ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:934/2544)

Struan- słodki chleb szkocki 205

ostygnięcia. Uwagi: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną) -ja podzieliłam ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu(...)jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :)  Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej  ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna

Proste Potrawy
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 165

plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku(...)każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło  MojeTworyPrzetwory

Anioły w kuchni
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 190

plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku(...)każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło  MojeTworyPrzetwory / /Kandyzowane pomarańcze

Anioły w kuchni
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 160

lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę  kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było pod spodem i umieszczamy wszystkie bułki na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i przykrywamy na kolejne wyrastanie. Tym razem potrzebujemy ok. 40 minut. Jeszcze przed upłynięciem(...)posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów. Przed wyjęciem najbezpieczniej jest zrobić próbę z patyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy

I tu będę miała takie te
Cygańskie ścieżki 225

ścieżki Uwielbiam piec ciasta, które mają oryginalną nazwę. Kosztując kawałek, wiecznie się zastanawiam, skąd i dlaczego taka a nie inna nazwa. Tu mi przychodzi do głowy tylko to- całe ciasto jest tak fantazyjnie kolorowe, jak cygański tabor, a sposób wylania ciast, równie pokręcone jak ich życie :) A tak naprawdę, jest to połączenie dwóch z moich ulubionych ciast, śmietanowca i tulipana(...)łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową. Tym razem tego nie zrobiłam, efekt wizualny bez polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

na moim stole...
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 196

składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Składniki 100 g. masła 100 g. mąki(...)dwie wcześniejsze fazy mamy gotowe to wykładamy na spód masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki. Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę 3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru. Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut

Full Smaku
malinka z bezą 284

naszym guście, bo uwielbiamy ciasta z bezą i bitą śmietaną. Owoce były dość kwaśne, więc całość nie była przesłodzona, smaki idealnie się komponowały. Jeżeli jeszcze macie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto! *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na galaretkę: 3 opakowania galaretki malinowej(...)szklanka jeżyn na krem: 600 ml śmietanki kremówki 3 opakowania śmietan fixu (lub 2 opakowania śnieżki) 4 łyżki cukru pudru (jeśli używamy śnieżki to cukru już nie trzeba) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Beza konwaliowa 199

Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone(...)blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe na każdy okrąg kładziemy po 3 warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika. Pieczemy około 3 godzin. Beza powinna lekko się zarumienić, być sucha i chrupka przy dotyku, piankowa w środku. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy z cukrem

kgwjanczewo
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 102

pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją tartą bułką lub po prostu mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy(...)cukier. Mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy (nie wsypujemy na raz tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i takie gorące wlewamy do naszej masy. Dalej miksujemy i wciskamy sok z połowy cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutkę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż

Marder&Marder Manufacture
Rolada orzechowa a'la snickers 267

pieczenia 1 łyżeczka  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier wanilinowy, żółtka, jajko i śmietanę. Mieszamy nożem i ugniatamy ciasto. Ciasto możemy też zagnieść w malakserze przy pomocy odpowiedniego haka. Ciasto wkładamy do lodówki. NADZIENIE 🌲 orzechy włoskie lub laskowe bez skórki  300 g.  🌲 cukier puder 2 łyżki 🌲 białka(...)dodajemy cukier puder. Gdy białka będą błyszczące dodajemy orzechy z czego 1/4 szkl. odkładamy na polewę. Dokładnie mieszamy. Ciasto bardzo cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wykładamy nadzienie orzechowe, tak aby brzegi ciasta były wolne od nadzienia. Rolujemy ciasto wzdłuż długiego boku. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut

Kuchnia Paulettes
Tort w kształcie motyla 207

całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają bez papieru). Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku przez 35 minut. Po upływie tego czasu, biszkopt wyciągamy z piekarnika i zrzucamy go z wysokości ok. 50 cm na stół(...)oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat). Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy dżem oraz krem. Ostatni blat pozostaje bez zwilżenia i dżemu. Całość lekko do siebie dociskamy, przekrawamy na środku

Emcia Pichci
KETO BATONIKI KARMELOWO-ORZECHOWE (keto, LCHF, paleo, wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru) 216

mąki. Można użyć gotowych, silikonowych foremek na batoniki lub blaszki bądź płaskiej formy silikonowej. Używając blaszki, należny ją wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozprowadzić na dnie w foremkach lub duży płat na blaszce, formując bardzo cienkie ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. Przygotować karmel(...)minut. Wystudzone batoniki z gotowych foremek są już gotowe do dalszego przygotowywania. Natomiast w przypadku blatu ciasta należy je pokroić. Każdy batonik składa się z 2 blatów ciasta, które należy przełożyć karmelem, następnie lekko przycisnąć drugim kawałkiem ciasta, który także pokryć karmelem. Jeśli nie chcecie używać słodzików polecam karmel zastąpić masłem orzechowym np. z migdałów, orzechów pekan, laskowych

Ola la LCHF
Karpatka. Kusząca dama z białą czekoladą. 200

kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.  Krem: 500 g mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 kostek białej czekolady pół szklanki cukru(...)gotującego się mleka wlewamy miksturę mleka i proszku budyniowego. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem

MamaOskarka
Czekoladowe ciasto z daktylami 296

święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie do kawy lub herbaty, baardzo przyjemne. 200 g daktyli bez pestek 2 dl wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 80 g masła, miękkiego 150 g cukru pudru 2 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 35 g kakao Siekamy daktyle, zalewamy wodą i zagotowujemy(...)oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po   jednym jajku, cały czas ubijając. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Dodajemy daktyle. Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny

Z butelką mleczka w tle
Batoniki dyniowe bez pieczenia 190

pieczenia :) A jeżeli zostało Wam jeszcze troszkę dyni.. polecam Wam zrobić z niej na śniadanie  placki dyniowe  lub upiec  ciasto  idealne do kawy. Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. płatków gryczanych 200g puree dyniowego 3 łyżki rodzynek lub żurawiny 4 łyżki pestek dyni 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego (bez soli(...)mieszamy w misce ze sobą.  Wlewamy naszą słodką masę do miski i mieszamy tak, aby wszystko było oblepione. Masę przekładamy do sylikonowej formy lub innej wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy na ok. 30-60 min do zamrażalnika.  Zastygniętą masę kroimy.  Całosc możemy dodatkowo polać roztopioną czekoladą lub  syropem dyniowym

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania