będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery(...)odstawić na kilka minut. 2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej miski. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacząć wyrabiać ciasto ręką. 3. Ciasto jest gotowe kiedy jest lśniące, elastyczne i łatwo odchodzi od ręki. Aby utrzymać taki efekt ciasto należy wyrabiać około 8-10 minut. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto
DefinicjaSmakunaleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie czekolady to istne niebo w gębie :) SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego łyżka kakao łyżka syropu karmelowego nadzienie: 250 g dobrej jakości(...)listków świeżej mięty polewa: 4 kostki mlecznej czekolady 4 kostki gorzkiej czekolady pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka mleka dodatkowo : truskawki do przybrania SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni
DefinicjaSmakuzrezygnować z dodatku mąki graham. Też będzie pyszne. A nadzienie można modyfikować dowolnie, mi się zamarzyła cukinia marynowana w słodkiej papryce, pomidory, mozarella i aromatyczne zioła. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI ciasto 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej 50g mąki graham 100g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka lub wody duża szczypta soli sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 gałązka(...)PRZYGOTOWANIA Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać
DefinicjaSmakuDlaczego z nutą PRL-u? Bo masa, ktorą pokryłam kruche ciasto to nic innego jak masa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek jest po prostu genialny, koniecznie wypróbujcie ! :) SKŁADNIKI kruche ciasto 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 jajko szczypta soli masa 200g masła dobrej jakości 3/4 szklanki cukru(...)dodatkowo migdały, draże, pistacje, kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao, dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę, wyciągnąć je z misy, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
DefinicjaSmakukruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej mlecznej(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z cukrem waniliowym. Masło posiekać w nieduże kawałki. Suche składniki połączyć z żółtkami i masłem. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i włożyć na 20 min do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm (w razie potrzeby lekko podsypać mąką) i wyłożyć nim formę
DefinicjaSmakumiski. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, 2 łyżeczki drożdży instant oraz szczyptę soli i łuskany słonecznik. Do tak przygotowanych składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto będzie lekko lepkie ze względu na zawartość ryżu, ale winno odchodzić od ręki. Jeśli(...)jest dodajemy po troszku mąki i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w lekko obsypanej mąką misce, aż do powiększenia objętości. Miskę przykrywamy ściereczką i koniecznie stawiamy w ciepłym miejscu pozbawionym przeciągów. Ciasto zostawiamy na około 1-1,5 h. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek. Układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Chlebek nacinamy ukośnie nożem
Słodkie okruszkipełni, dlatego korzystajmy ile możemy z jego uroków. Na stronie znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem truskawek. Wystarczy kliknąć w TEN LINK . Pod tym adresem znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, desery oraz wartościowe śniadania z wykorzystaniem tych słodkich owoców. Dzisiejszą tartę przygotowałam z okazji Dnia Taty. Jest niesamowicie szybka i zachwyca smakiem. Łączy bowiem kwaśny smak cytryny i słodycz truskawek(...)Doskonała z filiżanką kawy po posiłku :) Ciasto : 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 36 % Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg
Chocolate Muffin Blogdzisiejsze święto taty postanowiłam przygotować coś słodkiego. Cóż można zrobić dla osoby, która jest truskawkowym łasuchem? Odpowiedź nasuwa się sama - ciasto truskawkowe. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze było na pierwszym miejscu mojej listy życzeń imieninowych. Mama czyniła wszelkie starania by sprostać moim oczekiwaniom, gdyż moje imieniny przypadają na sam koniec truskawkowego sezonu. Czasami zdobycie truskawek była(...)innym razem ich cena znów stawała się zaporowa. Jednak zawsze się udawało. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz zamieszczam ten przepis na blogu? Wcześniej co prawda już wspominałam o tym cieście i nawet stało się inspiracja do mojego deseru klik Jednak to nie to samo.Nadrabiam więc zaległości i życzę wszystkim ojcom smacznego świętowania. Pianka truskawkowa składniki na biszkopt 3 jajka
Przysmaki Karolkirobić a chciałoby się wszystko tylko czasu na gotowanie brakuje My bardzo lubimy tarty więc u nas kolejna tarta ale tym razem z botwinką i ricottą Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek botwinki - 1 opakowanie sera ricotta 250 g - 180 g jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma(...)tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy
Kuchenne Wariacjeswojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo(...)mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii
Zawsze głodna!Pamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet(...)teraz jak to piszę, w kuchni w misce rośnie kolejne ciasto na chleb :) Źródło: Moje Wypieki . Na zdjęciach widzicie czarną formę, z tymi dziurkami, prawda? To moja druga zabawka, nawet nie zabawka, ale niezbędny przedmiot. Ostatnio opisywałam Wam formę do bagietek Crusty Bake firmy Kitchen Craft, dziś to kolejna forma z tej serii tej samej firmy. Jest to forma
Blondynka GotujeZaczęłam tydzień intensywnie, pracując po pracy nad blogiem. I oto efekty - winna tarta, bo idealna do wina, najlepiej półsłodkiego (wypróbowane, oczywiście tylko ćwierć lampeczki :) ...). Robi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis(...)razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja - to ciasto jest FENOMENALNE. Nie wymaga mnóstwa pracy, jak większość drożdżowych ciast. Chce tylko sobie poleżeć przez 40 minut w ciepełku, wtedy to cudownie wyrośnie, a potem już tylko na stolnicę wysypaną mąką, wałek i gotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też
Garniec Magaliekolana.... Teściowa jak piórko ma jeść Do tego podjadać ma teść! Stąd przepis na ciacho dla niej jest taki I ma same leciutkie tu smaki... Sernik królewski Na ciasto 3 szklanki mąki pszennej ECO typ 500 użyłam Młyn Kopytowa 250 g masełka wiejskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże żółtka 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego 1 szklanka cukru(...)waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/ Ponadto papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone
Z Kuchni Do Kuchnimasło czosnkowe powinno być w temperaturze pokojowej Bazyliowe pesto : Ja zużyłam liście z jednej doniczki świeżej bazylii i 3 łyżki oleju ( może być oliwa ) Całość wystarczy zmiksować w blenderze. Ciasto na chlebki podzieliłam na dwa etapy : zaczyn i ciasto właściwe Zaczyn : Szklanka lekko upchanych i porwanych na drobne kawałki liści bazylii, szklanka mąki pszennej typ 650, czubata łyżeczka drożdży instant(...)łyżeczka cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody. Całość dobrze wymieszałam i odstawiłam na 45 minut lub do momentu podwojenia objętości. Ciasto jest raczej gęste, ale nie zbite. Ciasto właściwe : Do zaczynu dodałam szklankę mąki pszennej typ 650, szczyptę soli, bazyliowe pesto, 2 łyżki oliwy i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wyrabiałam na blacie, dość długo około 10 - 15 minut. Ciasto
apetytnapieczenieCiasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie(...)składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się
Mango Papaja