ciast - 9500 przepisów (strona:315/634)

Wiśniowy smak dzieciństwa. 215

odrobina wody  Kisiel rozpuściłam w szklance wody. Dolałam śmietanki.Wodę zagotowałam z cukrem i wiśniami. Dolałam kisiel,energicznie mieszając.   Z jajek, mąkii i soli wyrobiłam luźne ciasto (ew. dodactrochę wody, gdy jest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałamciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając jew garnku tak, by powstały podłużne kluski. Doprowadziłamdo wrzenia, chwilę gotowałam. Zdjęłam z ognia

W kuchni Karmel-itki
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 166

Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy(...)oraz mleczneciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ) raczyła swoimi grissini. Grażynka (GRAŻYNA GOTUJE) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką i placuszkipomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych.Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) orazDorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła

W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 216

kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy czapeczkami i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy

W kuchni Karmel-itki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 300

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki.  Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 197

znakiem pierogów. Przed południem wdziali blogerzy fartuszki, zakasali rękawki i umorusani mąką,bawili się świetnie, tworząc wspaniałe pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ononiesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa.Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz(...)podsmażoną cebulą.Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak.   Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały sięnastępujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna.Aby nadać tym pierogom

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 218

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 165

bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową. Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 167

czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy(...)pieczemy  w temperaturze 160 stopni 25 - 30 minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru

Blondynka Gotuje
Rożki serowe z jabłkiem 167

Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem PRZEPIS(...)mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do torebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min.  Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm. Na każdym ułożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli 369

Dietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli). Tym razem w wersji marchewkowej. :) Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli PRZEPIS/inspiracja: link/ Temperatura pieczenia: 200ºC  Czas pieczenia: 30-35 min. Składniki 1 puszka bialej fasoli(...)papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie. Formę do muffinek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z ziemniakami 129

kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem, posypać odrobiną mąki. Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h). Gdy ciasto urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką(...)ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i  posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia).  Piec w temp. 230oC przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30. Upieczone bochenki studzić na kratce (nie trzymać w foremce).    Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placuszki z jogurtem naturalnym 310

Bardzo proste i bardzo smaczne placuszki z jogurtem naturalnym. Użyłam mąki pełnoziarnistej, ale można zrobić również ze zwykłej mąki pszennej. Ciasto na placuszki nie jest za słodkie. Jak ktoś lubi słodsze (i nie jest na diecie ;)) to oczywiście może dorzucić łyżkę lub dwie cukru do ciasta lub bardziej obficie obsypać usmażone placuszki cukrem pudrem. Polecam na dowolny posiłek w ciągu(...)rozbełtać z jogurtem naturalnym (użyłam widelca). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na ręcznikach papierowych w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka kokosowe 248

malinowy, brzoskwiniowy Przygotowanie W jednej misce utrzeć masło z cukrem i wanilią. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą. Następnie dodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut.  Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 180

misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę.3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm.4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt(...)całkowitego wystygnięcia.95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić. W jednej porcji: 176 kcal, 5 g białka, 8 g węglowodanów, 15 g tłuszczu ogółem, 2 g błonnika, 80 mg sodu UWAGI * mączka migdałowa to mielone migdały w całości razem ze skórką. Mianem mąki migdałowej określa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki wodne 129

dżem Wszystkie składniki dobrze wymieszac. Ja robie to tak , że najpierw sypie makę , margarynę , jaja, drożdze , smietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynaja się robic kluski to wtedy zbieram ciasto i lepie kulę. Do garnka z woda wkładam kulę , zalewam woda , aby ciasto było całe zanurzone.Czekamy do czasu , kiedy kula wypłynie na powierzchnie. Kroimy kule na kawałki.Odrywamy częś ciasta

Słodkości i nie tylko