ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1559/2544)

CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 151

łyżka i 5/8 łyżeczki zakwasu żytniego Składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h. ciasto chlebowe Do misy miksera przekładamy przygotowany 14-16h wcześniej zakwas (bez 2 łyżeczek zakwasu, po prostu je odkładamy z całości zakwasu i wyrzucamy), levain bez 1 łyżeczki i 5/8 łyżeczki. Następnie dodajemy: 635g(...)przez ok. 2-2,5 minuty na wyższych obrotach. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby fermentowało na ok.2h. Po 1h możemy ciasto złożyć, czyli sięgnąć dłonią na spod misy i pociągnąć wyrastające ciasto ku górze i złożyć ( tak, jakbyśmy chcieli złożyć je na pół). Po upływie 2h ciasto dzielimy na połowę, formujemy 2 bochenki podłużne i przekładamy

Raj dla Podniebienia
Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek 83

powidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek 200 ml) Dodatkowo: 3 duże łyżki powideł bez cukru 500 g mascarpone 100 g śmietanki 18% 3 łyżki kakao 2-3 łyżki cukru pudru Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam(...)tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia. 1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty (można tutaj użyć szprycy). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 35 minut. Przygotowuję krem. W tym celu miksuję mascarpone

Słodki sentyment
Bułki kajzerki 129

Podstawowe pszenne bułki ze sklepu, znane wszystkim. Zachowują swoją miękkość przynajmniej 2-3 dni, można je też zamrozić na zapas. Składniki: 300 g wody 8 g

W kuchni bez szafek
Chlebek bananowy na mące ryżowej (bezglutenowy) 307

Chlebek bananowy prześladował mnie od miesięcy 😉 i ile razy miałam dojrzałe banany, tak albo zjedliśmy, albo wysmażyłam jako placuszki (np. 

Kolorowy Przepisownik
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 165

przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę(...)wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Na talerze wyłożyłem kluski śląskie, niewielką ilość buraków, po dwa kawałki nóg gęsi, które przykryłem cebulą, która piekła się wraz z gęsią. Całość delikatnie polałem powstałym podczas pieczenia sosem

Wyprawy kulinarne
SERNIK z czekoladą i bananami 119

YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERNIK z czekoladą i bananami Składniki: Spód: 50g orzechów włoskich 200g herbatników 2 łyżki kakao bez cukru 80g masła – roztopionego Dodatkowo: 2-3 duże dojrzałe banany Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 180g cukru(...)kakao do posypania wiórki czekolady do posypania lub rurki czekoladowe Spód: 1. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Ostudzone orzechy dość grubo posiekać

Mała Cukierenka
Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem 131

pokrojona na ćwiartki oraz obrane ząbki czosnku. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę włożyć rabarbar z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Rozłożyć równomiernie. Następnie ułożyć gałązki rozmarynu i na całości położyć mięso, plasterek koło plasterka. Blachę przykryć papierem do pieczenia. Mięso wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po 40-u minutach zdjąć(...)drugą stronę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenia przez kolejne 40 do 50 minut. Mięso sprawdzać widelcem czy jest miękkie. Upieczone mięso podawać z ziemniakami. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując mięso wieprzowe z rabarbarem. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Sięgnęłam po szynkę wieprzową. Szynkę zastąpić możecie także schabem czy karkówką

mecooks
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami. 226

Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami. 229

Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Puszysty sernik na biszkoptach 97

przystępna SKŁADNIKI : 1kg sera twarogowego (mój ulubiony Wieluń) 250 g mascarpone 6 jajek rozm. ,,M” 200 g masła 100 g cukru 32 g cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 opak. biszkoptów cukier puder do posypania 1. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temperatura 200 °C z termoobiegiem na 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 °C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Po upływie 2 godzin uchylamy delikatnie drzwi piekarnika i czekamy aż ciasto wystygnie. 6. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem. Gotowe… Smacznego;) Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie sernika. Artykuł Puszysty sernik na biszkoptach pochodzi

karolgotuje
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 160

oryginalny wypiek. Oponki pieczone , a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku (akurat miałam mrożony szpinak rozdrobniony Hortex, ale można też użyć zamrożonego w liściach). Całość wcale nie jest pracochłonna - robisz ciasto, zagniatasz, a jak wyrośnie(...)uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto żółte: Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki prócz masła. Postępujemy jak wyżej

Kolorowy Przepisownik
Sernik z rosą 96

potem niestety szybko upadnie. Masę przelej do blachy z podpieczonym spodem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z ustawieniem góra – dół i piecz przez 50 minut. Bezowa pianka W ostatnich minutach pieczenia sernika należy przygotować bezową piankę. 5 białek ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli. Na koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając(...)powstanie sztywna beza z której nie wyjdzie rosa. Po upieczeniu sernik wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w chłodniejszym miejscu np. w spiżarni, piwnicy bądź nawet na podłodze w kuchni, jeśli nie ma ona ogrzewania podłogowego. Robimy to dlatego, że rosa powstaje w niższej temperaturze. Rosa zacznie powstawać po około godzinie po wyciągnięciu ciasta z piekarnika. Smacznego

To Musisz Wiedzieć
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 171

użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego,  • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej, • 3 jajka, • 2 płaskie łyżeczki sody, • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, • ½ łyżeczki soli himalajskiej. Ziarna owsa, masło, mąka kokosowa

Leśny Zakątek
Noże - który, do czego ? 198

nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić(...)być wykorzystywany także do filetowania. Charakteryzuje się wąskim niezbyt długim (około 14 cm) ostrzem. nóż do trybowania nóż do krojenia w plastry - używany do krojenia w cienkie plastry wędlin, pieczeni i mięsa. Ma zazwyczaj długość od 16 do 20 cm i cienkie, bardzo ostre precyzyjnie tnące ostrze. nóż do krojenia w plastry Wymienione powyżej rodzaje noży uważam za absolutnie niezbędne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania