ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1893/2544)

Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 247

łyżka rozpuszczonego masła lub oleju Przygotowanie: Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków(...)całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy nie wyjmując ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa tortilla z wołowiną 176

Domowa tortlilla z wołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona wołowiną to danie dla miłośników mięsa. Proponuję rare medium stek. Mięso w takiej postaci mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla! Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc(...)ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i włóż

codojedzenia
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 318

formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zlepienie zapiecze się pod wpływem ciężaru bułki i nadzienie nie będzie wypadać . Bułki należy układać w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę jedną po drugiej na dużej blasze z wyposażenia piekarnika(...)przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek

Grunt to przepis!
Zdrowe ciastka. Dla każdego 165

się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia. Najmniejszych!   Bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru... Bez wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące(...)minut, aż chia wchłoną wodę i masa zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb pieczony na kamieniu 159

ciasta. Po około 2-3 minutach uzyskamy ciasto o postrzępionych bokach. Odstawiamy na około 2 minuty i po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką. I teraz opis w książce robi się tak zagmatwany, że nie będę go przytaczać - ciasto trzeba wyrobić, w ten sposób, że ciasto wyciągamy do przodu (około 1/4) i zawijamy na górę ciasta, obracając ciasto(...)trakcie. dzięki temu ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto ugniatamy w ten sposób około 10 - 15 minut, po czym odkładamy je do delikatnie wysypanej mąką miski, którą przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 75 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zagniatamy. Odstawiamy na 50 minut i znowu zagniatamy. Po kolejnych 50 minutach zagniatamy po raz ostatni i odkładamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 202

wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem 5. Guacamole 6. Pasta z żółtego grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony) 8.  Pesto, np.  pietruszkowe , bazyliowe ,  jarmużowe 9.  Pasta(...)Adrienne Shelly) to całkiem zgrabnie napisany film, nie za ciężki, z optymistycznym zakończeniem. Co ma wspólnego z jedzeniem? Główna bohaterka, Jenny (Keri Russel), ucieczki od problemów szuka w pieczeniu ciast.  Winter sandwiches inspirations, Waitress I add the following to my sandwiches in the winter: superfood  such as boiled eggs, avocado, sauerkraut (only when I eat at home

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6347

prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę przegotowanej wody (płyn posłuży do nasączenia ciasta). Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. W 1/2 szklanki(...)gęstości. Dodajemy płynną żelatynę i ponownie miksujemy. Część kremu (1/3) odkładamy, do pozostałego dodajemy pokrojone brzoskwinie – mieszamy. Ciasto przekrajamy wzdłuż na 2 części. Jedną wkładamy do blaszki, nasączamy syropem brzoskwiniowym i smarujemy dżemem. Wykładamy krem z brzoskwiniami, kładziemy nasączoną syropem drugą część ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą 1/3 porcję kremu, wyrównujemy powierzchnię. Z czekolady i oleju arachidowego robimy polewę. Rozpuszczamy

mojewypiekiinietylko
Bezowe maleństwa 152

jutro będzie lepiej. W związku z tym - dzisiaj krótko i na temat. Na weekend przygotowałam ciasto - i to nie byle jakie. Muszę przyznać, że to najbardziej efektowny sernik na zimno, jaki zdarzyło mi się zrobić. Teraz jednak chciałabym pokazać Wam jeden z elementów dekoracyjnych - bezy. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a prezentują się wyjątkowo. Mały Dominik był zachwycony faktem(...)dodać barwnik, wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiadzki nałożyć białą masę przy jednej ściance, a różową z drugiej. Wyciskać małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec w 120 st. C. przez 1,5-2 godziny, aż beziki całkowicie się wysuszą. Wystudzić. Smacznego! Za dokładnie cztery tygodnie o tej porze będę już w Niemczech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 174

Zainspirowana przepisem na te ciasteczka  postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż(...)kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier

Mango Papaja
Tort miodowy 392

mąki pszennej 50g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 żółtka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% krem budyniowy 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny do dekoracji(...)ostudzić - mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto - ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia - tak samo

Smakołyki Bereniki
Czym są puste kalorie i gdzie można je znaleźć? 84

spowodują ogromny brak równowagi między energią, którą przyjmujemy, a energią, którą wydatkujemy. W rezultacie nasz organizm będzie gromadził je w postaci tłuszczu, tłuszczu trzewnego i tłuszczu tętniczego. Wszystko to bez dostarczania nam jakichkolwiek innych składników odżywczych, które mogłyby być przydatne dla naszego organizmu. Konsekwencje, jak wyjaśniliśmy na początku tej sekcji: nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i zwiększone ryzyko chorób układu krążenia(...)grillowanie lub pieczenie. Słodkie i słone przekąski. Ogólnie rzecz biorąc, mówiąc o produktach przemysłowych i przetworzonych, żywność ta opiera się prawie wyłącznie na skrobiach lub mąkach, soli i tłuszczach. Dlatego powinniśmy je jeść tylko od czasu do czasu. Wyroby cukiernicze. Nie będzie chyba dla nikogo zaskoczeniem, że do pokarmów o pustych kaloriach zaliczamy przemysłowe ciastka i ciasta. W rzeczywistości

ProstePesto.pl
MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY 271

Mus z palonej białej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej czekolady do tortu. Mus z palonej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą

Słodki Pomysł
BEZCUKROWE SERNICZKI NA ZIMNO Z LEMON CURDEM 125

Lemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie. Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej

Upiecz sobie babeczkę
Sernik Kapitański 267

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem

Świat Ciasta