ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:197/267)

Tartine bread - przepis na chleb. 253

moim pierwszym chlebie z Tartine Bakery . Słynnym i niezwykłym, wymagającym czasu, cierpliwości i oczywiście zakwasu, ale pszennego. To podstawa, bez niej - jak to z zakwasem - ani rusz.  Chleb piekę kilka razy w tygodniu. Rytm i czas pieczenia dopasowałam do codziennych spraw i obowiązków. Każdy tydzień, to co najmniej trzy, cztery różne chleby. Ciągle odkrywam nowe i nieustannie(...)hydrolizę, czyli etap, kiedy mąka wchłania wodę, następnie cztery godziny na pierwszą fermentację i całonocne wyrastanie uformowanych bochenków w lodówce.  Mój levain przygotowałam w piątek wieczorem, w sobotę ciasto rosło i było składane, a następnie uformowane w bochenki, a w niedzielę cały dom pachniał chlebem.  To rzeczywiście chleb wyjątkowy, o niezwykle miękkim, wilgotnym miąższu, pełnym nieregularnych dziur

KUCHARNIA
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 230

momentu, gdy nie naszła mnie ochota zrobić coś całkowicie samemu, bez niczyjej pomocy. No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe ciasteczka, które często przypalałam, wymyślne obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze zakalce i gumowate ciasta. Pierwszy tort o smaku Rafaello z okazji Dnia Taty, później(...)pyszne ciasta na co dzień i od święta ", gdzie do dziś spotykam się z wieloma miłymi opiniami, przydatnymi poradami i przede wszystkim BARDZO życzliwymi ludźmi (pozdrawiam wszystkie Panie <3). We wrześniu miałam przyjemność być Blogerem Tygodnia na serwisie Gotujmy.pl. Wywiad możecie przeczytać tutaj- klik .       W październiku na Nastoletnich opublikowałam przepis na Ciasto Bounty (przepis

Nastoletnie Wypiekanie
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 254

napracowała  i teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek(...)tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery -  po 3 dag z każdego asortymentu

Kulinarny karnet Christophera
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 206

wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek (w oryginale 400 g) cukier puder i posiekane pistacje do posypania ew. cynamon, i cukier trzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie(...)części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy bułeczki i pieczemy ok. 15 minut. Ostudzone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sakiewki z kaszanką 189

   Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak.  Warto skosztować.Potrzebujemy:     

Maminek kulinarny
Beza banoffee :) 167

Tak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową

Kraina Miodem Płynąca
BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 184

 Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było

W kuchni Karmel-itki
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 245

Na podstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smacznaskładniki: (dla 4 osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2

Stare Gary
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 188

otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo. Łączymy brzegi ciasta ponad bakaliami(...)końcach. Kładziemy "chlebek" na blaszce szwem do dołu. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na pół godziny. Jeszcze raz smarujemy. Wkładamy do pieca i włączamy grzanie na 200 st.C . Ciasto powinno być gotowe po 30-35 minutach. Po wyjęciu blachy 5 minut czekamy. Wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulled pork 134

powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około

Smakowity Blog Kulinarny
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 165

Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej(...)Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki .  Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka z potencjałem 141

pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka(...)prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 172

Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam

peanutbuttermonster
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 157

pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatrakaGdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj
Babka odrywana, z jabłkami 151

Lubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.   Tniemy na prostokąty.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu.   Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.   Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem

Maminek kulinarny