Surowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Szynki,boczki,polędwice,baleron oraz rolady już na święta
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodzi się od zaplecza, ale przed nami długa kolejka. Wszędzie unosi się biały pył z mąki. Na drewnianych regałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki(...)trzeci na drogę i powolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać. Jest początek września. Na drzewach rumienią się jesienne jabłka. Od kilku
Wędrówki po kuchniPrzepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.próbowałem już chleba bezglutenowego, jednak przepis Piotra Kucharskiego z książki “ Chleb. Domowa piekarnia. ” jest naprawdę wyjątkowy. Chleb smakuje rewelacyjnie i nie ma kompletnie nic wspólnego ze sztucznymi bochenkami ogólnie dostępnymi w marketach. Dodatkowo nie zawiera przedziwnych, drogich składników, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut (plus chwila na wyrastanie i pieczenie:). Otrzymany bochenek jest idealnie puszysty i ma teksturę typową(...)bochenka pieczonego ze zwykłej mąki żytniej. Aby zastąpić w tym chlebie gluten konieczne jest wykorzystanie odrobiny chemii — gumy ksantanow ej lub gumy guar . Nie ma niestety możliwości obejścia się bez nich. Na szczęście dodaje się ich naprawdę niewiele i są one szeroko dostępne w Internecie. Nowy post Chleb bezglutenowy pojawił się w Wypieki i Rumie
Wypieki i RumieńceOstatnio dużo czytałam o podmłodzie bo wcześniej to słowo było dla mnie nieznane. Zastanawiając się nad tym poszperałam i wzięłam się za upieczenie chleba właśnie na podmłodzie. Podmłoda to proces fermentacji drożdży, pszennej mąki i wody. Zostawia się taki zaczyn na około 10 godzin w pokojowej temperaturze i na tym wyrabia się ciasto na chleb dodając znowu mąkę, wodę, sól(...)drożdże i olej. I muszę przyznać, że choć na taki chleb czeka się długo to warto bo chleb jest o wiele lepszy niż taki na całkiem świeżych drożdżach. Jak spróbujecie to na pewno będziecie piekli chleb na podmłodzie. Do chleba użyłam mąki z Kłos - Pol Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidystyngci i prezetntuje się całkiem elegancko. W odróżnieniu od tego samego zestawienia zwyczajnie podanego w dużej misie na stole. Sałatka pomidorowo-chlebowa. Potrzebne nam będą 3 duże kromki razowego chleba, może być taki 3 dniowy, wysuszony. To świetny sposób na wykorzystanie zeschniętych resztek chleba. 2 pomidory, 1 cebulka, 1 gałązka bazylii, 1 liść sałaty, 5 cl oliwy z oliwek(...)łyżeczki octu winnego, sól i pieprz. Przepis: Pociąć kromki chleba w grubą kostkę i rozłożyć w misce. Razem zmiksować pomidor, cebulę i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak uzyskanym sosem zalać chleb odłożony do miski. Dodać ocet. Delikatnie ugniatać, tak by chleb równomiernie wchłonął sos pomidorowo-cebulowy. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Na godzinę
MODA NA BIOWłaściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada(...)boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe – do tej wędliny dodać chleb swojego wypieku np. szybki chleb i wtedy jest po prostu niebo w gębie :)! (Do zdjęć zabrako chleba, bo Rodzinka go pochłonęła zanim jeszcze ostygł… i stąd ta bułka jako rekwizyt
UgotujmyTo.plMusi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze.Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego:230 g mąki pszennej razowej150 g wody letniej0,5 g drożdży świeżych10 g soli Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę(...)powstałej kopułce i delikatnym wklęśnięciu na jej środku.Pâte możesz przechowywać w lodówce do 48 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, jednak najlepiej przechowywać nie dłużej
Grahamka, weka i kajzerkajest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone 1 ½ szklanki ryżu basmati(...)jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy. Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy
Brzuszki ŁakomczuszkiRazowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką(...)misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić
FitKotokrągłe bochenki, ale wydaje mi się że lepiej zmieściły by się na moim okrągłym kamieniu dwa podłużne. Chlebki wyrosły bardzo ładnie, skórka jest faktycznie rewelacyjna - chrupiąca i piękna. Chleb jest bardzo korzenny, a ponieważ dałam tylko połowę melasy, nie jest zbyt słodki - co mnie akurat odpowiada. Jest bardo puszysty. Polałam kromkę melasą i to było bardzo smaczne połączenie. Warto upiec(...)jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia– klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie znalazłem ten przepis. Niestety ilości podaję w ml bo w oryginale były w dl 1dl = 100 ml Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałem
Stare GaryKasza manna w chlebie - tego jeszcze nie było! Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :) Tym razem próbowałam przepisu(...)Chleb pszenny z grysikiem . Pierwszy raz kaszę manną stosowałam przy wypiekaniu pieczywa, ale na pewno nie ostatni! Chleb wyszedł cudnie miękki i pulchny w środku, ale z chrupką skórką na zewnątrz. Ciężko poprzestać na jednej kromce przy degustacji :) Sk ł adniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 3 0x10x7 cm : 500 g mąki pszennej 100g kaszy manny
Grunt to przepis!Wiedzieliście, że dzisiaj mamy Światowy Dzień Chleba ? Nie? Nic nie szkodzi. Ja, szczerze mówiąc, też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed(...)Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. Jako
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUważam ten chleb za najlepszy z pszennych, które do tej pory upiekłam. Bardzo lubię dodatek jogurtu w wypiekach - bułkach, muffinkach, więc spróbowałam dodać ten składnik do chleba. Zrobiłam to tak: Odmierzyłam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam 360 ml. ciepłej wody i wymieszałam. Ciasto wyszło luźne. Całość przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie(...)odstawiłam w cieple do czasu aż podwoi objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym ustawisz blaszkę - może to być 3 -5 godzin lub dłużej. Jak już chleb podrósł, nagrzałam piekarnik do 240 stopni, wstawiłam i zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam 40 minut. Dzięki dodatkowi jogurtu* chleb zachował świeżość 5 dni. Jak na chleb pszenny to dość
apetytnapieczenieDługo zbierałam się do upieczenia tego chleba, ale w końcu się udało. Za pierwszym razem dolałam za mało wody, ale za drugim razem wyszło ok. Dzięki dodatkowi otrąb żytnich wypiek jest razowy. Do pieczenie razowych chlebów bez używania mąki razowej przekonał mnie mój wujek - do zwykłej mąki wystarczy dodać otręby. Tak jak większość moich "razowych przepisów" i ten jest podobny(...)Według mnie jest to jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory jadłam i jakie udało mi się upiec. Ponieważ mój mąż jest największym krytykiem moich wypieków i jemu też smakował - to dodatkowo przekonało mnie o tym, że warto było i będzie go piec. Dodatek siemienia lnianego sprawia, że nie tylko skórka jest chrupiąca, ale środek też. Samo wykonanie chleba
apetytnapieczeniemielenia kawy, bo piję rozpuszczalną. Ja zmieliłam kaszę gryczaną, bo wyszło taniej, a efekt jest taki sam jak przy użyciu gotowej mąki gryczanej. Jest to z pewnością chleb dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną, bo jej obecność jest dość wyczuwalna w smaku. Miąższ jest lekko wilgotny - obecność mąk żytnich to powoduje. Chleb jest raczej z gatunku tych cięższych, zdecydowanie(...)soli łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe wyrastanie. Po tym czasie przełożyłam łyżką do blaszki o wymiarach 31x12x8 posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania
apetytnapieczenieChleb idealny - z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pyszny! Świetnie smakuje posmarowany z samym masłem jak i wszelakimi pastami. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Poniższy przepis bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ ciasta praktycznie nie trzeba ręcznie wyrabiać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia :) Składniki na 1 bochenek (mała forma keksowa): 1,5 szklanki mąki(...)może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około 75 minut. Chleb musi wyraźnie się zarumienić. Po upieczeniu, przełożyć go na kratkę i ostudzić. Chleb kroić dopiero wtedy, gdy przestygnie. Wymieszane ciasto
Ugotowaćefektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (do momentu, aż sok z owoców(...)zacznie gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na sito aby oddzielić powstały syrop. Odstawiamy do wystygnięcia.Kromki białego chleba docinamy do kształtu naczynka (u mnie okrągłe kokilki o średnicy 10 cm w oryginale prostokątne). Wykrawamy zatem 8 kółek i paski chleba o szerokości boków kokilki ( potrzebowałam 8 takich pasków).Wykrojony chleb namaczam w przestudzonym syropie (tak aby były dobrze
Magiczna kuchnia DariiJednym z tegorocznych prezentów świątecznych jest automat do wypieku chleba. Marzył mi się od dawna, zwłaszcza, że wszystkie opinie, jakie słyszałam na jego temat od znajomych były bardzo pochlebne. Jak na razie jestem zielona w użytkowaniu, chociaż chleb w maszynie piecze się podobno intuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :)) Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto(...)ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A to już sprawca całego zamieszania :)) i efekt jego pracy
Walijskie Pichceniepierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanSkładniki na 2 chlebkipâte fermentée122 g mąki chlebowej79 g wody3 g soliszczypta drożdżyciasto właściwe320
Stare Garygałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos(...)pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać
Stare Garysmaczny gatunek pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli(...)Zrolować od dłuższej strony i uformować bochenek. Ułożyć na oprószonej mąką blasze i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odwracając na drugą stronę przełożyć do foremki na chleb lub piec na blaszce. Po przełożeniu wierzch chlebów naciąć bardzo ostrym nożem i odstawić w foremkach do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać wodę
Apetyczna babeczka