pewno bez kawy się nie obejdzie. Dostałam sporą ilość cukinii jakiś czas temu. Część poszła na leczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę(...)cukinii obranej i startej na grubych oczkach 1 jajko 90 g cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki 60 g mielonych orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju 2 łyżki konfitury morelowej (u mnie z renklod) 100 g mlecznej czekolady Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać
My simple kitchenstolnice i formujemy bagietki o długości 45-50 cm. Przekładamy na natłuszczoną blachę i czekamy około 25 minut aby ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC (termoobieg) . Wstawiamy naczynie z wrzącą wodą na dół piekarnika. Bagietki pieczemy na środkowej półce przez 18-20 minut aż zrobią się rumiane. Obrane pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oliwie z oliwek(...)smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i solą. Ostudzone bagietki kroimy na pół. Smarujemy masłem na całej długości. Dodajemy pieczarki z cebulą, pokrojone oliwki w plastry, szynkę, ser mozzarella (bez zalewy) oraz tartą, żółtą mozzarellę. Wstawiamy zapiekanki na środkową półkę i pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 8-10 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Dodajemy na koniec ketchup tworząc
chefintheforestzapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie (dzięki potasowi) Ciekawostki: cukinia należy to warzyw lekkostrawnych i niskokalorycznych - zawiera 15 kcal w 100 g w cukinii nie odkładają się metale ciężkie - bez obaw można podawać ją małym dzieciom pestki cukinii zawierają kukurbitacynę, który ma działanie przeciwrobacze młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy cukinia i kabaczek to jedno(...)większej, z pestkami Przepisy z cukinią 1) CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM 2) RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 3) CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 4) KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 5) MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 6) ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM
Kuchnia MagdaLenypietruszki i kefirem Składniki zaczynu Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba 25g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 300g mąki żytniej typ 720, 150g kefiru, 150g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Zaczyn ma urosnąć i delikatnie opaść. Ciasto właściwe 624g zaczynu, całość, 530g mąki chlebowej, u mnie
Leśny Zakątekzapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO -150g obranych migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka czekolady(...)łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskórkę otartą z cytrusów, ja dziś z tego zrezygnowałam), dodatkowo cynamonem, smakuje obłędnie i jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dziś u mnie ciasto z makiem, zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej połowa aromatu pomarańczowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 jaja 4 łyżki maku 1 łyżeczka cynamonu(...)kuchenną trzepaczką. Miksera nie trzeba włączać Mieszamy mokre i suche składniki, mieszamy.Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchnibudyń.) Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła. Gotową polewą posmarować(...)wyrazistym smaku to polecam przejrzeć ofertę na stronie www.brodasystem.pl - klik . Ja obowiązkowo kawę trzymam w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc może i Was zainteresują takie puszki - klik i klik . Bez problemu pomieszczą 500g kawy lub 1 kg cukru. Poza tym są naprawdę funkcjonalne i ładnie wyglądają. Zerknijcie również na inne pojemniki, które idealnie sprawdzą się w przechowywaniu produktów sypkich, hermetyczne
Di gotujepowietrza. Ciasto ma odchodzić od miski/stolnicy/ręki. Nie czekacie aż wyrośnie, tylko od razu wałkujecie długi i cienki placek o grubości 5-8 mm, oczywiście „na oko” bez spiny, ma być mniej więcej nie za cienkie i nie za grube. Wycinacie paski o szerokości około 1,5 cm (ja wycięłam grubsze ale 1,5-centymetrowe będą zgrabniejsze(...)poziomymi. Górę możecie lekko spłaszczyć, np dociskając na moment talerzykiem, by po upieczeniu koszyczek mógł stać. Z ciasta które zostało pleciecie warkocz (z trzech pasków ciasta) z którego robicie okrąg (o średnicy Waszej formy) i ucho koszyczka. Smarujecie całość rozmąconym żółtkiem. Wszystko pieczecie w piekarniku nagrzanym do 180º C około 20 minut do zarumienienia. Fajnie jeśli macie piekarnik z termoobiegiem
Arbuziakimoich tegorocznym świąt wielkanocnych - babka majonezowa :) Przygotowana bez dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku(...)formę do babki: 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropelek olejku (aromatu) śmietankowego cukier puder do dekoracji Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Do przygotowanej masy jajecznej wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną
Ugotowaćsobie kulinarnie. A Tłusty Czwartek jest tego okresu kulminacją - to tego dnia, za sprawą corocznej tradycji, pochłaniamy najwięcej smażonych (lub pieczonych) rarytasów, w szczególności pączków i faworków. Przepisów na nie jest całe mnóstwo! Przeróżne składniki, które zmieniają smak ciasta czy nadzienia dają ogrom możliwości. Na blogu dotychczas pojawiły się cztery przepisy typowe na Tłusty Czwartek . Przedstawiam je poniżej. Zachęcam także(...)siebie :) Aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie. Pączki z dżemem (od szklanki) Faworki cake pops (na patyku) i dwukolorowe Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe) Faworki (ale nie chrust) Będzie mi bardzo miło, jeśli po skorzystaniu z przepisu prześlesz mi zdjęcie na e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com
Kolorowy Przepisownikłyżek mąki owsianej (skończyła się nam, więc zmieliłam płatki owsiane) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masło klarowane lub dobry olej do smażenia Przygotowanie Banany obierzcie, włóżcie do miski i rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszajcie. Jeśli ciasto jest za gęste/ rzadkie dodajcie jogurtu lub mąki owsianej. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz
OliveandThymeSzybkie, bez wyrastania i wyrabiania, bez drożdży, gotowane w kilka chwil. Mają przyjemny posmak bananów i cynamonu. Są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Propozycja dla osób, które nie dysponują dużą ilością czasu, by przygotować, np. tradycyjne pączki z marmoladą. Te pączusie to bliźniaki błyskawicznych pączków serowych . Gorąco polecam(...)Tłusty Czwartek, który już za 2 dni! Składniki: (na ok. 25 sztuk) Ciasto: 2 średnie banany 1 jajko 1 łyżka octu 2 łyżki jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżki cukru Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier
Nastoletnie Wypiekaniepieprz, curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli kilka plasterków szynki 10 dag papryki konserwowej 10 oliwek pomidor mała puszka kukurydzy Wykonanie: 1.Kalafior kroimy (bez twardych części) i rozdrabniamy w blenderze na kształt sypkiego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy(...)misko, dodajemy jajko i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 4. Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki, posypujemy serem i ponownie pieczemy przez około 10 minut. Gotowe! Smacznego! Przepis inspirowany http://poprostupycha.com.pl/fit-pizza-z-kalafiora/
Mama z miastaherbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe, jak to ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają(...)pudełko, jako przekąska do pracy. Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g lub z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 0,75 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju DODATKOWO: 200 - 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g groszków z białej czekolady
Słodko-Słony Świat Ilony