oliwy z oliwek 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego(...)śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli
Słodkie okruszkimase bez grudek zetrzec na grubych oczkach tarki macepan z owocow odlozyc 12 jednakowej wielkosci truskawek,reszte pokroic na cwiartki.Wymieszac pokrojone truskawki i jagody z macepanem.Odstawic wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc i podzielic na 2 czesci forme o srednicy 30 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.1/3 ciasta rozwalkowac na kolo o srednicy formy.Ulozyc w formie. reszte ciasta(...)lyzke masy serowej.Zwinac,dokladnie zlepiajac brzegi.Identycznie jak przy formowaniu knedli.Kulki z ciasta drozdzowego ulozyc dookola brzegu foremki w jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosniecia mase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremki w piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie,az do calkowitego stezenia masy biala czekolade
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J Ciasto oczywiście może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka. Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłami Składniki: Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka(...)ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier,stopniowo po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne blaty. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym
Mania Gotowaniadrożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, resztę wody i wyrabiamy ciasto. Oliwki bez pestek kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką ciasto, dodajemy oliwki, pietruszkę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w dwa szerokie wałki o długości(...)kroimy na 16 kawałków tej samej wielkości. Z każdego formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym - gotowe bułeczki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Bułeczki przed pieczeniem możemy posmarować zbełtanym jajkiem albo oliwą. Czas pieczenia: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 15-25 minut, aż nabiorą złotobrązowej
Niezły Młynekporażkę. Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak gdy je pierwszy raz spróbowałem, bardzo przypadło mi do gustu. Zachowuje świeżość przez kilka dni, jest dość wilgotne ale nie zakalcowate. Jest to wypiek, który zagości jeszcze niejeden raz na naszym stole. Poniższy przepis dostałem od siostry. Właściwie jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia. Przełożyłem(...)kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemtylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu. Ciekawym pomysłem może być też dodanie dyni do deserów – kremów, ciast lub musów. Czy kopytka dyniowe można mrozić? Kopytka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia. Można zrobić to zarówno przed, jak i po ugotowaniu. W tym drugim przypadku należy je jednak(...)płaskiej blaszce do pieczenia, a następnie skrop oliwą. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać
okolicepalnika.pltylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu. Ciekawym pomysłem może być też dodanie dyni do deserów – kremów, ciast lub musów. Czy kopytka dyniowe można mrozić? Kopytka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia. Można zrobić to zarówno przed, jak i po ugotowaniu. W tym drugim przypadku należy je jednak(...)płaskiej blaszce do pieczenia, a następnie skrop oliwą. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać
okolicepalnika.plMasz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu, chęci lub nastroju do pieczenia? Taki deser jest świetnym pomysłem na takie dni. Pyszny rabarbar z
karmelowyLavash to pieczywo, które prawdopodobnie pochodzi z Armenii. Mój chlebek wyszedł mocno chrupiący, oprócz tradycyjnego składu wzbogaciłam go o sezam i zioła. Jeżeli macie ochotę
Szybko Tanio Smacznieodwagi, żeby tutaj zacytować ;) Ale do rzeczy. Znaczy do ciasta. Dyżurne, szybkie, składniki zawsze mam pod ręką, bo banany akurat kupujemy często. Takie ciasto, które robi się w 10 minut, nie jest zbyt słodkie i bez wyrzutów sumienia można zjeść samemu i dać dzieciom zamiast czegoś SZŁODKIEGO :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i rodzynki (ewentualnie cynamon). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego! 120 g mąki pszennej
bistro mamatort jest kwaskowaty. Jest to więc dobra opcja również dla tych dzieci, które preferują tort bez owoców . W przepisie wykorzystałam bezglutenowy krem z mascarpone i bitą śmietaną, który u nas zawsze się sprawdza. Jeśli jednak szukasz pomysłu na krem bez laktozy, sprawdź TEN PRZEPIS . Bezglutenowy tort „Lemoniada” zrobiłam na bazie biszkoptu bezglutenowego z użyciem jajek oraz(...)Następnie wsypujemy kolejno mąki, przesiewając przez sitko, by nie zniszczyć piany. Mieszamy trzepaczką, szpatułką lub ostatecznie mikserem na najniższych obrotach. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem
Wiszniówkadługich lat, które przewróciło moje życie do góry nogami i sprawiło, ze nabrało ono nie tylko tempa, ale i sensu. Bo ta pasja niesamowicie nakręca, motywuje, daje kopa. I bez pasji nie wyobrażam sobie życia! Tak samo jak czytelnicy – ładują baterię każdego dnia i sprawiają, że uśmiech na buzi pojawia się zdecydowanie częściej! Na tyle często, że ludzie(...)chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). CIASTO CZEKOLADOWE: Masło rozpuszczamy z czekoladą, w tym samy czasie ubijamy białka z 30 g cukru i szczyptą soli. Żółtka roztrzepujmy ze 140 g cukru, dodajemy do rozpuszczanej czekolady, mieszamy. Dodajemy przesiane obie mąki oraz ubite białka. Pieczemy do suchego patyczka w 160C, kroimy na 3 blaty po wystudzeniu
Ostra na SłodkoWśród domowych przepisów jest jeden na bardzo proste i szybkie ciasto, w którym nie trzeba pamiętać proporcji. Wystarczy najpierw zważyć jajka, a później według ich wagi
niecodziennikparyOboje z żoną od dziecka jesteśmy amatorami ziemniaków. Spójrzcie, jak wyglądają po wyjęciu z piekarnika. My nie potrafimy się im oprzeć. Prawdę mówiąc, nawet nie próbujemy
Ania i Marcin gotują