mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia połówki brzoskwiń w lekkim syropie 1 puszka masy makowej – do nabycia w Lidl Polska cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu). Do misy przekładamy masło (lub margarynę), wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość(...)miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Ciasto nakładamy łyżką w kilka miejsc do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie zakryje całego dna tortownicy – tak ma być. W puste miejsca nakładamy masę makową. Resztę masy dowolnie układamy na wierzch. Na koniec na wierzch ciasta wciskamy dowolnie połówki
Słodkie okruszkiCiasto Góra smaków to połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą. CIASTO GÓRA SMAKÓW Składniki: (20x30 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem cappuccino: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. w 170 stopniach. krem cappuccino: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, a następnie łączymy z bita śmietaną. 1/3 białej masy
Bon appetit mon amieciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂 Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)formy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie mokry potrzymać jeszcze kilka minut. Wg autora przepisu, ciasto powinno siedzieć 60 minut. U mnie po 45 minutach było już upieczone. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. źródło: Mała cukierenka Czytaj więcej: Proste ciasto pomarańczowe bez miksera
Moja Delicjanaszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm) * ciasto: - 4 żółtka - 3/4 -1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżki octu - 200g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * farsz: - 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste(...)cynamon wg smaku * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować
CookYourselfbez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki(...)następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie(...)odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach
Anioły w kuchniSkubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie(...)odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach
Anioły w kuchniproszek do pieczenia 1.5 łyżeczki, wiśnie 1 kg pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem(...)wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut. Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę. Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta. Krem śmietanowy(...)ubijania dodać mąkę, wymieszać. Formę o wymiarach 25x40 cm, odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiZostały mi białka po ostatnim pieczeniu ciasta. Długo zastanawiałam się co mam z nimi zrobić. Nie bardzo miałam ochotę na bezy, zrobiłam babkę z białek. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na blogu kuchenne fascynacje. Babka wyszła fajna, słodka i wilgotna. Składniki : 3 szklanki mąki 7 białek 1 szklanka cukru 250 g stopionego masła(...)pomarańczowy Sposób wykonania: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej
Darcia w kuchniChrupiący baton z masłem orzechowym. Ten zdrowy baton ze zbożami ekspandowanymi i masłem orzechowym, wykonany z zaledwie kilku składników. Baton bez dodatku cukru rafinowanego. Pyszny
Zdrowy Styl JoannyChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem . Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona
Moja Delicjabez termoobiegu. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i narysować na nich 3 okręgi o średnicy 20 - 22 stopni. Białka wbić do miski - trzeba bardzo uważać, aby przy rozbijaniu jajek do miski nie wpadło ani trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza(...)zmniejszyć temperaturę do 90-100 stopni i w takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć) bezę przez 2,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i wysuszyć. Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jako, że beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pieczenia przesiej, a następnie wymieszaj z migdałami. Odstaw na bok. W misie miksera umieść masło z cukrem, wanilią i zmiksuj do białości. Pod koniec ubijania dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 165ºC na termoobiegu (180ºC bez
codojedzeniapieczenia obciążyć ciasto ceramicznymi kulkami lub nasionami roślin strączkowych. Przed włożeniem do piekarnika wykładamy na ciasto papier do pieczenia, następnie wysypujemy na nie ziarenka, np. fasoli. Pieczemy z obciążeniem przez około 10 minut, po czym zdejmujemy papier i dopiekamy już bez obciążenia. Po upieczeniu zostawiamy kruche ciasto do wystygnięcia. Mam nadzieję, że informacje zawarte w tej notce
W kuchni Katie