pieczenie skandynawskich drożdżówek. A, jeśli nie wiecie, to zaraz Wam powiem - Skandynawowie za drożdżówkami wręcz przepadają! Nie takimi zwykłymi jednak, ale tymi bardziej wymagającymi - z ciasta duńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia. Tym razem mam więc dla Was ciasteczka, które piekliśmy(...)Malwinna i Siankoo . Danisze z marcepanem i dżemem czereśniowym Składniki: (na 30 sztuk) 600 g ciasta duńskiego 100 g marcepanu 125 g dżemu czereśniowo-bzowego lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto duńskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x35 cm. Pokroić na kwadraty o boku długości
Pożeraczka, czyli raz adobrzezobaczyć, czy ciasto wyrosło (czasem można się spotkać ze stwierdzeniem, że musi być chociaż łyżeczka cukru jako pożywka dla drożdży i sama tak do niedawna myślałam). Dajcie znać, czy lubicie drożdżówki i czy pieczecie ciasta drożdżowe z przewagą ciasta czy dodatków – jestem bardzo ciekawa Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 2 standardowe blaszki Ciasto: 500 g mąki orkiszowej(...)składnikami, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. W razie potrzeby dodać więcej masła klarowanego lub mleka. Jeśli jest mało słodka – więcej ksylitolu. Po rozkruszeniu ciasta powinny tworzyć się mniejsze i większe kawałki. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto
Fitkotpieczonego w gofrownicy o różnych kształtach (najczęściej jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszko, czy kwiatek. Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. z bitą śmietaną i dżemem lub z owocami, to do ciasta gofrowego dodaję już niewielką ilość cukru. Dobrym pomysłem jest również serwowanie ich z lodami. Jeśli jednak chcecie rozkoszować się samymi goframi bez(...)składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. Następnie dodać mleko (lub mleko i wodę), olej oraz żółtka jajek, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki. Gofrownicę (najlepiej taką o mocy powyżej 1000W
Kulinarne PrzebojeSprawdźcie także inne przepisy na ciasto francuskie: Ciasto francuskie z serem feta Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Pierś kurczaka w cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pizza na cieście francuskim Przepis na ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego Drukuj przepis Porcji(...)cebulką, szynkę oraz ser. 3 Ciasto zwijamy w rulon, dobrze go dociskając, zaczynając od szerszej strony ciasta, aby powstało więcej ślimaczków. Następnie tak powstałą roladę kroimy w plasterki o szerokości około 2 cm. 4 Ślimaczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach, ciasto francuskie zwiększy swoją objętość. 5 Pieczemy 12-15 minut do zrumienienia
Kuchnia BazyliiZrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia(...)cukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie opcja grzania góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Na ostatnie 15 minut wyłączyć górną grzałkę i piec tylko z użyciem dolnej opcji grzania
Grunt to przepis!Przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przygotowanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników trzepaczką i pokrojenia rabarbaru. Jest to ciasto z rodzaju „łyżką
Słodki Blogbłyskawicznie, więc to dodatkowy plus. Ja swoje muffinki dodatkowo polałam czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto czekoladowe: 2szkl. mąki tortowej 3/4szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka budyniu czekoladowego w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka ok. 0,5szkl. mleka 6 łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 250g białego(...)papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam po dużej łyżce ciasta czekoladowego. Na ciasto czekoladowe nałożyłam po łyżeczce masy serowej. Patyczkiem do szaszłyków przemieszałam ciasto czekoladowe z serem, żeby ser nie stanowił jednej plamy tylko rozszedł się po babeczce. Muffinki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika
Waniliowe Improwizacjepokojowej na około 12 – 18 godzin. Ciasto właściwe Następnego dnia mieszamy zaczyn, zaparzoną mąkę, puree z dyni oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem przez około 10 minut, aż utworzy się miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy(...)wyłożonej papierem do pieczenia po trzy sztuki obok siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 45 minut (lub dłużej). Przed pieczeniem spryskujemy bułki wodą i obsypujemy pestkami dyni. Pieczemy w temperaturze 230°C przez 8 minut z parą (miska z gorącą wodą) i kolejne 8 – 10 minut bez pary. Upieczone
Tajemnice SmakuCiasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem(...)miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ciasto włoskie (ciasto wiewiórka) ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe . Czytaj więcej: Proste ciasto jabłkowo-orzechowe
Moja Delicjaakurat zaczynał się weekend... No przecież, że musi być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło(...)delikatnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Równomiernie wyłożyć masę bezową. Podpiec w 180 st. C. przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 40-60 minut. Uważać, żeby beza się zbytnio nie przyrumieniła. Upieczone bezy dobrze wystudzić w uchylonym piekarniku. Masło utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniczki...chyba wszyscy nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim to dobra zabawa, nie tylko dla dzieci. Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami(...)tych co do tej pory nie mieli czasu na pieczenie 😉 Składniki: 1 kg mąki pszennej Basia 250 g masła/margaryny 250 g miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2-3 łyżki mleka 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka przyprawy do piernika dowolne
Kuchnia MagdaLenyzagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki czemu nie musiałam podsypywać mąką ). Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką, aby się(...)pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na pół godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). 6. Piekarnik nagrzać do 180 ° C (góra i dół, bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika (środkowa półka). Piec
Domowa Cookierenka Agisieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny(...)wysokoobrotowego: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię* zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. Daktyle, mleko, sok z cukinii, goździki, cynamon, simię lniane, sól, proszek do pieczenia, olej umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładki krem, bez wyczuwalnego siemienia. Mąkę
moj przepis nasieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny(...)wysokoobrotowego: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię* zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. Daktyle, mleko, sok z cukinii, goździki, cynamon, simię lniane, sól, proszek do pieczenia, olej umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładki krem, bez wyczuwalnego siemienia. Mąkę
moj przepis naskładników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny mojego synka, większość dzieci prosiła o dokładkę :) Składniki na dużą blaszkę 25 cm x 21 cm: 3 szklanki (ok 600 g) surowej, utartej cukinii 1 szklanka mąki ryżowej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 3 łyżeczki cynamonu(...)sodą, wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać. Ciasto przelać do formy, następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 st. grzałka góra-dół. Piec około 50 min do 1 godziny, do suchego patyczka, uwaga ciasto jest z tych wilgotnych, jak włożycie patyczek, to ważne żeby nie był oblepiony surowym ciastem, delikatnie mokry może być. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce
moj przepis na