pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatrakaGdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy
Wypisz WymalujLubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża. Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na prostokąty. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu. Tak przygotowaną porcję ciasta składamy. Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem
Maminek kulinarnyotrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż(...)Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut
Gorący kąsekwypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt firmy Primavika który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :)) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu(...)masła orzechowego firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu możemy zrobić widelcem paski wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsałatki itp. Bazyliaczki * są do tego idealne. Te mięciutkie, odrywane mini bułeczki wspaniale komponują się np. z lekką sałatką lub po prostu z masełkiem czosnkowym. Można je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się również na drugie śniadanie czy przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą(...)drewnianą łyżką. Na końcu wlewamy przestudzony, roztopiony tłuszcz. Wszystko zagniatamy ręką, dosypując ewentualnie odrobinę mąki podczas wyrabiania. Ciasto winno być miękkie i odchodzić od rąk. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy w rękach małe bułeczki. Układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w odległości około
Słodkie okruszkizwolenniczką wykładów, ale na te pójdę. Jestem ciekawa tego co mnie tam czeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio(...)wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około
Słodkie Przyjemnościotrzymałam.Robiłam w niej ciasto na chleb..w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku., tylko ciut strachu w momencie "pykania"pokrywy.Ponoć trzeba miską zakręcić..ale ja o tym zapomniałam .Ciasto praktycznie po pierwszym pyknięciu jest gotowe(...)być i za 2 lub 3 razem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę .Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski
Moje domowe kucharzenieOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39(...)łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko
Wanilia i KardamonMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJaBardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej ( ja używam Wrocławskiej ) 2 dkg drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka oliwy Sos do pizzy: puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka(...)żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozpłaszczyć za pomocą wałka na kształt koła. Oczywiście jak ktoś potrafi , może to prawidłowo zrobić ręcznie :) Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Blachę posmarować oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać pokruszony rokpol i plasterki sera morskiego. Piec przez
Gosia gotujeDodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up.Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe(...)zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćPowoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc(...)naszych drobinek. Kto białego maku nie zna, ma ściągawkę: " MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu
Wypisz Wymaluj