ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:190/267)

Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 189

się nad efektywnym wykorzystaniem go, pomysł nasunął się sam. Dla mnie popołudnie bez czegoś słodkiego nie istnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem. I do tego jeszcze rozpływające się w ustach kawałki czekolady… Robiłam(...)łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami wody  i poczekaj, aż powstanie gęsta masa – polecam do ciast)  1 laska wanilii 1 ½ szkl. mąki owsianej (myślę, że z inną też możesz spróbować) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ tabliczki posiekanej ( nie za drobno, nie chodzi o wiórki, tylko o małe kosteczki)  gorzkiej czekolady ½ szkl

Roślinna - blog wegański
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 171

dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych(...)pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek

BaRepas
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 182

zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił, bo chleb na drożdżach to nie do samo co na zakwasie ale z drugiej ucieszył, gdyż potrzebowałem chleba na przysłowiowe już, bez czekania, wyrastania, zaczynu itd. Chciałam chlebek na szybko to mam. Chlebek wyszedł bardzo smaczny.Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić(...)połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie na mniej wiecej wysokość blaszek oprószamy lekko mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy temperaturę 170 stopni. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Piernik z suszoną śliwką 194

Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych(...)śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść

W kuchennym oknie Ewy
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 231

Gdyby ktoś poprosił o podanie synonimu słowa jesień, z naszych ust padłoby momentalnie słowo "szarlotka". To dla nas kwintesencja tej pory roku. Ciasto, które w smutny

Wypisz Wymaluj
Czekoladowa pianka ze Smerfami 253

Dziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z delikatną pianką - bez mąki i cukru | dietetyczna, bez laktozy 280

Wczorajsze śniadanie było.. słodkie.. ale zdrowe :) "Chodziła" za mną od jakiegoś czasu szarlotka, ale jak tu zjeść dobrą, słodką i mega cynamonową będąc na

Czarnawisienka
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 270

jajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość.   Zapraszam,  Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej(...)zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.  Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około

Mia Cucina Sofieta
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 176

   Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na

Gotowanie to kochanie
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 199

mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej(...)Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.Mąka owsiana– powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc

Mia Cucina Sofieta
Pavlova 142

Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250

królestwo garów
Mini Pavlova 333

Najsmaczniejszy i najszybszy bezowy deser w wersji mini. Plusem małej pavlovy jest to, że się nie kruszy, gdyż nie trzeba jej kroić na kawałki. U mnie

wyzwania kuchenne
Ciasto bananowe z orzechami (bez masła) 281

Choć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są

Słodkie Przyjemności
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 236

tego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik(...)kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z sezamem z nutą czosnku 194

chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta tak ładnie jak te bez jego dodatku. Próbowałam różne opcje: całe ząbki  i zmiażdżone, sól czosnkową i czosnek granulowany. Jednak w każdym przypadku czosnek nieco hamuje rośnięcie chlebka. Od czasu do czasu jednak(...)dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę

Monia miesza i gotuje
Makowiec świąteczny. 237

niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Wakacje! I prowiant na drogę 163

lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów(...)kukurydzianejDrożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 179

przecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki. Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie.A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się.Orkiszowo-ciecierzycowe(...)ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W

Pożeraczka, czyli raz adobrze