koniec wymieszać z płatkami czekoladowymi. • Wyłożyć do silikonowej tortownicy 25×25 cm. • Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Po ostudzeniu pokroić na kwadraty. • Czekoladki rozpuścić z mlekiem i położyć czekoladę na każdy kawałek ciasta. • Banana pokroić w plasterki i udekorować batony
To co kochamsłodko z konfiturą lub owocami. Po dodaniu kakao robią się cudownie czekoladowe. Uniwersalne placki z serka wiejskiego :) Na 4 porcje: 500 g serka wiejskiego 1 szt jajko 1-3 łyżki mąki (dowolnej) Serek mieszamy z jajkiem i dodajemy tyle mąki, aby ciasto było gęste, jak na racuchy. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu lub dodając go bardzo mało. Dużo
Kucharzycanazwie, teraz mam dla Was sernik ;) Trudno powiedzieć, które z tych ciast jest smaczniejsze, bo oba warte są dużej uwagi! Ten serniczek składa się z herbatnikowego spodu, jasnej masy serowej, wafelków Prince Polo oraz ciemnej masy serowej. Wierzch pokryty jest polewą czekoladową, a dodatkowo sernik posypujemy pokrojonymi na kawałeczki wafelkami. Koniecznie musicie wypróbować! Sycący, obłędnie czekoladowy
Nastoletnie WypiekanieBeza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi
Domowa cukiernia Ewypapierowe papilart 10 szt masa orzechowa z kawałkami orzeszków polewa dekoracyjna biała i czekoladowa kuleczki w białej czekoladzie i mlecznej migdały płatki posypka kolorowa lukier kolorowy Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy
Różowa kuchniaNajpierw potrzebujesz Biszkopt czekoladowy , zajdziesz jak zrobić klikając tutaj . Gdy już ostygnie podziel go na trzy części. Do zrobienia tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół
Pasje Jolkimojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy
moj przepis nacukru pudru 50 ml likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa dr.Oetker Śnieżynki cukrowe dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa
Wanilia i KardamonJuż za kilka dni Halloween :) Jeżeli chcecie sprawić radość swoim dzieciom to przygotujcie czekoladowe muffinki. Warto ozdobić je piankami marshmallow i czekoladą, ponieważ w ten sposób stworzycie "straszne" duszki. Pianki na pewno nie odkleją się od muffinek, ponieważ pod wpływem ciepła przywierają do ciasta. Składniki na 18 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru brązowego
Ugotowaćprzepis na coś, co pomaga na każdą pogodową depresję - kruche, czekoladowe ciasteczka :) KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - szczypta soli - 170 gram masła - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy, tworząc jednolite ciasto. Rozwałkowujemy (stosunkowo cienko) wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Życie zamknięte w smakuubijać tak długo ,aż cukier się rozpuści.Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na wierzch układać w szachownicę na przemian raz ser raz kokos. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypać startą czekoladą albo polewą czekoladową
magiczna kuchnia Kasiskładniki: 1 galaretka o smaku truskawkowym 500 ml gorącej wody 200 g świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki myjemy, kroimy na cząstki (ćwiartki
Domowy Smak Jedzeniawymagającymi wypiekami ;) Nie znajdziesz w niej skomplikowanych przepisów na np. waniliowe czy czekoladowe babeczki, a szkoda, bo chociaż podstawowy przepis na nie, mógłby się znaleźć w książce. Czy sama bym sobie tą książkę kupiła? Hmmm chyba nie ;) Ja jednak bardziej wolę piec ciasta, niż babeczki. Ale nie mówię nie Cupcake s :) w końcu czasami trzeba przychodzi taka chwila, że człowiek
CookYourselfOszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. 'oszukane
CookYourselfDolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego
Luźna Kuchniaokazji, czy w Waszych domach też używało się skórki ze słoniny do natłuszczania patelni ? Czekoladowe naleśniki Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżeczki kakao woda mineralna Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody, miksujemy (choć najlepsze naleśniki wychodzą, gdy miesza się je ręcznie
Kulinarne przygody GatityTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte
Salonik smakówpełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka liści bazylii Ponadto: 150 g kuwetury czekoladowej 1 łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być
kolorowotorcikowo30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki na ok 1h W trakcie gdy ciasto jest w lodowce
Klaudynkowa kuchniaszkl. mąki 1/2 szkl. słodkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 75 g masła 50 g mleka w proszku 50 g cukru pudru 25 g wrzątku posypka czekoladowa Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy olej oraz pepsi. Miksujemy tylko do połączenia, krótko(...)Masa się nam rozrzedzi. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkim słodkim kakao przesiewamy bezpośrednio do miski z jajkami (stopniowo, by nie zrobiły nam się grudki). Delikatnie mieszamy szpatułką (ciasto można również do końca wykonać przy użyciu miksera, wówczas składniki sypkie i mokre (olej, pepsi) należy naprzemiennie dodawać w 2-3 turach). Formę na babkę o średnicy 22cm natłuszczamy delikatnie
Smaki Na Talerzualkoholu olej do smażenia marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia cukier puder, lukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki wyjąć szybciej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę. Do naczyna z mąką dodać rozpuszczone w letnim mleku i cukrem drożdże Teraz dodać resztę składników : żółtka, roztopione masło, jogurt, szczyptę soli i łyżkę alkoholu Zagnieść sprężyste ciasto , jeśli lepi się za bardzo do rąk(...)dodać trochę mąki Odstawć do wyrośnięcia na półtorej godziny, aż do podwojenia objętości ( pod przykryciem ). Ja wstawiam na przykład całe naczynie do woreczka plastikowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto już jest wyrośnięte, wyrobić jescze raz i tym razem rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki o średnicy 5-6 cm.Zostawić ponownie na stolnicy do wyrośnięcia
zielonacukinkawoda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost kakao - 3 łyżki POSYPKA skórka pomarańczowa PRZYGOTOWANIE: Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia(...)ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER Cukier puder
Kuchnia Danusiroku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto". Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki(...)pomysł, by makaroniki skleić czekoladowym kremem. Z czasem cukiernicy zaczęli eksperymentować z dodatkami zamieniając wersję oryginalną na smakowe w niemal wszystkich możliwych kolorach. Nadal jednak najbardziej uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy
KUCHARNIAsporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi , tort lego , ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową(...)pałaszujemy :) Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch tortu, wystarczy ze sztywnego kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać
Ratunku obiadnajbliższych na tegoroczne Walentynki. ciasto: 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 250 g margaryny 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 450 g mrożonych malin galaretka malinowa 1 łyżka żelatyny ponadto: 350 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone 1 łyżka cukru pudru serduszka cukrowe i czekoladowe srebrne perełki cukrowe Wodę, kakao(...)ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec ok. 25 minut. Po upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym
Kolorowa kuchnia Elkilyżki mleka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki MASA SEROWA -1 kg sera białego w wiaderku -2 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej -300ml śmietany 30% -1,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku MASA ŚMIETANOWA -300ml śmietany 30% -0,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100ml wody -2 łyżki cukru(...)biszkopt. Wstawiamy na chwilę do lodówki by się ścięła, i układamy na niej banany pokrojone w plastry. *jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny. ciasto wstawiamy do lodówki. MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuniespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis naponcz: 3/4 szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy od ubicia białek na sztywno(...)ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto do tortownicy. 4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Ja muszę jeszcze dopiekać od spodu 10 minut. 5. Mój piekarnik zadziwia w każdym momencie, z biszkopta
Kawa z mlekiemBabunia miała przepis na placek przemyski, nie jest pewne, podobno dostała go od krewnej, która mieszkała w Przemyślu. Ja natomiast przepis dostałam od Pani Basi Durczak, która serwuje to ciasto nie tylko rodzinie, ale często również gościom Restauracji pod Lipą, kiedy przygotowuje dla nich mniejsze i większe przyjęcia. Na gościnnych stołach rudnickiej restauracji nierzadko pojawiają się dania tradycyjne, regionalne, wprost(...)słoiczki powideł śliwkowych Na wierzch: polewa czekoladowa orzechy Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą. Dodajemy kilka łyżek mąki (z odważonych 600 g ), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę siekamy ze startym na tarce tłuszczem. Dodajemy żółtka, drożdże, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wyrabiamy krótko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i schładzamy w lodówce
Trzeci talerz