wymieszaj powoli tak aby wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę na blaszkę i posyp cukrem trzcinowym drobnym DIAMANT... po upieczeniu nada skórce złoty połysk i fantastycznie bedzie chrupał! Piecz około godzinki. Aż ciasto będzie ciemnozłote i twarde z wierzchu. Pozostaw w balszce 5 minut, a nastęnie odwracając blachę spodem do góry,wyjmij ciasto i przęłóż je na specjalny stojak
Z Kuchni Do KuchniKochani.... dziś zabieram Was w podróżna Sycylię... do Avoli ( provincia di Siracusa ) A żeby bylo ciekawiej do domu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie!
Z Kuchni Do KuchniMusiałam się zdrowo powstrzymać,aby nie wyjeść ziarenek prosto z torebek, łyżeczką. Moja paczka zawierała trzy rodzaje mieszanek. I/ SŁONECZNE POLA- słonecznik,sezam,siemię lniane. To zdrowy,aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek,sałatek, zup, obiadów, muesli, wypieków ,panierek i przekąsek. Wzbogaca każdą potrawę i nadaje jej nowy charakter i smak. To bogate zródło witamin i minerałów, błonnika i kwasów
Z Kuchni Do Kuchniświeżych listków bazylii. Ugotuj fusilii al dente, polej sosem, posyp parmezanem,udekoruj bazylią i posyp sobie Euforią- prażonymi ziarnami od Ziarenkowa. Konopie w połączeniu z sosem pomidorowych tak fajnie chrupią, a dynia i słonecznik dodają daniu bogactwa pod każdym względem. Chcesz się unieść ponad wszystko? EUFORIA
Z Kuchni Do Kuchnisamym odkryjesz nowy smak, podładujesz akumulatory . Moje córeczki 4 i 6 lat... zjadły po porcji + dodatkowa dokladka. I to dzięki tym ziarnom, bo się bawiły w łowienie i chrupanie! Może to jest kolejny sposób i gratka na niejadka? Wszystkiego o tych ziarnach dowiesz się z mojego wpisu TUTAJ- KLIK
Z Kuchni Do Kuchniopierać się przede wszystkim na kaszach, ziarnach i sezonowych owocach. Pierwsze danie przygotowane przez blogerkę Rudej Gotowanie składało się ze śliwek duszonych na maśle z kakao (tzw. czekośliwka) z chrupiącą posypką. Zapach czekolady był nieziemski, a ja nie mogłam się doczekać, aż będę mogła tego skosztować :) Z kolei blogerka Kasza Jaglana próbowała nas przekonać do przygotowywania na śniadanie ... właśnie kaszy
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i lekko pikantną kalarepę. Można zastąpić ją rzodkiewką lub z niej zrezygnować, zwłaszcza że sezon już się kończy. Składniki: 5-6 marynowanych filetów ze śledzia 1 duże jabłko 2 awokado 1 kalarepa lub pęczek
Czerwień i błękitkeksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką będzie chrupiąca i zarumieniona. Po upieczeniu najlepiej chleby ostrożnie wyjąć z foremek i studzić na kratce. Smacznego :) Wpis dodaję do konkursu dla blogerów "Zboże smakuje i inspiruje
Ze smakiem i z pasjądawna miałam w planach takie owsiane ciasteczka, a dodatek dyni bardzo mi się spodobał. Do moich dodałam nieco inne składniki, ale wyszły naprawdę pyszne. Ciasteczka nie należą do tych chrupiących, ale pomimo tego warto je zrobić. Będą idealne na drugie śniadanie. Składniki: 250 g puree dyniowego 100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich 1 łyżka pestek dyni
Sto kolorów kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny krem z brokułów z dodatkiem chrupiących grzanek. Jest bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu, który przygotujecie w zaledwie pół godziny. Można zrobić go z świeżego bądź mrożonego brokuła. Post Zupa krem z brokuła pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekońcu znalazłam przepis na pyszne, duże, czekoladowo-orzechowe, z wierzchu chrupiące, w środku się ciągnące amerykańskie ciasteczka. Pamiętam jak dziś mój przyjazd na Zieloną Wyspę i moje odkrycie jakim były ‚duże’ ciasteczka. Były tak pyszne. Miłość od pierwszego ugryzienia. Jedynie czego się obawiałam, że to moje nimi zauroczenie, spowoduje, że będę tak samo duża jak one. Wyszły genialne. Jak już
Made By Mom And SonPyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :)Inspirację czerpałam z bloga Kuchnia w zieleni. Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki:170 g miękkiego masła160 g mąki pszennej90 g cukru140 g brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatityciasta zakwas żytni. Do zaczynu nie dodałam drożdży, tylko podwójną ilość zakwasu. Bułeczki faktycznie są mięciutkie i puszyste w środku, a skórka jest chrupiąca. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole ! Bułeczki owsiane, czyli ezoteryczne spotkania przy piekarniku Składniki: Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 150 g mąki 150 ml wody Ciasto
Kulinarne przygody Gatityprzepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco
Kulinarne przygody Gatityplastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie
Kulinarne przygody Gatity