Klasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 stopni C przez około 20 - 22 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilonypodrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam(...)godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszej pracy. Podsypuję mąką kukurydzainą, daje po upieczeniu ładny kolor. Wykładam na blat połowę ciasta, reszta wraca pod przykrycie. Równocześnie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni wraz z odwróconą blachą. Połowę ciasta dzielę na 6 pokaźnych trójkątów Delikatnie rozciągam je rękami nadając bardziej płaski kształt. Wycinam w listkach otwory, używam
I tu będę miała takie teDzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała CukierenkaPiszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem i zajadać, ale tym razem proponuję w wersji "na bogato". Trochę mi się kojarzy z naszymi chłopakami na Euro (czy Erło, jak to mówią moje dzieci). Jest biało-czerwono, ale nie brakuje czarnego(...)leży i kwiczy ze śmiechu :) Miłego weekendu! Ja mam w końcu zupełnie wolne dwa dni! I w niedzielę o 18.00 oczywiście dziećmi muszę się zająć :) Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże
bistro mamaOdkryłam kulinarną czarną dziurę. W żadnym języku i na żadnej stronie sieci nie znalazłam przepisu na kaczkę w cieście. Przepisów na kaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina(...)jednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem
Karo in the KitchenKostka alpejska to ciasto jak z obrazka! Składa się z ciemnego kakaowego biszkoptu, słodkiej masy krówkowej z bezami oraz bitej śmietany usztywnionej żelatyną. Całość posypana jest startą czekoladą. Patrząc na ciasto po raz pierwszy, można odnieść wrażenie, że jest bardzo podobne do ciasta 3 Bit . Nie jest to do końca prawdą, choć górna warstwa śmietany i starta czekolada jest identyczna(...)może opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza
Nastoletnie Wypiekaniepoczątku połączenie szparagów i karmelizowanych, młodych buraków, może się wydać dziwne, ale wierzcie mi – jest genialne. Macie odwagę? Tarta ze szparagami i buraczkami jest dla was! Potrzebujemy na ciasto: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych(...)łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię i wsadziłam an 40 min do lodówki. Po tym czasie natłuściłam formę do tarty i nie bawiąc się w wałkowanie i przenoszenie ciasta, wylepiłam formę kawałeczkami odrywanymi z kulki. Jak zostanie wam ciasta, to możecie zrobić drugą
ladykitchendzień dodaje 70 ml wody i 70 g mąki. Zakwas teoretycznie można by było już użyć, ale może być za słaby - nie ma jeszcze takiej mocy, aby unieść ciężkie ciasto. Przez dwa kolejne dni zakwas dokarmiam co 12 godzin, czyli rano i wieczorem, dużą łyżkę mąki i tyle samo wody. Zakwas jest gotowy. To co musicie wiedzieć: - woda dodawana(...)odstawić na 12 h. Gotowy do użycia Chleb na zakwasie przygotowuje się troszeczkę inaczej niż ten na drożdżach tj. najpierw przygotowujemy zakwas, potem zaczyn a na samym końcu wyrabiamy ciasto na chleb. W przygotowaniu chleba na zakwasie ważny jest czas. Czas odgrywa ważną rolę, fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę od początku do końca to klucz sukcesu. ZACZYN
SMYKWKUCHNIjeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie(...)drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem. Składniki na dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszyste drożdżówki z budyniem :) Ale nie takie zwykłe, ponieważ specjalnie na tą okazję uformowałam je na kształt serduszek :) Zachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy
MyCookBook.ploliwek Przygotowanie zaczynu (na minimum 12 h przed pieczeniem chlebków): Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj miskę czystą szmatką i odstaw na godzinkę w ciepłe miejsce. Ciasto ciut wyroście (jakieś 20%) przykryj miskę folią i wstaw na noc do lodówki (ja robiłam zaczyn wieczorem, a następnego dnia(...)lodówki na godzinę przez rozpoczęciem pracy. Rozpuść drożdże w 4 łyżkach ciepłej wody wraz z cukrem. Dodaj rozpuszczone drożdze do zaczynu oraz mąkę, masło i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby możesz dodać jeszcze 1-2 łyżki ciepłej wody). Przykryj miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinkę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając
greenscarfKolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem
Mała Cukierenkazależy czy chcecie podać to danie w formie niewielkich tartinek na jeden kęs, czy wolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne, natomiast farsz rozpływa się w ustach. Jest to najsmaczniej przygotowana kapusta kiszona z grzybami jaką jadłam a forma jej podania, uważam, jest bardzo elegancka. Składniki (składniki(...)lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania ciasta tuż przed upieczeniem Przygotowanie farszu z kapusty
Mango Papajanowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł(...)lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem
SMYKWKUCHNIktóre w miarę poznawania nowych składników i rozszerzania wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania ewoluują, dając ciekawe kulinarne kombinacje. Przykładem takich smacznych eksperymentów jest tort piernikowy, którego bazą jest ciasto upieczone z dużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha(...)masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów
SzczyptaSmaQ