Dziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Składniki: 4 białka 110 g cukru 1
Podróż w kulinariaDla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające
Smaczne ZdroweTorcik w kolorach wiosny :). Ciasto zjedzone przy okazji pierwszej wiosennej kawki na balkonie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryprawda? W naszym domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie
Plate of JoyBardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodbędzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu
Smakowy Rajczekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche. Beza Białka ubijamy, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier, Pod sam koniec ubijania dodajemy mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm. odwracamy do góry dnem. Smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy(...)godziny. Krem śmietankowy Wszystkie składniki ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Składniki muszą być schłodzone. przynajmniej 12 godzin w lodówce. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto wyjmujemy z lodówki, krem wykładamy na galaretkę Na wierzch kładziemy wystudzoną bezę. Ciasto dobrze się kroi wstawione do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewymiksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec 20 minut, lub krócej, jeżeli bezowa pianka będzie już chrupiąca. Smacznego
Receptura smakujaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Był to też pierwszy test naszego nowego robota kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWalentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was
Niezły Młynekdodawajcie powoli mleko i wodę gazowaną, mieszajcie dokładnie. Następnie dodajcie 3/4 szklanki mąki, wymieszajcie. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na kilka minut, by odpoczęło. W innej miseczce ubijcie na sztywno pianę z białek, a następnie dodajcie resztę mąki. Na koniec wymieszajcie bezową masę z pozostałą, dokładnie wymieszajcie. Teraz pozostało już tylko smażyć puszyste, rumiane i smakowite naleśniki. Życzę
Zasmakuj Kuchnitruskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami
Grunt to przepis!razem w skubańcu pominęłam warstwę bezową, którą przygotowuje się z ubitych białek z cukrem. Jako owoce wykorzystałam mus z jabłek (trzeba zacząć wykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię