chrupiące - 500 przepisów (strona:23/34)

Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 184

plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 157

solimy i równomiernie rozkładamy na cieście. Następnie tworząc kratkę układamy na niej fileciki anchois i oliwki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie. Razem ze mną piekli: Justyna z Gotowanie i pieczenie Paweł z Marder

Kulinarne przygody Gatity
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 202

choć według Marokańczyków to profanacja :-).Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni.   Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki:500 g filetów z podudzia kurczaka2 cebule1 marchewka200 g zielonej fasolki szparagowej150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek1

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pita z patelni 162

patelni ! Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam ?Był chlebek na proszku do pieczenia, teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 427

Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti po genueńsku 357

Ligurii, poproście o "trenette al pesto", a otrzymacie właśnie dzisiejszy makaron.  Ja jednak zawsze sięgam po spaghetti, bo z Mężem przepadamy za długimi, cienkimi nitkami. Lubię też jak chrupiąca zielona fasolka fajnie kontrastuje z kremowym pesto. A Wy co myślicie o tym daniu? Spaghetti po genueńsku czyli z bazyliowym pesto, zieloną fasolką i ziemniakami przepis własnydla 4 osóbczas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony camembert z miodem i orzechami 300

szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Palmiery z suszonymi pomidorami 219

Kolejna ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Chrupiące zawijańce z suszonymi pomidorami i rozmarynem, które prezentują się bardzo apetycznie. Polecam!Składniki na około 37-40 sztuk:płat gotowego ciasta francuskiegosłoik suszonych pomidorówrozmaryn lub tymianekjajko Piekarnik nastawić na 200 Stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Ułożyć je równomiernie na cieście. Posypać całość

wyzwania kuchenne
Słodkie gruszki z słoną nutą 157

krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące

Moniki Smakołyki
Wafelki z domową masą kaimakową 130

Pyszne wafelki. Smak z mojego dzieciństwa. Przełożone taką masą nie rozmakają i pozostają zawsze chrupiące. 1 opakowanie andruta  0,5 litra mleka1 szklanka cukruZagotować mleko, wsypać cukier i pozostawić na małym ogniu. Gotować, często mieszając(koniecznie, bo łatwo przypalić), do czasu aż  masa będzie mocno spieniona i nabierze złocistego koloru. Dla sprawdzenia można dać kroplę masy na talerzyk

Praktyczna pl
13 pomysłów na dania z brokułami i kalafiorem 1601

perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone

Moja smaczna kuchnia
Hummus - domowa pasta z ciecierzycy 169

Lubicie czy nienawidzicie ? Próbowaliście, czy to nadal przed Wami ? Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE !Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w towarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu.Składniki:* 3 łyżki sezamu* 1 łyżka oleju sezamowego lub innego * puszka ciecierzycy ( około 300 g )* 2-3 ząbki czosnku* około 100 ml oliwy

kolorowotorcikowo
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 185

Bardzo lubimy pizzę... Dlatego staram się ją za każdym razem udoskonalić i stworzyć zupełnie nowe połączenia. Tym razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto:200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli

Z miłości do słodkości
Kurczak po chińsku 233

pieprzymy. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z resztą przypraw i sosem sojowym.Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący.Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę.Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w kolorowej papryce 154

zielonejolej do podsmażeniasól, pieprz, papryka słodka PRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczakai smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu - będzie chrupiący. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością papryki słodkiej w proszku. Zmniejszamy ogień i wrzucamy papryki pokrojone w kostkę. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut. Podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania