połowie listopada, później można zapomnieć o nim prawie do świąt. Wbrew pozorom nie jest pracochłonny, po prostu jego pieczenie jest rozłożone w czasie. Jak pisze Pani Dorota : "Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed będzie równie smaczne." Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła(...)wyraźny smak) W garnku umieścić masło, miód i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto przełożyć do szklanej miski lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce
Chocolate Muffin BlogCiasto cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jest wspaniały. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 9 białek, 4 żółtka, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki suchego maku, 1 opakowanie kisielu wiśniowego(...)Masa: 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 opakowań galaretek o różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów(...)opakowanie suszonych daktyli Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
vegetanieSkładniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną(...)masy. Bita śmietana: 1/2 l śmietany 30% 2 fixy do śmietany miksujemy Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno. Ponadto: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę. Wierzch ciasta
kgwjanczewoniego przyrządzać. Myślę, że to z jednej strony potrzeba świeżych owoców, ale również rabarbar kojarzy mi się ze słońcem, z latem. Dlaczego pisze w Dzień Mamy przepis na ciasto rabarbarowe, bo kojarzy mi się z moją Mamą i dzieciństwem. Placek, który wyglądał nieciekawie, bo coś takiego bliżej nieokreślonego się w nim znajdowało. Gdy spróbowałam to od razu polubiłam ten smak(...)Słodycz ciasta przełamana kwaskowatością rabarbaru… pycha! Chyba nie powinno się kroić tego ciasta na ciepło, ale nie mogłam się opanować Składniki: - 3 jajka; - 100 g margaryny lub masła; - 100 g cukru pudru; - 6 łyżek mleka; - 15 dag mąki pszennej; - 15 dag cukru kryształu; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 5 łyżek mąki ziemniaczanej; - 5 łyżek wiórek kokosowych; - 25 dag rabarbaru
dom-agi.plmaili z pytaniem o przepis, gdyż pizza wygląda „bardzo profesjonalnie” Na farsz wykorzystałam ajwar, szynkę dojrzewającą, żółty ser i czarne oliwki. Farsz ułożyłam w szachownicę. Samo ciasto jest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem(...)farszem. Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 200 g mąki pszennej, 5 g suszonych drożdży, 120 ml wody i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy ok. 10 minut (ja zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto układamy na desce, przykrywamy miską i zostawiamy na 2 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGruszki to owoce, które bardzo lubię więc pokusiłam się zrobić ciasto z nimi- kusi smakiem! Muszę jednak dokonać w przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła(...)dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: gruszki obieramy, zostawiamy ogonki, gotujemy w wodzie z podanymi dodatkami 10 min., zostawiamy do ostygnięcia, ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajka (ogrzane do temperatury pokojowej), dodajemy cukier waniliowy, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodajemy do puszystej masy
Kuchnia Beatybardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki: 200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru 4 żółtka 1 całe jajko 20 g świeżych drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta(...)Jajko i żółtka roztrzepujemy z resztą cukru. Masło roztopiamy i lekko studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus, roztopione masło i skórkę z cytryny. Wyrobiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Mia Cucina SofietaDziś proponujemy przekąskę z ciasta francuskiego, która bardzo efektownie wygląda na stole. Ja nie należę do wielbicieli oliwek, w związku z tym dla mnie to bardziej ozdoba stołu, ale tym którzy je lubią taka forma podania w cieście francuskim bardzo się podobała. Oliwkowe przekąski na patyczkach SKŁADNIKI: 1/4 opakowania ciasta francuskiego zielone oliwki (ok 150 g) 1 żółtko(...)łyżka mleka Żółtko jaja mieszamy z łyżką mleka. Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i smarujemy żółtkiem z mlekiem. Ciasto kroimy na paski mniej więcej szerokości oliwek. Każdą oliwkę owijamy ciastem francuskim, częścią posmarowaną ku środkowi i nabijamy całość na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu pozostałym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupieczenie mazurka jest skomplikowane, nic bardziej mylnego, przygotowanie jest bardzo proste i warto skusić się na upieczenie go w swoim domu. Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: kajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne PRZYGOTOWANIE(...)Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce. Następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta bądź formujemy warkocz, całość nakłuwamy widelcem - pieczemy w 190-200 stopniach przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimogę się powstrzymać! Jeżeli macie inne plany, musicie zrobić obiad dla rodziny, przygotować jakiś deser na potem, to koniecznie wypróbujcie moją propozycję na ciasteczka Apple pie! Smak ciasta zamknięty w dwóch, no góra trzech gryzach! Jeżeli lubicie jabłkowe przepisy, to ten również powinien Wam się spodobać. Zapraszam na Ciasteczka Apple Pie."Składniki:150 g masła350 g mąki80 g cukru4 łyżki(...)wodydodatkowo:6 jabłek6 łyżek cukru brązowego + łyżka do posypania ciastek2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżka ekstraktu waniliowegołyżka cukru to posypania ciasta + łyżka wodySposób przygotowaniaNa stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i zalewamy wodą - wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do folii i wkładamy na około 20 minut do lodówki.W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy
Słodkie PrzyjemnościJedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić - no chyba, że mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie(...)bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy."Składniki:5 jaj160 g cukru250 g mąki2 łyżeczki proszku1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze :)2 łyżki cukru waniliowegoPół szklanki oleju rzepakowegoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, ubijamy je z dodatkiem cukru i cukru waniliowego na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i dalej
Słodkie Przyjemnościjajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy(...)całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 8 minut w 180`C.Na wcześniej przygotowane ciasto wysypujemy całą ostudzoną kruszonkę. Ciasto wstawiamy do lodówki
Słodkie Przyjemnościpodzielić na cząstki, ewentualnie usunąć pestki w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto forma silikonowa(...)kominkiem - przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy na pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i powciskać cząstki pomarańczy piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto drożdżowe należy do ciast wymagających, jeżeli tak je można ogólnie określić. Jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne, a najdłuższe jest o-cze-ki-wa-nie. Na rozczyn, na wyrośnięcie przed formowaniem wypieku i po uformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony(...)Masło rozpuściłam w mikrofali, do gorącego wlałam mleko. Ubiłam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, ciepłe masło z mlekiem, ubite jajka z cukrem, sól. Ciasto wyrabiałam robotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite i nie przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia
mojewypiekiinietylko