zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli miałabym więcej czasu, przygotowałabym bezowe duszki, może jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzehttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do
Moja Delicjacynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania : Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość
Przepisy i porady kulinarnemnie 150g to zbyt słodkie, tak było w oryginale) - 20g kakao Masa bezowa: - 5 białek - 250g cukru trzcinowego Kruszonka: - 160g mąki orkiszowej typ750 - 70-80g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 80g zimnego masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Masa powinna się ładnie rozkruszyć. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę przełożyć
Smaczne ZdroweDziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Składniki: 4 białka 110 g cukru 1
Podróż w kulinariaDla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające
Smaczne ZdroweTorcik w kolorach wiosny :). Ciasto zjedzone przy okazji pierwszej wiosennej kawki na balkonie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryprawda? W naszym domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie
Plate of JoyBardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodbędzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu
Smakowy Rajczekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche. Beza Białka ubijamy, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier, Pod sam koniec ubijania dodajemy mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm. odwracamy do góry dnem. Smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy(...)godziny. Krem śmietankowy Wszystkie składniki ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Składniki muszą być schłodzone. przynajmniej 12 godzin w lodówce. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto wyjmujemy z lodówki, krem wykładamy na galaretkę Na wierzch kładziemy wystudzoną bezę. Ciasto dobrze się kroi wstawione do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewymiksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec 20 minut, lub krócej, jeżeli bezowa pianka będzie już chrupiąca. Smacznego
Receptura smakujaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Był to też pierwszy test naszego nowego robota kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata