Za nami baaardzo upalne lato pełne domowych lodów, zimnych deserów, orzeźwiających koktajli i lemoniad. Ciastek nie piekłam od kilku miesięcy, upał powodował, że na piekarnik
Upiecz sobie babeczkęNieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i
cool and mintyMoja pierwsza rolada. Nie jest idealna i pod względem wyglądu pozostawia wiele
Pan i Pani Smith w kuchniMałe, chrupiące beziki – słodkie, kuszące, na raz… Ich przygotowanie nie jest trudne, wystarczy trochę cierpliwości i gotowe Składniki na około 75 sztuk: 3 białka 150 g
Słodki sentymentlekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka kokosowego + 100ml wody(...)partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać
Candy Pandaszrobiłam go po to, żeby na niego patrzeć. Pokroiłam go, rozdzieliłam, zjadłam. W smaku i konsystencji bardzo przypominał mi ciasto z karpatki lub eklerków. Dla mnie bomba. My, mimo oporów związanych z deserami, zjadł śniadanie bez problemów. Myślę, że to zasługa świeżych owoców, jogurtu i faktu, że Dutch Baby nie wyszedł za słodki. Był taki jak trzeba. Zróbcie(...)mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, cukier i sól, mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dość lejące. Odstawiamy je na 15 minut. Podgrzaną patelnię wyciągamy z piekarnika (nie poparzcie się), wrzucamy na nią masło, rozpuszczamy je. Następnie wylewamy na to gotowe ciasto. Pieczemy 20-25 minut, aż się podniesie i zarumieni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy
KardamonovyWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham CzekoladęSkładniki: kostka masła lub margaryny czubata szklanka cukru 4 jajka 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 ml mleka 3 łyżeczki
Pychotkaaaciasta drożdżowego, a jak nie mamy czasu to na bazie ciasta francuskiego. Na wigilię paszteciki przygotowuję z suszonych grzybów, natomiast na inne okazje, jak nie macie pod ręką grzybów to możecie wykorzystać pieczarki. Paszteciki z kapustą i grzybami składniki Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję świeże drożdże. Ciasto na nich znacznie lepiej wyrasta. Drożdży suszonych używam przede wszystkim do ciasta(...)następnie rękami bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Białka, które Wam zostaną możecie wykorzystać na przykład do przygotowania Bezy Pavlova z kremem i malinami. Ciasto wyrabiamy dość długo około 7 minut, powinno być elastyczne i jednolite. Zostawiamy je do wyrośnięcia w misce podsypanej mąką. Po wyrośnięciu ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 2-3 części i rozwałkowujemy. Powinno mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!związku z tym, że od roku piekę chleby sama w domu, sprawiamy sobie przyjemność takimi małymi rzeczami. Bardzo Wam to polecam. Dzisiejszy przepis jest jednym z prostszych. Łączymy ze sobą dwa rodzaje mąk, jest tutaj ciepła woda, suszone drożdże, dodatki. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Później czekamy aż chleb wyrośnie, do pieca, wyciągamy go z foremki, studzimy i wciągamy(...)tego oba rodzaje mąk, sól, mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy orzechy i żurawinę, znowu mieszamy. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto równomiernie przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną
KardamonovySzybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki cukru 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych 150 g daktyli 2 łyżki rumu ½ cytryny Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do nich(...)połowy cytryny. Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek i mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami i daktylami. Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Ciasto daktylowe
Słodki sentymentkrem czy przygotowana w naczyniu żaroodpornym pyszna zapiekanka lub tarta i ciasto kruche , ale o tym w kolejnych akapitach. Jesienny obiad, okraszony świeżą natką pietruszki Niezwykle cennym produktem jest natka pietruszki. Nie warto z niej rezygnować, kiedy kończy się lato. Jej właściwości pomogą bowiem przetrwać sezon jesienno-zimowy bez infekcji wirusowych. Działa antyseptycznie, zawiera bardzo dużo witaminy(...)zimą. Pietruszkę można hodować także w domu, dzięki czemu przez okrągły rok będziemy mieć świeżą natkę pietruszki. Można ją stosować jako przyprawę w zasadzie do wszystkiego. Okrasić nią zapiekankę, pieczone ziemniaki, dodawać do zup i sosów, posypać posiekaną natką pietruszki ugotowane ziemniaki. Ząbki czosnku – naturalny antybiotyk na jesień i zimę Kolejnym wartym przemycenia w jesiennych posiłkach produktem jest czosnek. Wspomaga
jakszef.plmangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 345 g mąki pełnoziarnistej – 1 łyżka cukru – 1 szklanka bardzo ciepłej wody – ¼ szklanki startego wegetariańskiego parmezanu – 1 łyżeczka soli himalajskiej – 1 łyżka oliwy – 2 ¼ łyżeczki drożdży instant Sos do pizzy: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 ząbek czosnku – ½ łyżeczki suszonego oregano – ½ łyżeczki soli himalajskiej – 3 pomidory bez skórki Dodatki: – 1 cebula(...)powoli wlewamy mieszankę z wody, czekamy aż utworzy się jednolite ciasto. Wyciągamy ciasto z robota i kładziemy je na posypany mąką blat. Szybko zagniatamy ciasto, które kroimy na pół. Ciasto za pomocą wałka rozwałkowujemy na taką grubość jaka nam odpowiada. Ostrożnie przenosimy krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie składniki do wykonania sosu umieszczamy w pojemniku
Zdrowy Styl Joannywaniliowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Sposób przygotowania: Połącz cukier brązowy, cukier biały, masło, masło orzechowe i esencję waniliową i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Ucieraj do czasu, aż składniki się połączą Gotowe ciasto owiń folią i wstaw
365 dni dookoła kuchnigładką masę. Można ręcznie, można posłużyć się mikserem. Wbijamy żółtko, wlewamy mleko i alkohol. Wsypujemy orzechy i ponownie mieszamy dokładnie. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, wsypujemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, plastyczne. Jeśli wydaje Wam się zbyt wilgotne, dosypcie odrobinę mąki. Zawijamy w folię i na około 30 min wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu(...)długości około 6 cm i grubości około 0,5 cm. Łączymy ich końce tworząc pierścionki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach, smarujemy pozostałym rozbełtanym białkiem. Pieczemy na rumiano, w temperaturze 160 stopni około 20 minut ( bez termoobiegu ). Wyciągamy i chwilkę studzimy, po czym zanurzamy kółeczka w przygotowanym wyłącznie z cukru pudru i soku cytrynowego
Kronika Piekarnika