ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1609/2544)

PROSTA KRUCHA SZARLOTKA 150

Na szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej

Zdrowie i pysznie na talerzu
ciasto czekoladowo marchewkowe 129

nadal całe wiaderko czekoladowych jajek czeka na wykorzystanie, trzeba było sobie poradzić tak. Ciasto było mega czekoladowe, a  przy tym zdecydowanie wilgotne :) Sucha marchewka nie zaszkodziła. Składniki: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki soli 150 g czekolady (u mnie czekoladowe(...)soku  Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego włożyć motylek - zmiksować cukier i jaja na puszystą masę - czas ok 2 min /obr 4-5 (wyciągnąć motylek) dodać pozostałe składniki - bez czekolady - wymieszać czas 2 min / obr 3 dodać połamaną czekoladę i wymieszać na obrotach wstecznych - czas 30 s standardowo w misce wymieszać suche składniki zmiksować cukier z jajami

Gotowanie z pasją
Piknikowe ciasteczka z owocami lata 200

Zaczynamy się zdrowiej odżywiać, kawę pijamy z przyzwyczajenia, ewentualnie dla towarzystwa, a nie jak to w zimie- dla konkretnego pobudzenia ;)  Co niektórzy też są w stanie wytrzymać bez słodkości, zastępując je w zupełności świeżymi owocami, ale ja do tej grupy na pewno nie należę. Ja słodkie muszę mieć. Najlepiej w większej ilości. I najlepiej takie domowe, przygotowane przeze(...)małym Rozbójnikom ciasteczka z ich ulubionymi owocami- truskawkami, jagodami i malinami (te okazały się dla mnie najsmaczniejsze i aż żałowałam,że nijak nie zaznaczyłam ich przed pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła, a margaryny Optima Omega 3, która na co dzień dba o zdrowe serce i prawidłowy poziom cholesterolu moich Najbliższych- Rodziców

Kuchnia w czekoladzie
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 165

konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od "zobacz TUTAJ" , skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" ale dodałam 2 jajka "M" aby ciasto było luźniejsze, w przepisie z książeczki jest 1 jajko = masło stopić w garnuszku i do stopionego(...)cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blaszka 30x20 cm z papierem do pieczenia, w blaszce rozsmarować ciasto ręką umyte, osuszone tuskawki układać gęsto na wierzchu ciasta delikatnie

W Mojej Kuchni Lubię
Racuchy jogurtowe z jagodami 121

łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki jagód łyżka stopionego, wystudzonego masła   Wykonanie: Jogurt miksujemy z jajkami i masłem. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy

Smak mojej kuchni
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 165

zrobienie ich własnoręcznie, a zaręczam, że będziecie mieli wielką frajdę 👍 Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie:  Połowę migdałów siekamy drobno nożem(...)następnie formujemy wałek o średnicy 4 cm, który delikatnie spłaszczamy i  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie

Walijskie Pichcenie
Makowiec 318

Tradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka(...)białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier. Masło rozpuścić. Dodać do niego

Bullio
Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym. 205

bez okazji ;) Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 100 g masła (miękkie) 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli dżem dyniowy Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia(...)mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową

zadanie-gotowanie
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 191

była zupełnie inna od tej tradycyjnej o tym samym typie. Chleb jaki piekłam klik był bez porównania delikatniejszy. Dawno takiej mąki nie widziałam w sprzedaży. W październikowej Piekarni chleb pytlowy z pestkami dyni. Chleby żytnie szczególnie te z mąki białej są moimi ulubionymi. Piekę je na co dzień bo są bezproblemowe i zawsze się udają. Dobry zakwas jest podstawą(...)moczyć nawet 8 godzin. Nie zabierają wody z ciasta i są bardziej miękkie w upieczonym chlebie. Namoczone pestki dyni czy inne ziarna smakują jak świeże i są lepiej przyswajalne przez organizm. Chleb bardzo smaczny i bezproblemowy. Bardzo polecam! Dziękuję wszystkim domowym piekarzom, którzy wzięli udział w październikowej piekarni za wspólne pieczenie. Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni Składniki

Leśny Zakątek
Sobota w kuchni 138

zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe(...)Erytrol, masło i żółtka utrzeć na gładką masę, dodać suche składniki, banany i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C.   Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka

Kucharzyca
Sernik odwrócony 200

Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną(...)delikatnie mieszając.   Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce miksera i miksujemy na średnich obrotach aż składniki połączą się. Przelewamy masę do blachy (duża prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, a następnie zalewamy ciastem i pieczemy kolejne 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy obie masy

Czary - gary w kuchni
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 215

gorzkie (min 50-60% kakao) 1 czekolada mleczna 2 łyżki masła Poza tym: kilka łyżek dżemu wiśniowego (100% owoców słodzonego sokiem jabłkowym, bez regulatorów kwasowości, cukru czy innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie(...)cukrem na jasną pienistą masę. Włącz piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane

Anioszek w kuchni
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 144

wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wierzch posypujemy ziarnami i wgniatamy je lekko łyżką w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (gruba ścierka lub folia) na około 2 godziny w ciepłe miejsce (ja postawiłam na grzejniku). Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 40 minut(...)upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Chleb w 100% żytni będzie wilgotny w środku, ale nie powinien brudzić noża. Dlatego ważny jest element dopiekania go już bez formy i bez papieru. Szeroki wybór produktów superfood znajdziecie w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowe ciacho z cukinii - puszyste, dietetyczne i przepyszne! :) 155

mąki ? Dokładnie tak, ponad to nie znajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy bez wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa(...)jajka 2 miarki proszku proteinowego czekoladowego 30 g mielonych pestek dyni (Targroch) 1 duża łyżka kakao 45 g ksylitolu (Targroch) 100 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej (Targroch) 20 g oleju kokosowego (Targroch) Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a banana rozgnieć na "paćkę" za pomocą widelca. Olej koksowy powinien być

Zdrowie na języku :P
Chleb z twarogiem i rodzynkami 147

się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze(...)przykryciem ze ściereczki kuchennej.    Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania