chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:7/67)

Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 292

mąki żytniej chlebowej 280 g letniej wody 15 g soli morskiej 60 g melasy(użyłem miodu)30 g słodu (użyłem karmelowego)12 g mielonej kolendry 5 g ziaren kolendry Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed pieczeniem chleba nakarm zakwas żytni razowy i odstaw go pod przykryciem w miejsce o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz ziaren kolendry(...)Kiedy ciasto wystarczająco wyrośnie, mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość i zacznie przekraczać poziom foremek, delikatnie posmaruj powierzchnię ciasta wodą i posyp ją ziarnami kolendry, oraz pozostawioną odrobiną kolendry zmielonej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C.Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 230 °C, następnie zredukuj temperaturę do 200 °C i piecz w niej kolejne

Grahamka, weka i kajzerka
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 186

karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego150(...)mąki żytniej typ 7201,5 łyżeczki soli200-230 ml wody  w temperaturze pokojowej1 łyżeczka słodu naturalnego żytniego25 g pestek dyni25 g ziaren słonecznikaotręby do posypaniaWykonanie:Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy.Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać

Kulinarne przygody Gatity
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 144

Jeśli napiszę, że jest pyszny- to niewiele o nim powiem. Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły, że można go jeść właściwie w towarzystwie wszystkiego. Ważną kwestią tego chleba są...ziarna słonecznika- są to ziarna świeże i nie zjełczałe czy gorzkie. To bardzo istotne. Chleb w swoim składzie ma naturalny zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia

Z Kuchni Do Kuchni
Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 143

wypiek. A bakterie w cieście muszą mieć pożywkę :) Warto pamiętać, że ciasto , którym chcemy obdarować znajomych nie powinno zawierać dodatków w postaci ziaren, płatków i bakalii . Swój chleb możemy posypać ziarnami na wierzchu. Niżej podaję przepis na dodatkowe 2 zakwasy dla znajomych, czyli dosypuję po 150 g mąki na każdy z nich. Składniki : garść ciasta z poprzedniego wypieku (zakwas(...)posypać ziarnami (u mnie babka płesznik). Ciasto w keksówce przykryć wilgotną ściereczką lub całą keksówkę włożyć do foliowej torby i dokładnie zawinąć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta w keksówce (trwa to od godziny do dwóch) włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 1,5 godziny (do suchego patyczka). Zaraz po wyjęciu chleba usunąć

Weekendy w domu i ogrodzie
mieszany razowiec z ziarnami dyni 156

chleb razowy z ziarnami dyni Ziarna dyni w razowym chlebie, nie tylko wzbogacą jego smak, sprawią również że nasz bochenek, stanie się źródłem cennych minerałów i witamin. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej

Miód i pieprz
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 158

godz. w temp. 180 stopni C. A potem wykładam na kratkę do ostygnięcia. W zależności od ochoty dodaję różne dodatki. Dziś była garść płatków orkiszowych. Lubię też chleb z ziarnami kminku, z czarnuszką, z żurawiną i świeżym rozmarynem, z siemieniem lnianym (trzeba uprzednio namoczyć), z pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Zatem, co ma się pod ręką, można spokojnie wrzucić. Czasem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek z żurawiną 158

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej  łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody(...)minut. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce

Kulinarny Pamiętnik
Chleb razowy ze słonecznikiem 183

dziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)łyżeczki soli 3 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią

apetytnapieczenie
Chleb gryczany ze słonecznikiem 177

Chleb gryczany ze słonecznikiem...Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej.Ze złocistą i chrupiącą skórką.O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej.Z dodatkiem ziaren słoneczniku.Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.I nie tylko. Zapraszam! Składniki:500 g mąki gryczanej;Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g);4 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;2 łyżki oleju + odrobina oleju do posmarowania(...)roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne

Gospodyni Miejska
Tang Zhong i kasza jaglana 171

inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo kasza z łuskanego ziarna prosa jest zdrowa i smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony.Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb z kuskusem(...)ostatnie 10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona.Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Koniec wyrastania, zaraz pieczemy.Upieczony chleb.Upieczony chleb.Miękisz z wyraźnie widocznymi ziarnami kaszy.inspirował przepis Tang Zhong i kuskus

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 155

minuty wrzącą wodą, po czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj oliwą, przełóż do niej przygotowane ciasto na chleb. Wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika i sezamem, odstaw keksówkę z ciastem na 3-4 h do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik do 200'C i piecz chleb 65-75 minut (wszystko zależy

Moje Qulinaria
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 185

pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy na różnorodnym sprzęcie Bosch, a robot MUM, który mam w domu od 3 lat sprawdza się wyśmienicie. Jednak w oko wpadł mi (nie tylko mi) piekarnik z szufladą(...)podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb konopny na zakwasie. 168

odkąd upały nastały, a uwierzcie to dla naszego budownictwa to już upały i odechciewa się włączać piekarnik. . Nastał jednak dzisiaj mały chłodek, więc zabrała się matka za pieczenie chleba. Chleb wyśmienity, ciemny od mąki z nasion konopii  Olvita , której użyłam dzięki uprzejmości sklepu internetowego Olvita. Sklep posiada wiele rodzajów mąk, które możecie nabyć do własnych wypieków. Warto eksperymentować(...)wody dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem około 5 minut. Przekładamy do foremki do keksa, jeśli jest metalowa to wykładamy ją papierem do pieczenia.  Wierzch posypujemy rozgniecionymi ziarnami konopii.  Chleb wstawiamy do ciepłego piekarnika, ja nagrzewam do temp 30°C i tam chleb musi pobyć spokojnie 4-5 h, w zależności od tego jak mocny macie zakwas. Chleb

MamaOskarka
Serce Fit Cake 194

opcja góra i dół] na 30-40 minut. KAROB   Creta Karob to kreteńska firma założona w 2006 roku, od 2011 zajmuje się wytwarzaniem różnych produktów biologicznych z mączki chleba świętojańskiego. Siedziba firmy znajduje się w niewielkiej wiosce Argyroupoli. Creta Karob stara się w procesie produkcji łączyć starożytne sposoby z nowymi technologiami. Ich produkty w pełni odpowiadają przepisom Unii Europejskiej(...)jednak dopiero 15 lat po posadzeniu rozpoczyna owocowanie. Dorosłe rośliny osiągają wysokość nawet 15 metrów i każda z nich w czasie jednego zbioru może dostarczyć około jednej tony ziarna. Strąki chleba świętojańskiego są zbierane w połowie września.           Gdzie go kupić? Jeśli zainteresował Was karob oraz produkty zawierające go, to przy okazji

ClauditteMissCooking
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 172

ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :)   Składniki :  pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla   2 jajka(...)pomidora przekrojonego na ćwiartki. Kiedy parowar się wyłączy, jajecznicę przekładamy na pieczywo żytnie i rozprowadzamy ją na całą kromkę. Smacznego :)  KONKURS  Z okazji wprowadzenia do oferty sieci chlebów Chrupiące z Pieca nowej receptury bez konserwantów, razem z Lidl Polska przygotowałem dla Was Konkurs:  Poszukujemy inspiracji – z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów Lidl

Parowar Faceta