ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:596/2544)

Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98 212

miód, olej, sól i połowę wody. Mieszamy. Zagniatamy ciasto przy pomocy miksera z hakiem lub ręcznie. Dodajemy pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto przez 7 minut. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki. Jeśli ciasto rosło w lodówce wyjmujemy je na pół godziny przed pieczeniem. Przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy olej, cukier(...)piekarnik do 190 st.C. Dzielimy ciasto na 3 części. Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt. Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
SERNIK HARATANIEC 2 525

łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ORAZ: 0,5 słoiczka kwaśnego powidła śliwkowego WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę. Ciasto dzielimy na 2 części(...)sera.  BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: Wystudzony i podpieczony spód smarujemy powidłem śliwkowym Wylewamy ser i równo rozprowadzamy. Wykładamy pianę, równo smarujemy i ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 1 godz

Pani na deser
Świąteczny piernik z buraka (bez mleka) 220

jakiś błąd. Szczególnie, że przepisu nie było – tylko lista składników. Próbowałam upiec ten piernik bez buraka, ale wyszedł suchy i bez koloru. Teraz po latach już trochę bardziej doświadczona w pieczeniu przerobiłam ten przepis po swojemu. Ale burak pozostał jego nieodzowną częścią. To właśnie on sprawia, że piernik jest idealnie ciemny i wilgotny w środku(...)jajka (lub mieszamy zmielone siemię lniane z wodą). Dodajemy zaparzoną kawę (bez fusów), olej i miód. Wszystko razem mieszamy. Mokre składniki mieszamy dokładnie z suchymi. Na koniec dodajemy przetarte buraki (powinno ich być około szklanki) i łączymy z ciastem. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez

Dieta bez mleka
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 133

mąki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Z w/w składników zagniatamy jak najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy blaszkę ciastem (zostawiając 1/4 część ciasta na wierzch) KREM: - 600 ml mleka(...)ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno. Tak przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciastaCiasto wstaw

SMYKWKUCHNI
Prosta babka na kisielach malinowych 2300

pszennej (1 szklanka), 150 g cukru (niepełna szklanka), 5 jajek, margaryna do pieczenia (250 g), 5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, dowolna polewa do udekorowania ciasta Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania

Nie tylko w kuchni
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 184

się ciasto z bananów. U mnie jak zwykle wersja podstawowa :) Oczywiście, ciasto można podrasowywać czekoladą, orzechami, kakao i czym tam jeszcze chcecie, ja jednak zawsze wybieram opcję "im prościej, tym smaczniej". Potrzebne będą więc jedynie: - 4 dojrzałe banany (im bardziej brązowe i miękkie, tym lepiej, ciasto wyjdzie słodkie bez dodatku jakiegokolwiek cukru), - 2 szklanki mąki (może być biała(...)pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc 134

przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy(...)wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sernik pod kokosową pierzynką 52

całe jajka 6 żółtek 2 szkl. mleka 1 szkl.oleju 2 szkl. cukru 2 budynie bez cukru waniliowe Dodatkowo: wiórki kokosowe Przygotowanie Składniki na ciasto połączyć i zapiec w 180* ok. 20 min. Składniki na masę razem zmiksować i wlać na podpieczone ciasto. Piec ok. 1 godz w temp. 180*. Na gorące wyłożyć pianę z białek ubitą z pół szklanki

Wasze Przepisy
Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą 513

push({}); Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą Składniki: Spód: 340g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g zimnego masła 100g cukru 6 żółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 220g dżemu jagodowego 450g umytych, osączonych jagód (użyłam 250g czarnej jagody i 200g borówki) 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek(...)podsypywać mąką), blaszka 25x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, patrz FILM . Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 241

wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba, odczekałam 2 h i miałam gotowe ciasto. Jeżeli takiej nie macie, to musicie wszystko zrobić ręcznie. W przypadku użycia drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia zaczynu= (ciepłe mleko+ cukier+ drożdże)x 20 minut budzenia. Poprostu wyrobić ciasto ze wszystkich składników (mleko powinno być ciepłe) i odstawienie ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją(...)line, tu macie link (bez obaw, nie zarabiam na tym Gotowe, wyrośnięte ciasto odgazować/wyrobić chwilkę, i rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie truskawki i posypać kruszonką. Piecz w temp. 180 C przez około 50 minut (bez termoobiegu!!!) Smacznego

greenscarf
Sernik z brzoskwiniami 143

Kolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą. kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)wyciśnięty z 1/2 cytryny beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny ponadto: 1 puszka brzoskwiń (860g) Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i szybko posiekać nożem.  Następnie dodać sól oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto.  Gotowe podzielić na dwie części (jedna

Kolorowa kuchnia Elki
Szarlotka 302

wedle upodobania posypujemy cukrem, cynamonem... Całość pokrywamy warstwą startego ciasta (druga mniejsza część). Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45 min (do zezłocenia). Gotowe. Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale osobiście w szarlotce mi to przeszkadza i skutecznie go omijam, bez większej szkody dla ciasta

Malinowe Pocałunki
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 126

rodzinnym domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych.   SKŁADNIKI CIASTO: (forma 24x38cm) 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła(...)części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy rodzynkami i połową orzechów.  Beza: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem

słodki bratek
Tarta z rabarbarem i bezą włoską 143

szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy do wykonania bezy. Filozofia w tym, by jednocześnie gotować syrop do nitki i ubijać białka na sztywno. Co do syropu, to spokojnie poradziłam sobie bez termometru cukierniczego(...)prosto z palnika), dalej miksując na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego syropu, bezę miksujemy jeszcze około 7 minut. Na gorący spód wysypujemy równomiernie łyżeczkę bułki tartej, na to dajemy rabarbar obtoczony w mące i nakładamy bezę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę do zarumienienia. Najlepiej obserwować ciasto przez szybkę, bo przypalona beza będzie gorzka. Dzięki takiemu zapiekaniu rabarbar

Wrzosowa Polana