cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać
CookYourselfSmakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej
Smakowite Daniakwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli
Jadło i czytadłopieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie 1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm (można chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć
coolinarnastrefa.blogspot.comskórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość oprószyć cynamonem i kardamonem. Koniec każdego paska, pozostawić bez jabłka, aby łatwiej było każdą różyczkę skleić. Każdy pasek zwinąć w różyczkę, dobrze sklejając ciasto na końcu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu różyczki posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachproszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;) Do dekoracji: 1/2 czekolady
Codzienna kuchnia niecodziennaugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno
Anioły w kuchniUwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini
Mania Gotowaniaśrednicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady, min. 70% 200 g mąki pszennej 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu z wiśni 1-2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki(...)lśniącej piany (jak na bezę). Pianę z białek delikatnie dodaj do czekoladowej masy. Nie musisz dokładnie jej rozprowadzać. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kolejno wsypuj ją partiami do reszty składników, mieszając całość delikatnie łyżką w jedną stronę. Gotową masę przelej do tortownicy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Ciasto na tort szwarcwaldzki piecz
Food Squareczęści - 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika(...)bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec
Opowieści z piekarnikaWykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce. Ja swoje ciasto posypałam dodatkowo kruszonką. Kruszonka: - 70g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70 ksylitolu lub cukru - 120g mąki orkiszowej typ450 Z powyższych składników zagniatamy kruszonkę i obsypujemy nią ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 45 minut na termoobiegu(...)lekkiego przyrumienienia (najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy ciasto jest dopieczone). Można przed podaniem posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem, można też lekko polukrować lub podawać bez niczego. Smacznego
Smaczne Zdroweciasto było zbyt zbite- nie trzeba dodawać całej mąki lub dolać trochę więcej wody (każda partia mąki ma inną wilgotność, inaczej chłonie płyny, o różnych producentach nie wspominając). Ciasto powinno być elastyczne i tylko lekko klejące. Ciasto przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 24h, najlepiej na 48h lub więcej. Ciasto(...)ładnie wyrośnie (ale bez obaw, nie na tyle by uciekło z miski). Mniej więcej podwoi swoją objętość. Ciasto wyjmujemy ok. 30-60 minut wcześniej z lodówki. Zagniatamy i dzielimy na odpowiednie kawałki, u mnie 200-250g. Z każdej części ciasta formujemy kulkę. Na blacie (ja formuję spody od razu na papierze do pieczenia) podsypanym lekko mąką rozgniatamy
Smaczne Zdroweciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką , które zdecydowanie szybciej się przygotowuje, a smakuje tak samo dobrze. Ciasto ucierane jest proste(...)jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak ciasto jabłecznik zawdzięcza oczywiście jabłkom, i to od nich zależy, jaki efekt otrzymamy. Najlepiej do ciasta z jabłkami wybierać jabłka twarde
Kuchcik gotujezarób ciasto ręcznie lub przy pomocy kuchennego miksera, użyj wtedy haka. Odcedź ciecierzycę, zgnieć lekko widelcem i z solą dodaj do ciasta. Zarabiaj ciasto aż wytworzą się nitki glutenu, około 15 minut. Ciasto powinno być lepkie ale lekko odchodzić od naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż(...)oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 6-8 minut. Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie
codojedzenia