Składniki / 4 porcje: ciasto: – 100 g masła – 200 g szklanki mąki – 2 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 15 plasterków pikantnej kiełbaski chorizo – ok. 10 szparagów – 200 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu ( u mnie bez laktozy) –2 łyżki tartego parmezanu – 2 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli(...)śmietanę lub jogurt oraz parmezan. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na przygotowane małe tartaletki ( u mnie z tego przepisu wychodzi 4 o średnicy 12 cm). Nakłuj widelcem. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyciągnij z piekarnika i zalej mieszanką jajeczno
I LOVE LIFECynamonowe rogaliki miodowe – bez jajek, bez masła, wegańskie, zdrowe. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i owsianej pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie(...)Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS CYNAMONOWE ROGALIKI MIODOWE ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki owsianej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu – użyłam cynamonowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła śliwkowe
Dorota Smakujecukru pomarańczowego 250 g margaryny sok wyciśnięty z 2 mandarynek(ok. 100 ml) 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowo - czekoladowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 łyżeczka pasty(...)wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek- lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód
Ciastka - domowe słodkościpapierem do pieczenia, na którym wyrastał do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejnych 10-15 minut. Skórka chleba powinna być zrumieniona i chrupiąca. Odstaw chleb do wystudzenia. Zobacz też inne przepisy na pieczywo PRZEPIS1TYTUL Chleb cebulowy bez wyrabiania Wiejski chleb Chleb tygrysi Domowe bajgle chleb razowy na sodzie Zobacz
okolicepalnika.plnawet bez żadnych dodatków:) W ostatni weekend piekłam je już dwa razy. A co, przecież z taką gofrownicą o takiej mocy mogę go(f)ry przenosić;) Gofry - przepis podstawowy Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 1 szklanka mleka ok 1/3 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Masło roztopić i lekko przestudzić. Żółtka, mąkę, proszek, mąkę ziemniaczaną i mleko zmiksować. Wlać masło, zmiksować, wlać gazowaną wodę, zmiksować jeszcze raz. Ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu - być gęste, ale lejące. Dodać ubite białka i wymieszać łyżką. Odstawić na 10 minut. W tym czasie nagrzać gofrownicę. Przed pierwszym pieczeniem posmarować płyty odrobiną
Obiad gotowyCzasami nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem czekolady i moreli. Składniki: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady(...)paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce. Gorzką czekoladę - posiekać. Ciasto - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko i olej - delikatnie mieszamy
Ciastka - domowe słodkościCzerwone serduszka z okazji dnia taty ;) Bez sztucznych barwników. Cudowny kolor zawdzięczamy czerwonym burakom. Składniki: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach), 1 szklanka mąki, 1/2 szklanka cukru (w tym 2 łyżeczki z wanilią), 2 jaja, 1/3 szklanki oleju, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 2 łyżki soku(...)łączymy ze sobą. Dodajemy do żółtek. Pod koniec łączymy z burakami, olejem oraz cytryną. Mieszamy delikatnie i dodajemy ubitą pianę z białek. Do foremek w kształcie serca wlewamy ciasto. Pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy kolorowymi cukierkami. Smacznego
Słodki ZakątekSkładniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
mojej kuchnioleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2-5 łyżek cukru (do smaku) 150 g miękkiego masła Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników płatki migdałowe Polewa: 120 g masła(...)miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki
Smaki Na Talerzuproszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy i piec ok 35- 45 min w 180 st.C do suchego patyczka. Po przestudzeniu przeciąć na dwie części i nasączyć ponczem. Masa : 500 ml śmietany(...)gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa
Niespełnione zdolności kulinarnebudyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościbabka cytrynowa pod słońcem, wcale nie oznacza, że jest nijaka. Jest naprawdę pyszna. Niesamowicie pulchna, mięciutka i pachnąca cytrynami. Rozkoszna. Ta babka cytrynowa ma w sobie 9 żółtek, bez białek. To gwarant naszego sukcesu. Nie mieszamy białek i żółtek, nie pozwalamy, by miało co się zepsuć, czy siąść. Jeżeli nie masz co zrobić z białkami, zrób Babkę zebrę(...)Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody
Poezja Smaków - blog kulinarnypozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy(...)ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można
Candy PandasSkładniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
w mojej kuchniSezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;) Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu szklanka drobnego cukru(...)otarta z 1/2 pomarańczy starta gorzka czekolada (ilość według uznania) Przygotowanie: Do przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka
ChilliJemy