kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem, posypać odrobiną mąki. Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h). Gdy ciasto urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką(...)ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia). Piec w temp. 230oC przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30. Upieczone bochenki studzić na kratce (nie trzymać w foremce). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo proste i bardzo smaczne placuszki z jogurtem naturalnym. Użyłam mąki pełnoziarnistej, ale można zrobić również ze zwykłej mąki pszennej. Ciasto na placuszki nie jest za słodkie. Jak ktoś lubi słodsze (i nie jest na diecie ;)) to oczywiście może dorzucić łyżkę lub dwie cukru do ciasta lub bardziej obficie obsypać usmażone placuszki cukrem pudrem. Polecam na dowolny posiłek w ciągu(...)rozbełtać z jogurtem naturalnym (użyłam widelca). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na ręcznikach papierowych w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
coolinarnastrefa.blogspot.commalinowy, brzoskwiniowy Przygotowanie W jednej misce utrzeć masło z cukrem i wanilią. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą. Następnie dodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka
coolinarnastrefa.blogspot.commisce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę.3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm.4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt(...)całkowitego wystygnięcia.95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić. W jednej porcji: 176 kcal, 5 g białka, 8 g węglowodanów, 15 g tłuszczu ogółem, 2 g błonnika, 80 mg sodu UWAGI * mączka migdałowa to mielone migdały w całości razem ze skórką. Mianem mąki migdałowej określa
coolinarnastrefa.blogspot.comdżem Wszystkie składniki dobrze wymieszac. Ja robie to tak , że najpierw sypie makę , margarynę , jaja, drożdze , smietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynaja się robic kluski to wtedy zbieram ciasto i lepie kulę. Do garnka z woda wkładam kulę , zalewam woda , aby ciasto było całe zanurzone.Czekamy do czasu , kiedy kula wypłynie na powierzchnie. Kroimy kule na kawałki.Odrywamy częś ciasta
Słodkości i nie tylkoszkl. cukru3 żółtka5 łyżek śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaJako masę karmelową używamy gotowej masy kajmakowej.Najpierw sypiemy mąke z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut.Rozwałkowac ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się
Słodkości i nie tylkowcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki. Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.( mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności(...)odkleic ) Truskawki umyc , pozbyc się szypułek. Z ciasta urywac kawałki, formowac w małe kuleczki , po czym rozpłaszczac w ręku i wkładac po jednej truskawce, łyżeczkę cukru i sklejac tak , aby powstała kulka. Gotowe knedle wrzucac do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotowac jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu ( żeby knedle sie nie rozpadły
Słodkości i nie tylkocukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty
Słodkości i nie tylkocytryny Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać
Słodkości i nie tylkotakiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :)Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :) Wymiary(...)dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy
Słodkości i nie tylkołyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania:Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy(...)lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy
Słodkości i nie tylkoudac za pomoca miksera) Dodajemy serek smietankowy do ziemniakow i mieszamy to Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje
Klaudynkowa kuchniaporadzę, że bardzo lubię kiełbaski w cieście francuskim ? Obiecuję sobie, że w końcu zrobię takie ciasto sama, ale na razie lenistwo wygrywa i kupuję gotowe. To takie wygodne mieć opakowanie w lodówce i móc szybko zrobić coś pysznego.Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet całość nazwać(...)przepisem bo wszystko prawie gotowe - ciasto, grzyby, kiełbaski . . . ja tylko złożyłam to w całość. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPizza znowu ! Lubię robić drożdżowe rzeczy latem bo ciasto rośnie szybciutko, jak głupie, i nie trzeba długo czekać. Niedogodnością jest odpalanie piekarnika, ale coś za coś :) Pizza nie była duża - ot, taka na niezbyt duży posiłek dla dwóch osób. Ciasto na pizzę robi się bez jajek, ale ja dodaję nieco tłuszczu dla lepszej struktury - preferuję właśnie olej rzepakowy. Zdecydowanie wolę(...)oliwy, która czasami jest po prostu zbyt intensywna. Olej rzepakowy jest neutralny więc poprawi strukturę ciasta nie zmieniając smaku ani zapachu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPizza gości u nas często bo bardzo lubimy taki obiad z piekarnika. Zawsze w lodówce znajdzie się coś do położenia na wierzch a zagniecenie ciasta to wcale nie dużo roboty. Niedawno dostałam do wypróbowania kilka różnych mieszanek do wypieku domowego pieczywa a wśród nich była właśnie mieszanka do wypieku pizzy. Chętnie ją wypróbowałam i powiem Wam, że pozytywnie mnie zaskoczyła(...)Ciasto ładnie rosło i wyszło naprawdę bardzo smaczne. Zrobienie tej pizzy było jeszcze łatwiejsze niż zwykle. Gotowa mieszanka na oryginalne ciasto do pizzy włoskiej składa się z wysoko glutenowej mąki pszennej typu 500 , naturalnego kwasu pszenicznego , naturalnego suszonego zakwasu żytniego , soli, cukru i suchych drożdży. Wystarczy dodać tylko ciepłą wodę i ew. troszkę oleju. Jak zapewnia producent
Smaczna Pyza