ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:190/267)

Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 151

Uwielbiam muffiny! Za mnogość kombinacji smakowych, za to, że są banalnie proste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 174

więc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka jak piekę dodaję tylko łyżkę nasion chia, bez czarnuszki. To taki mały kompromis :) No to co? Pieczemy, co nie? :) Ps. Bardzo podoba mi się jego tak jakby pajęcza skórka z wierzchu :) Składniki /blaszka 33 x 9 cm/: 450 g mąki pszennej(...)Wszystkie etapy widać na zdjęciu niżej. Do napuszonych drożdży wsypuję całą zawartość z mniejszej miski, czyli mąki i sól. Wszystko razem mieszam łyżką, na końcu czasami pomagam sobie dłonią, ciasto jest mocno klejące, ale takie ma być. Odstawiam je na co najmniej jedną godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość przekładam je do natłuszczonej blaszki keksówki

Blondynka Gotuje
Sieję poplon 171

więcej- ugotowany z solą zniknął przy wieczornym oglądaniu słabego serialu (wszystkie dobre się pokończyły albo mają przerwę- może macie coś do polecenia?) A może zamiast bobu sałatka? Tym razem bez niego, ale jeśli macie ochotę na sałatkę z bobem to polecam te dwie :) SAŁATKA Z KURCZAKIEM NERKOWCEM I ZIELENINĄ Z OGRODU 1 podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney(...)pęczek listków rukoli Mięso myjemy i okrawamy. Nacieramy obficie chutneyem i wstawiamy do piekarnika w 200*C na około godzinę. W zależności od wielkości kawałków kurczaka może się piec krócej. Podczas pieczenia kilka razy obracamy mięso, żeby równomiernie się podpiekło. Kiedy mięso jest prawie gotowe, na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie prażymy sezam

les mirabelles
Chleb piwny 179

spryskujemy wodą posypujemy mąką (posypałam razową ) i nacinamy ciasto wedle naszego uznania (zapobiegnie to popękaniu chleba )- przed włożeniem chleba do piekarnika wrzucam dwie kostki lodu, aby piekarnik był dobrze naparowany (ważne jest to w początkowej fazie pieczenia)- pieczemy przez pierwsze 15 minut  na 235 stopniach następnie obniżamy temperaturę i pieczemy kolejne 25-30 minut (trzeba obserwować piekarnik gdyż(...)lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb po trzech dniach równie pyszny jak pierwszego dnia a smak ma nawet głębszy. I to jest cudowne w chlebach na zakwasach bez chemii różnych innych świństw.Zachęcam do pieczenia chleba w domu Smacznego

Basia w kuchni
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 151

czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji(...)ciasta będziemy chcieli wykorzystać oliwę z duszonych warzyw, farsz powinniśmy przygotować najpierw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy  na sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła

Kulinarne przygody Gatity
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 207

Świąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i

maniapieczenia
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 386

Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać(...)grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać galaretkę (w proszku) oraz ekstrakt waniliowy. Masę jabłkową dokładnie wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na dolny spód biszkoptu

Trzeci talerz
Deser zimowy 106

ciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy(...)dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą

królestwo garów
Pyszny chleb jaglany 196

To jak do tej pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja

Mienta blog
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 163

płaska łyżeczka soli 4 szklanki mąki Kruszonka: 150g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki Dodatkowo: Około 1kg rabarbaru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 1 litr mleka ½ szklanki cukru Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym do gotującego mleka pierw wsypujemy cukier i chwilę go mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wlewamy(...)łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę. Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zależy

Smakowy Raj
Kruche cytrynowe ciasteczka 174

ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem.Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne.Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek.Potrzebne(...)wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo

Kulinarna rozmowa
Placek z truskawkami 192

zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis  z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100 g zimnego masła1 jajko(...)kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę  - u mnie

Stare Gary
Biszkopt gryczany z owocami 250

Ostatnio nie miałam za dużo czasu na pichcenie (a może raczej na wrzucanie nowych przepisów, bo gotować na co dzień trzeba) – nawał pracy, sesja, zajęcia dodatkowe

Jak gotować i nie zwariować
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 201

  Dzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 180

Przepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i

Smaczne Zdrowe