chrupiące k - 500 przepisów (strona:3/34)

Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 139

pysznym serem sirene na górze. Chciałam przenieść ten smak do swojego domu, ale nie smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru(...)wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej

Cooking Monster
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 229

atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż nie przepada za gładkimi zupami i początkowo był sceptycznie nastawiony do tej potrawy. Jednak chrupiąca ciecierzyca i wielość innych "dosmaczaczy" ostatecznie go do niej przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali swoją zupę(...)posyp kuminem, solą i skrop oliwą. Wymieszaj łyżką, aż ciecierzyca dokładnie pokryje się przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 min., aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Zaglądaj do niej do jakiś czas i przemieszaj raz czy dwa. Gdy warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad 188

Dziś przedstawiam doskonałą sałatkę z pieczonym kurczakiem w świątecznym wydaniu, bo z żurawiną, papryką, orzechami włoskimi i słodką chrupiącą kukurydzą Bonduelle . Lubię w sałatkach słodkie i chrupiące elementy a kukurydza ta świetnie się tutaj sprawdziła, gdyż jest naturalnie słodka, bez dodatku cukru i bez GMO Można ją jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie(...)zalewy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymieszaj w średniej misce wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! UWAGA KONKURS! Zapraszam do udziału w konkursie, do wygrania bardzo fajne nagrody w postaci bonu zakupowego do sklepu Home&You o wartości 150 zł i zestawy

karmelowy
Gofry - super lekkie i chrupiące 14374

Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie(...)być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej chrupiące są gorące, a jeśli upieczesz ich więcej łatwo je odgrzać w tosterze i zajadać się chrupiącymi. Polecam! Składniki na 8 sztuk: 150 g mąki orkiszowej   250 ml mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 118

lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu. A im cieńsze, tym lepsze i bardziej chrupiące! Moja pierwsza partia wyszła zbyt pulchna, później opanowałam system i każda blaszka wyglądała lepiej.  Pierniczki nieco rosną, należy więc zachować odstępy. I jeszcze jedno - użyłam foremek z Ikei(...)spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Ciasto wyjąć z lodówki 15-20 minut przed wałkowaniem. Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (im cieniej, tym ciasteczka będą bardziej chrupiące), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak wałkować od razu na papierze, wycinać kształty a następnie usunąć pozostałe ciasto spomiędzy ciastek.  Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 182

patelnią i całość odwracamy. Ziemniaki lądują na spodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same(...)jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru

Karo in the Kitchen
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 99

sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego i śliskiego makaronu z chrupiącymi warzywami oraz płynną atrakcją w postaci sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu(...)fasoli mung 300 ml soku z buraka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków chili Chutney morelowy: 4 dorodne i miękkie morele 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru trzcinowego

Food Square
Bagietki Francuskie z Sezamem 251

sklepu? Aby nie były twarde na drugi dzień? No właśnie tak jak to zobaczycie w tym poście. Dzięki temu, że piekłam je w dużej ilości pary, wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie od spodu. Wierzchnia chrupkość była delikatna, a na drugi dzień po wyciągnięciu ich z worka bagietka była nadal świeża i mięciutka, nadal smakowała cudownie. Bagietki zdobyły ogromną(...)forma po upieczeniu wygląda jakby była czysta, bo nic się przywiera i nic się na niej nie przypala. Co daje perforowane dno? Idealne wypieczenie, idealną cyrkulację gorącego powietrza i chrupiące spód, ale chrupiący spód pokażę Wam innym razem, bo w przypadku tych bagietek piekłam je w taki sposób aby spód był miękki, więc tu widzicie, że forma jest

Blondynka Gotuje
Świąteczne ciasteczka imbirowe 145

sztuk.Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.Cukier biały(...)można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki.Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie należy je szczelnie zamknąć, a jeśli chrupiące - pozostawić bez szczelnego zamykania.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kalafiorowe gratin 181

dietetyczne, oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego obżarstwa.  Sukces gratin opiera się na kontraście tekstur – pod chrupiącą skorupką z sera i okruchów chleba kryje się kremowe wnętrze złożone z kalafiora skąpanego w beszamelu. Beszamel przyprawiłam gałką muszkatołową, tymiankiem i szczyptą chilli (aby danie nie było mdłe(...)minut. W miseczce wymieszaj starty ser i okruchy chleba i rozłóż je na gratin. Zapiekaj przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi, a powierzchnia zapiekanki stanie się chrupiąca

Chilli Czosnek i Oliwa
Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie 58118

Soczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie. Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw(...)widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca

Kuchcik gotuje
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 517

czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru(...)wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.  Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk

Chilli Czosnek i Oliwa
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 144

dobrego wymieszania. Uformowałam dwa okrągłe bochenki, ale wydaje mi się że lepiej zmieściły by się na moim okrągłym kamieniu dwa podłużne. Chlebki wyrosły bardzo ładnie, skórka jest faktycznie rewelacyjna - chrupiąca i piękna. Chleb jest bardzo korzenny, a ponieważ dałam tylko połowę melasy, nie jest zbyt słodki - co mnie akurat odpowiada. Jest bardo puszysty. Polałam kromkę melasą i to było(...)razy piekarnik w celu uzyskania większej chrupkości skórki. Po upieczeniu umieścić na kratce do przestudzenia. Piękny wygląd (rustykalny jak sama nazwa wskazuje :-)), korzenny zapach i smak a skórka wspaniale chrupiąca." Piekli świąteczny chleb: Akacjowy blog Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Grunt to przepis! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Dany Moje małe czarowanie NieŁad mAlutki Nie tylko na słodko

Stare Gary
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 138

Chleb wybrał tym razem Gucio autor bloga Kuchnia Gucia i był to bardzo dobry pomysł. Guciu dziękuję. Chleb jest bardzo aromatyczny, miękki w środku z chrupiącą skórką, bardzo chrupiącą i pięknie aromatyczny. Lubicie ten odgłos pękającej skórki przy pierwszym krojeniu chleba? no to tu tak będzie, tak jest. Gucio zaproponował 2 bochenki ale ja zrobiłam jeden

Moje Małe Czarowanie
Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej 264

przepis przypadnie Wam do gustu. Być może znacie go ze starych zapisków Waszych babć lub mam. Bo to dawny, sprawdzony sposób na pyszne, mięciutkie a zarazem chrupiące schabowe. Przepis można znaleźć na różnych blogach i w programach telewizyjnych. Tak przygotowane kotlety widziałam w TV również w programie „Kuchenne rewolucje”. Zachęciłam się, zrobiłam ale tylko dla nas, domowników. Okazały się(...)ogniu dosmażyłam aż skórka nabrała złocistego koloru. W ten sposób usmażyłam kotlety z obu stron. I to wszystko. Kotlety usmażone, czas podawać. Najlepiej smakują takie prosto z patelni. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w  środku.   Kto nie lubi takich kotletów? Uwielbiamy wszyscy. Dlatego zachęcam Was do zrobienia chociaż raz takich pysznych schabowych.... Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy 127

będzie chrupiąca. Kroję bułkę na pół delikatnie smaruję masłem od wewnętrznej strony spód i górę a następnie smażę na suchej patelni aż masło się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Tu kolejna różnica, gdy smażę kotlety już z drugiej strony kładę plasterek serka żeby się rozpuścił na kotlecie. I składam hamburgera czyli smaruję bułki majonezem i keczupem, kładę sałatę

Kuchnia Viki
Pierniczki gwiazdki i bałwanki 142

czekoladowe kuleczki ZENTIS   -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie. Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery. cukier puder 2 szklanki  mleko -tyle aby powstał lukier sok z cytryny  Wykonanie: Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma

Różowa kuchnia
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 255

lubicie takiego w chrupiącej panierce to wcale nie musicie z niego rezygnować. Wystarczy tylko przygotować odpowiednią panierkę zgodną z LCHF. Dzięki mące kokosowej karp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku bez mulistego posmaku a do tego bez ości Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule średniej wielkości 60 g mąki

Ola la LCHF
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo 177

efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości(...)smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca. Notatki - młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper 237

zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza. Zjadłam go z ogromną przyjemnością z chrupiącym chlebkiem, polecam! Scroll down for recipe in English Szybki gulasz z owocami morza (2 spore porcje) Składniki: 1 szczypta nitek szafranu 250 ml wrzątku 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku, pokrojonych(...)ponownie wrzeć zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, posyp ulubionymi ziołami i podawaj z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! English version Speedy seafood supper (2 servings) Ingredients: pinch of saffron threads 250 ml freshly boiled water 1 tbsp of oil 4 cloves of garlic, finely sliced

karmelowy
Współpraca z Targroch :) 124

błąd w druku :)  Zastanawia mnie jeszcze widoczna powyżej zielona kostka. Co to może być? Macie pomysły? Z wymienionego składu nic do niej nie pasuje :D Mieszanka jest bardzo chrupiąca, nieco słodka, ponieważ jak domniemam, że większość składników jest słodzona cukrem :( I tutaj dobrze by było gdyby zawarta była dokładniejsza informacja o składzie. Mieszanka studencka: orzech ziemny prażony, orzech(...)orzech brazylijski, orzech laskowy, orzech nerkowca, migdały kalifornijskie, chipsy bananowe, migdał blanszowany, rodzynka thompson Do składu nie mam żadnych zastrzeżeń. Tak samo jak do smaku. Orzechy są bardzo dobre, chrupiące. Słodkie rodzynki i banany dodają trochę słodyczy i ciekawie dopełniają smak orzechów. Piszcie co Wam się spodobało najbardziej, co chcielibyście spróbować. Jakie są Wasze pierwsze opinie o sklepie Targroch

Zdrowie na języku :P
Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę 1173

Ogórki curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Metodą prób i błędów doszłam już do ulubionej proporcji zalewy – ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne. Mieszanka przypraw(...)curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego

Poezja smaku
Puszyste gofry 146

pojęcia, jakie gofry Tobie odpowiadają – lekkie i chrupiące czy też te w stylu belgijskim, bardziej ciężkie i sycące? Owocem poniższego przepisu są delikatne niczym chmurki wafle z cieniutką chrupiącą skórką otaczającą niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach wnętrze. Nie za słodkie, przez co doskonałe do podania z konfiturą, świeżymi owocami czy syropem klonowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie

Roślinna - blog wegański
Sałatka nicejska 269

wszystko nie jestem zwolennikiem bardzo kwaśnych i „octowych” smaków. Można jednak użyć i octu i większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem(...)oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ziemniaki, jeśli są młode, albo oskrobujemy

Kulinarna Pokusa
Pałki z kurczaka, dramstiki z patelni. Błyskawiczne danie obiadowe i imprezowe. 212

naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu link: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka(...)jakiś czas obracając ). Kiedy są już prawie miękkie ( ok.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie odrobiny wody powoduje, że są soczyste i chrupiące. Podaję jak wyżej, na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowe krakersy - szybkie i proste w wykonaniu 352

obsypać sezamem, czarnuszką, kminkiem zależy to od naszych upodobań. Krakersy dzięki smaku serku jakiego dodamy oraz soli ziołowej już mają swój charakter. Im będą cieńsze tym będą nam bardziej chrupały. Pyszna, szybka przekąska z charakterem polecam. Miłego chrupania Basia

Basia w kuchni
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 148

niemal identyczne jak te babcine, z ta różnicą, że nie poparzyłam sobie palców ani razu , jak to było w przypadku ściągania placków z blachy u babci! Są delikatnie chrupiące i mają te same bąbelki z powietrzem jak...te ,które robiłam u babci. Po zjedzeniu kilku ot tak...sprawdziłam je na słodko...mogą być...ale na wytrawnie to już jest(...)składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość białka  oraz błonnik. I voila! Kurpiowska , wegetariańska , prosta jak drut przekąska gotowa.  Chrupiąca, pełna aromatu i wspomnień. Teraz już wiem, co zrobię z kuleczką ciasta pierogowego, które mi zostanie następnym razem! Prościej być nie może! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Torcik omletowy z grzankami 138

dzisiejsze śniadanie polecam torcik omletowy, podany z chrupiącymi grzankami. Śniadanie do przegotowania w kilka minut. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 pomidor, 1/2 kostki masła, 1 bułka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Przygotowuję omlet. Jajka wybijam na talerz. Dodaję posiekany szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie ubijam jajka widelcem. Na patelni rozpuszczam połowę(...)omlecie wykrawam szklanką krążki. Na talerzyku układam warstwowo krążki z omleta i plasterki pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. W taki sposób powstanie torcik omletowy, który podaję z chrupiącymi grzankami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Twarożek z lodowego wafelka 157

Deser, który ucieszy każde dziecko. Chrupiący lodowy wafelek wypełniony zamiast lodem czekoladowym twarożkiem. Smak deseru podnosi dodatek pralinek Ferrero Rocher , czekoladowa polewa i banany , wszystko to co dzieci lubią najbardziej. Ten ciekawy deser przygotujesz w kilka minut , zatem do dzieła. Składniki na 3 wafelki: 250 g pełnotłustego twarożku 3 wafelki 8 pralinek Ferrero Rocher 1 mały banan(...)twarożkiem. Dodać posiekane pralinki i banany czekoladowym serkiem napełnić wafelki. Przyozdobić połówkami odłożonych pralinek i plasterkami bananów. Polać resztą polewy czekoladowej podawać zaraz po przygotowaniu , póki wafelki są chrupiące                                                      ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza fit na cukiniowym spodzie. 153

zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące). Pieczemy... no właśnie ciężko mi dokładnie określić, ile i w jakiej temperaturze, ponieważ niestety(...)piekarnik starej daty, w którym wszystko muszę robić na wyczucie. Powinna się piec mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno mieć chrupiące brzegi. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone pieczarki z cebulą i cienkie plastry mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia sera

Powiedz dietom nie
Prażona Ciecierzyca 253

coś słodkiego lub słonego ze sklepu, co zwykle nie jest dla nas zdrową alternatywą.   Z tego względu dziś przedstawiam Wam wersję, która jest bardzo zdrową, chrupiącą i smaczną opcją - Prażona Ciecierzyca.  Składniki: 250g suchej Ciecierzycy, 2 łyżki Mielonej Słodkiej Papryki( lub inna ulubiona przyprawa), 2 łyżki Oliwy z Oliwek Ewentualnie sól  Jak przygotować(...)piekarniku, nawet jak są w niższej temperaturze. Czasem czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego warto sprawdzić kilka ziaren, kiedy się jeszcze pieką, żeby sprawdzić czy są dla Was wystarczająco chrupiące.  Smacznego

Chocolate Stop Tempting
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 132

Kurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY.   Pyszne chrupiące  danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon(...)obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje

Kuchnia Beaty
Kurczak w cytrusach 254

ząbki czosnku, 2 łyżki oleju dodajemy 2 pocięte gałązki tymianku doprawiamy solą i pieprzem. - odchylamy skórę na piersi z kurczaka i tam wkładamy naszą mieszankę z masła (skórka będzie chrupiąca a pierś bardzo soczysta) - resztę kurczaka nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (solimy również we wewnątrz kurczaka) - w środek kurczaka wkładamy pół cytryny, 2 gałązki tymianku(...)wagi) zajęło ok 1,5 godziny w tem. 180 stopni. Pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia folią potem przykryłam a pod koniec ponownie zdjęłam, aby skórka była chrupiąca. Podczas pieczenia kilkukrotnie polałam go własnym sosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem będę często robić kurczaka ! Można go podać z pieczonymi ziemniakami, marchwią, frytkami

Basia w kuchni
Bułgarska banica 176

Dzisiaj zapraszam na absolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem(...)łyżeczki miodu, niewielką ilość soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być lekko zarumieniona od góry i chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób zbliżony do sposobu krojenia pizzy

Wyprawy kulinarne
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 137

pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony z warzywami 200

Pyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć(...)soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca

Monia miesza i gotuje
Biscotti di Prato 114

można też dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Szczelnie zamknięte biscotti w jakimś pojemniku (np. szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.”    Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną. Do kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego.   W  Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł(...)bloga Agata gotujeEdyta z bloga Przy kuchennym stoleDaria z bloga Red and PaleUlubione Przepisy z bloga Ulubione PrzepisyKaśka z bloga Baby do garów!  Wszystkim bardzo dziękuję za „wspólne chrupanie”.   Lista uczestników jest sukcesywnie uzupełniana.     Wydrukuj przepisThe post Biscotti di Prato appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 262

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)wcześniej okręgi, wyrównaj lekko ich górę.Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka korzenne 203

ciasteczek.Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.Ciastka długo zachowują świeżość. Można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętych puszkach lub plastkowych pojemnikach.Ciasteczka

Gospodyni Miejska
Jesienne tiramisu - z jabłkami 133

zawartości lodówki i szafek. Tym sposobem wyszła mi warstwa biszkoptów mocno nasączonych alkoholem, które nadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem.To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 178

naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby.Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje(...)znalazłam jakiś czas temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczywo czosnkowe 569

Pieczywo czosnkowe...Złociste, puszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski(...)blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie  a ciasto stanie się złociste i chrupiące.Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą.Podawać najlepiej ciepłe lub zimne.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku.Masło można

Gospodyni Miejska
Zupa z bobu z grzankami 148

Zupa z bobu z grzankami...Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.Aromatyczny, drobno posiekany koperek.I złociste, chrupiące grzanki.Sezon na bób otwarty.Zapraszam! Składniki:500 g bobu;1 duża, biała cebula;2 ząbki czosnku;50 g masła;1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie(...)Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem

Gospodyni Miejska
Kurczak w soli na butelce 312

Kurczak w soli na butelce...Złocisty, soczysty i chrupiący.Upieczony na stojąco.Obtoczony w samej soli.Bez dodatku innych przypraw.Bez tłuszczu.Polecam!Składniki:Kurczak o wadze około 1,2 kg;Sól;Woda o temperaturze pokojowej;Butelka od piwa (o pojemności 330 ml);Forma do pieczenia (do ciast) lub naczynie żaroodporne.Sposób przygotowania:Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć cieńką warstwą soli. Odciąć(...)należy się bać, że butelka pęknie pod wpływem ciepła.Należy uważać z ilością soli, aby skórka z kurczaka nie była zbyt słona. Sól powoduje, że skórka staje się chrupiąca i złocista, a mięso soczyste. Jednak zamiast soli można użyć ulubionych przypraw.Do formy/naczynia żaroodpornego ścieka tłuszcz z pieczonego kurczaka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 153

boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:))  SKŁADNIKI :porcja na 4 osoby przepis autorski475 ml mleka 400 ml wody115

Basia w kuchni
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 132

nieco zmodyfikować zmieniając ziarna lub przed namoczeniem uprażyć je co nada im nowego charakteru. Słód jęczmienny nada mu lekkiego słodkiego posmaku, chrupiącej skórki oraz ciemniejszego koloru. Smacznego chrupania

Basia w kuchni
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 184

każdym kawałkiem ciastaNagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki cieplutki, gdy chcemy(...)takim cieszyć się na drugi dzień bez problemu możemy sobie z tym poradzić. Spryskując go wodą i włożyć na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Smacznego chrupania

Basia w kuchni
Super P ! idzie do szkoły 137

rozgryzieniu .. następuje pozytywne zdziwienie i lekka gęsia skórka, dreszczyk emocji, pojwia się na całym ciele!   Tak ...są to wyjątkowe cukierki .. Oblane wysokiej jakości mleczną czekoladą, skrywają w sobie chrupiącego karmelka i owocowe mięciutkie , lekko kwaskowate wnętrze, tak dobre... że niemal natychmiast sięgamy po...karmelka następnego..Za każdym razem po inny przedmiot. Raz po fizykę, raz po matematykę(...)różnych zajęciach – powiedział Marek Spuz vel Szpos, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka”.Uśmiechnięta Pszczółka na każdym przedmiocie zachęca do nauki i optymizmu. Czekoladowa osłonka skrywa w sobie tajemnicze wnętrze, chrupiącą i owocową rozkosz dla podniebienia.Super P! można kupić na wagę.Warto po nie sięgnąć, warto je mieć przy sobie, warto się nimi raczyć. Moje spotkanie ze szkolnymi cukierkami SUPER

Z Kuchni Do Kuchni
Kilka słów o wygranej Pszczółce 102

najwyższej jakości produktów. Kolejne cukierki, które były w paczce to Smietankowe Love. Cukierki nadziewane o smaku śmietankowym z dodatkiem 4 owocowych smaków : truskawki, ananasa, banana i pomarańczy.   Chrupiący karmelek, który skrywa delikatne owocowe wnetrze. Każde inne...każde do spróbowania... A oto cudowne toczą się przed Wami , kulki wspaniałe! Choco Nuts(...)Pszczółka” produkuje nie tylko cukierki. Na sklepowe półki trafiły właśnie „Choco Nuts”, czyli orzechy laskowe oblewane mleczną czekoladą.  Czekolada ,która rozpływa się w ustach, a w środku duży, chrupiący orzech laskowy. Prawdziwa rozkosz dla chrupaczy . Czekolada najwyższej jakości ! Orzech cały do..zjedzenia...  Następne to Choco Raisins 90g Pyszne rodzynki oblane deserową czekoladą. Zobaczcie jaka wspaniała i ogromna

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 285

dajemy do każdego słoiczka po 1 sporej łyżce oleju ,gdy słoik jest większy to nawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką(...)sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę robić te swoje sałatki. Jadłam wiele razy podobne, ale nigdy nie były takie same

Z Kuchni Do Kuchni
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 177

bruschette miste, czyli chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem.Chrupiące kromeczki były naprawdę chrupiące ! Pasty smacznie, aromatyczne, a pomidory wyśmienicie doprawione.Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim to danie smakowało. Czemu ? Nie wiem ... ja zjadłam sporą porcję :)   Kelner  obsługujący nasz

kolorowotorcikowo