chleb przepis - 2500 przepisów (strona:38/167)

Pyszny chleb z mąki pszennej i razowej 169

wyłożyć ciasto na chlebek. Uformować owalny chlebek. Posmarować mlekiem o temperaturze pokojowej. Obsypać chlebek mąką. Można lekko naciąć. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec do momentu aż chleb będzie miał sztywną skórkę. Jak popukacie to będzie taki specyficzny dźwięk i lekko chlebek powinien się zarumienić. Chlebek jest pyszny, polecam

Kuchnia Pokoleń
Chleb gryczany dla leniwych 222

skłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które nie chcą się ode mnie odczepić i wysysają ze mnie energię życiową. Żeby tej energii było nieco więcej upiekłam chleb :) Pyszny, puszysty, wilgotny. Zupełnie nie przypomina sklepowych bezglutenowców, które nie dość, że są napakowane cukrem i gumami to jeszcze smakują jak podeszwa... Jest genialny w swej prostocie, a jego przygotowanie(...)dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :)  W smaku jest przepyszny, aczkolwiek wyczuwalna jest nutka

pyszne zdrowości
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 223

mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić(...)minut do suchego patyczka. U mnie bez termoobiegu, w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół. Wyjąć z blaszki od razu po upieczeniu i studzić na metalowej kratce kuchennej. Chleb wyszedł mi dość wilgotny - to pewnie zasługa mąki z tapioki . Fakturą bardziej przypomina pieczywo na zakwasie, niż na drożdżach. Miękki w środku, z twardą skórką - przewiduję, że będzie długo się przechowywał

Grunt to przepis!
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 168

Zaduszek w Meksyku są smażone koniki polne. Po zakończonym święcie mają one odwieźć dusze zmarłych do nieba. Jednak ja mam dla Was jeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego(...)rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje się 2 chleby. Dla mnie takie były zbyt duże, więc podzieliłam ciasto na 4 części. Składniki: 2¼ łyżeczki suszonych drożdży 2/3 szklanki letniego mleka plus 2 łyżki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej

Pełny talerz
Bezglutenowy chleb amarantusowy 123

Parę dni temu prezentowaliśmy bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany , a dzisiaj mamy dla was bezglutenowy chleb amarantusowy. Tak naprawdę jest z wielu mąk, ale to chyba właśnie ta z amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku. Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego pieczywa, ale obiektywnie(...)patrząc złe nie jest. Nie jest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture
łatwy chleb z jajkiem i ziarenkami selera... 193

dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenny z młodym zielonym jęczmieniem na kefirze 127

karotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj jako dodatek do chleba ale nie za dużo bo ma on specyficzny zapach rozmoczonego zboża a nie wszystkim on pasuje. Taka ilość jaka tutaj w chlebie nie jest specjalnie wyczuwalna a swoje robi. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Chleb ukraiński 151

Dostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki , ale jest ze    zbiorów Tatter . U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe chlebki...ale można upiec 1 większy.. Zaczyn zakwasowy: 190 g zakwasu żytniego razowego(...)luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami 133

Eksperymenty z mąką w wypiekach chleba to moja specjalność. Tym razem wykorzystałam zdrową mąkę sojową oraz trochę pszennej i pszennej graham. W rezultzcie chleb wyszedł pyszny, lekko zbity z chrupiącymi ziarenkami we wnętrzu, których jest sporo. Polecam gorąco bo jest tego wart. Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach suchych z piekarnika... 153

siemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośniećia na 30 minut piekarnik nagrzac do 240 C - grzanie góra/dół, poziom 2, chleb posmarować wodą(...)włożyć do piekarnika po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 30-35 minut, wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę i jest smaczny, długo jest świeży...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania 156

Jest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie udać, tak po prostu bo cóż też tu nie może sie udać. Poczytajcie sami a że chleb jest prosty i ma bardzo chrupiącą skórkę musicie go popróbować. Zaczynamy pieczenie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
B... Bagietka! 153

Wyobraźcie sobie, że przez ok. 3-4 miesiące nie jadłam w ogóle pieczywa. Zdarzyło mi się oczywiście czasem zgrzeszyć, jednak jak już po nie sięgałam, to był to chleb razowy. Gdy przyjechałam do Francji niestety mój plan legł w gruzach, ponieważ (ciekawostka!) a to w każdej restauracji chleb w koszyczku dostaniemy za darmo (ba! jeszcze możemy poprosić o więcej(...)świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami, a jest to przyjemna znajomość :) Już od dawna planowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam

Kitchens Alphabet
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 131

miałam jeszcze okazji przetestować, ale przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz tu   14. Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami.  Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego(...)chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces.  Przedział cenowy jest spory, dlatego warto poświęcić chwilę i znaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. 1 , 2   15. Zestaw do produkcji sera i jogurtu Sytuacja podobna do tej z chlebem – większość składów sklepowych jogurtów pozostawia

Powiedz dietom nie
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 131

miałam jeszcze okazji przetestować, ale przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz tu   14. Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami.  Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego(...)chleba o poranku Możemy upiec pieczywo w piekarniku, ale takie urządzenie podłączane do prądu na pewno ułatwi nam cały proces.  Przedział cenowy jest spory, dlatego warto poświęcić chwilę i znaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. 1 , 2   15. Zestaw do produkcji sera i jogurtu Sytuacja podobna do tej z chlebem – większość składów sklepowych jogurtów pozostawia

Powiedz dietom nie
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 157

sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd(...)źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy ją do miękkości (nie odcedzamy!). Grzyby gotujemy

Trzeci talerz
Kanapka z mango 144

kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek(...)rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska) 0.5 płaskiej łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta soli morskiej szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki

Moja Delicja
Fiskars Edge - Pięć razy na TAK! 168

nich, żeby były jakoś mocno zużyte, porysowane, czy powłoka odpryśnięta. Nie widać, bo takich cech nie ma. W sumie odpryskującej czarnej powłoki się bałam najbardziej, szczególnie przy krojeniu spieczonego chleba. Są lekkie, do czego musiałam się przyzwyczaić, bo moje poprzednie noże były ciężkie. Tu waga podziałała na plus, dłoń się nie męczy, a świetne dopasowanie do niej sprawiły, że stały(...)nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka ruchów i gotowe. Na początku byłam sceptycznie nastawiona czy ja w ogóle potrzebuję noża z ząbkami do pieczywa, bo pamiętam kiedyś

Blondynka Gotuje
BABKA RÓŻANA 196

BROWNIE · 9 months ago gin Wygląda… SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Oj,… SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI · 10 months ago harrisa Z… CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE(...)JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI

harrisa
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 201

tygodniu przyszła pora na odpoczynek.  Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smakowite wakacje 208

kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem  Małżon niestety

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 207

samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie przeczytać fragment książki )  oprócz przepisów na bezglutenowe chleby, bułki i tarty znaleźliśmy m.in. informacje jak przygotować krakersy ziemniaczano - kukurydziane, krakersy z quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa(...)należy włożyć do specjalnego, wiklinowego koszyczka z przykrywką i dodatkowo przykryć serwetką, żeby nie wystygły. Podawać z ulubionymi sosami. Tytuł: W piekarni Pięciu Przemian. Ponad 60 przepisów na bezglutenowe chleby, bułki, tarty i przekąski Autor: Anna Czelej Wydawnictwo: Vivante Data wydania polskiego: maj 2015 Liczba stron

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce 151

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce Składniki: -> 3 kromki wieloziarnistego chleba -> 3 jajko ( w koszulce) -> ½ awokado -> Sok z 1/3 limonki -> Sól, pieprz, -> ½ pomidora Wykonanie: Na gazie stawiamy dość szeroki i wysoki rondelek z wodą napełniony(...)obieramy awokado i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki, sól oraz pieprz. Przy pomocy widelca miażdżymy owoc i wszystko ze sobą łączymy w pastę. Na suchej patelni podsmażamy chleb. Pomidory kroimy w plastry. Gdy wszystkie części mamy już gotowe. Chleb smarujemy pastą z awokado, układamy pomidora a na wierzch jajko w koszulce.  Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 167

ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory(...)warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec w 200 st. C. 10-15 minut, aż będzie chrupki (czas pieczenia zależy od grubości kromek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 126

stworzą tylko aromatyczną otoczkę. Bo pieczony czosnek zupełnie zmienia smak. Robi się pachnący i łagodny, a swój delikatny aromat oddaje potrawie. Taki pieczony czosnek można np. rozsmarować na pajdzie chleba. Spróbujcie kiedyś tak zrobić, a już zawsze będziecie do tego wracać. Zapraszamy zatem na kurczaka. Jest to tradycyjny przepis pochodzący z południa Francji, lekko przerobiony przez nas.  Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Jajanki - "ja jadłam jajeczko". Tak. 133

postaci wymyślonych kiedyś ciepłych kanapek, nazwanych przez Synka jajankami. Ta nazwa przypomina mi sytuację sprzed wielu lat. Jedna z moich siostrzenic, zresztą kiedyś już wspomniana tu przy okazji "chleba naszego poprzedniego", miała kłopoty z wypowiedzeniem  ciasno zgrupowanych głosek jot i jot, jąkała się przy nich po prostu. Żartowano sobie z niej troszkę przy tej okazji, więc któregoś razu(...)śniadanie często jadamy jajka, ja jadłam jajanki! Tak! Spróbujcie, może trafią w Wasz gust. Warto szczególnie, kiedy w domu zostaje czerstwe pieczywo. U nas rzadko odkąd sama piekę chleb, jednak czasem poniesie mnie i jest go za dużo. Kroję tyle kromek, ile potrzebuję. Wycinam w nich spore otwory dowolnego kształtu, wycięte kawałki odkładam, będą potrzebne za chwilę. Na sporej patelni

I tu będę miała takie te
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 191

stołu odpowiada mu, iż „Nie inaczej.” Tuż za plecami karczmarza znajdujemy zwój z przepisem na ten rarytas z zająca – w składnikach wymienione zostały boczek, marchew, pietruszka, cebula, prawdziwki, namoczony chleb, kopa jaj (tutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy(...)minut, co jakiś czas obracając, tak aby była lekko podsmażona i straciła krwisty kolor. Nie można jej przeciągnąć, gdyż stanie się twarda. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. 7. NAMACZENIE CHLEBA (2 min) Czerstwe kromki chleba lub bułkę zalewamy wywarem z gotowania mięsa, tak aby całkowicie nim nasiąknęły. 8. ODDZIELANIE MIĘSA OD KOŚCI + MIELENIE (15 min) Wystygłe mięso ręcznie i dokładnie

Nerds Kitchen
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 150

GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka(...)składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu

Zdrowie na języku :P
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 199

ostatnie odkrycie. Na razie dopiero ją poznaję, ale co nieco już na niej przygotowałam. m.in. naszą najlepszą babkę (i to nawet dwa razy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis(...)archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa.  Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro

Smaczne Zdrowe
Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny. 141

należę do osób, które  często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że nasze niedzielne śniadanie jest wyjątkowe, nawet kiedy jemy zwykłą kanapkę. A niedzielne wspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem. Ten przepis to przepis(...)którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy chlebie zajmie dosłownie kilka minut.  Nie trzeba nawet rozczynu drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z wędliną oraz serem albo jeszcze ciepły z odrobiną masła. A aby go zrobić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 175

ciecierzycy   s ól i pieprz   4 łyżki oliwy extra  vergine   1 cebula   rozmaryn, szałwia   2 szklanki bulionu warzywnego   4 kromki chleba domowego wypieku   2 łyżki brandy lub  koniaku   1 ząbek czosnku   500   g  dużych  krewetek     Sposób przygotowania:   Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy(...)gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.    Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę  tostowanego  chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!   Lazania  z dorsza z bazyliowym pesto      Składniki:   1 litr mleka   100 g mąki

SzczyptaSmaQ
ZAKWAS NA BARSZCZ 762

zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól(...)wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy

Z Majeczką w kuchni
Tosty pieczarkowe z wędzonym kurczakiem 138

Większość z nas pamięta tosty z "budki". Przypominamy, proponując wersję troszkę "podrasowaną" wędzonym kurczakiem.    Składniki chleb tostowy 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 500 g wędzonych pałek z kurczaka 1 cebula     Przygotowanie   Mięso oddzieliłem od kości, pokroiłem na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem(...)kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym lub patelni do grillowania układając garnek na toście. Opiekamy wtedy przez 2-3 min z każdej

R'n'G Kitchen
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 202

opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno(...)składzie nie ma świeżej zielonej bazylii, możesz mieć wszystkie składniki pod ręką w domu i w błyskawicznie przygotować pesto, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Zobacz też przepis na chleb, który w składzie zawiera to właśnie pesto : Chleb paleo śródziemnomorski . Tradycyjne przepisy na pesto zawierają orzeszki piniowe, które nie dość, że są drogie, to jeszcze zawierają ogromne ilości tłuszczów wielonienasyconych

PaleoSMAK
Grillowana kanapka Caprese 211

kromki chleba 1 duży pomidor pokrojony w grube plastry 1 kulka mozzarelli pokrojona w grube plastry 4 łyżeczki zielonego pesto 2 łyżeczki oliwy świeży pieprz do smaku opcjonalnie sól Caprese, czyli wypieczona na złoty kolor pyszna kanapka, z idealnie roztopinym serem mozzarella, pomidorem i zielonym pesto. Czy jest coś lepszego na pierwszy posiłek w ciągu dnia?  :) Kromki chleba posmarować(...)grubą warstwą pesto. Dodać pomidor i mozzarellę. Doprawić solą, pieprzem. Skropić oliwą. Kanapkę złożyć. Opiekać w grillownicy lub w piekarniku, w temperaturze 180°C. Grillować do momentu aż chleb się zarumieni i ser dobrze się roztopi. Około 2-3 minuty. Źródło:  kulinarnyprzepisna linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Chleb dyniowy z garnka żeliwnego 136

ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę Piekę go praktycznie co drugi dzień.  Mam  nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni, bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko(...)przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy go mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy

Delicious Titbits
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 213

jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po prostu. Potrawę przygotowuje się w dużym płaskim rondlu lub patelni i w nim podaje się na stół. Potem można nakładać sobie porcje na własny talerz(...)żółtko stwardnieje od spodu. W razie potrzeby więc podważyć zbyt długo ścinające się białko by to przyspieszyć. Gotową potrawę posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry. Podawać z płaskim chlebem (lub innym). U mnie z tureckim płaskim chlebem pide. Jak go zrobić znajdziesz tutaj . Patelnię z duszonymi pomidorami i papryką oraz z sasadzonymi w nich jajkami wystawiłam na dwór. Wpadli dziś

Sztuka gotowania w/g Samiry
No i klops! Prosto z Kalifornii 284

wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz(...)ciągle rozgrzaną patelnię dodać koper włoski i kmin, prażyć do czasu kiedy zaczną się lekko złocić i wydzielać aromaty; przełożyć do moździeża lub miseczki utłuć na jak najdrobniejsze kawałki. Chleb namoczyć w wodzie i porozrywać palcami na małe kawałki. W dużej misce połączyć surowe mięso wieprzowe i wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek

Jem więc Jestem
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 159

smakowita. Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie nie jest może zaskakujące ale niebywale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Powroty, dinozaury i lakocie 169

tego na co weszliśmy i co tam porabialiśmy. Tymczasem dzieciaki pojechały zdać relację babci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej? o ile przetrwam tę temperaturę! JA CHCĘ

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 160

typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast(...)jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski

Powiedz dietom nie
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 299

ktoś ma ochotę upiec chcleb, to podane proporcje zostały dobrane na dwa bochenki pieczone w prostokątnych kilogramowych foremkach (używam stalowych o wymiarach ok. 23x10x8 cm, mogą być ciut większe). Chleb trzeba piec dwa razy dłużej niż bułki, około 40 minut. Dzięki zakwasowi żytniemu bułki są odrobinę bardziej wytrawne. Zakwas oraz mała wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który

Grahamka, weka i kajzerka
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 205

anginie a u Syncia było dzień rodzinny w placówce).  Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend",   jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Awokado ... na kanapkę 361

być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam zatem dla Was propozycję na dzisiejszą pogodę - orzeźwiająca pasta na chleb, chleb jaki lubicie najbardziej (pasuje do każdego rodzaju).  Pyszna, lekka, smaczna i co najważniejsze - odpowiednia na pogodę za oknem.  Składniki: 1 dojrzałe awokado 100 gramów wędzonego łososia (w plastrach(...)należy drobno pokroić, jabłko posiekać w drobną kosteczkę, pokroić drobno koperek.  Połączyć wszystkie składniki, dodać jogurt.  Przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Podawać na dowolnego rodzaju chlebie.  Smacznego

Garniec Magalie
Pizza hawajska 141

wspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wyjątkowe śniadanie z grilla – tosty grillowane na desce cedrowej 136

desce cedrowej. Grzanki wypełnione jajkiem i dodatkiem sera cheddar to idealne danie na rozpoczęcie dnia. Czas przygotowanie: 15 minut, czas grillowania: 20 minut Składniki: 2 deski cedrowe 4 kromki chleba tostowego 7 jaj 2 łyżki mleka 2 ½ łyżki ulubionej mieszanki przypraw ½ szklanki startego wędzonego sera cheddar Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć w wodzie przez minimum godzinę (optymalnie 4 godziny). Odcedzić(...)osuszyć. Po środku każdej kromki chleba tostowego wyciąć nożem okrągłe ciasteczka o średnicy około 5-6 cm. Trzy jajka wymieszać/roztrzepać z 2 łyżkami mieszanki przypraw i 2 łyżkami mleka. Deski z jednej strony lekko natrzeć oliwą z oliwek. Deski wyłożyć do rozgrzanego grilla do wysokiej temperatury, następnie zmniejszyć temperaturę do średniej. Kromki chleba obtoczyć w mieszaninie jaj. Umieścić

naRuszcie
Zapiekany chleb z serem i ziołami 429

Wskazówki !!! Ser kup w plastrach to zaoszczędzi Tobie czas.  Przed rozpoczęciem pracy włącz piekarnik niech się już nagrzewa. 200 stopni, opcja pieczenia góra i dół. SKŁADNIKI: 1 bochenek chleba 1/2 kostki masła 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki pęczek cebulki dymki 10 plasterków sera żółtego (ja użyłam morskiego) 1 kulka sera mozzarella serek kremowy Arla Apetina  świeżo(...)mielony pieprz szczypta soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1  łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4-5 pieczarek PRZYGOTOWANIE: Chleb ponacinać ostrym nożem tak aby powstały na nim kostki, ale uważać żeby nie poprzecinać go na wylot. Ser żółty w plastrach przeciąć na trzy części, mozzarella w cienkie plasterki, pieczarki w plasterki. W mikrofali roztapiamy masło minuta lub półtorej

ClauditteMissCooking
Tosty z patelni z pesto 82

chleb tostowy, pesto ze szczypiorku czosnkowego , plastry twardego sera żółtego, oliwa Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać.  Położyć kromki chleba tostowego i zrumienić od spodu. Przyrumieniony z jednej strony chleb, zdjąć i ułożyć na desce stroną przypieczoną do góry, posmarować pesto i przykryć serem. Na patelnie wlać oliwę, kromki ułożyć na patelni i przyrumienić spód. Zamiast pesto ze szczypiorku czosnkowego

królestwo garów
Szpik wołowy pieczony 117

kości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub smalec do smażenia chleba Kości z wierzchu oczyścić – ściąć resztki mięsa. Kości ustawić pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 -240 stopni i piec około 15-20 minut(...)szpik zacznie „bulgotać „. Nie przepiec, gdyż może wypłynąć. Chleb podsmażyć na rumiano, gorący smarować przekrojom ząbkiem czosnku. Kości ułożyć na talerzu, posypać solą i tymiankiem. Podawać z grzankami.   zastawa

królestwo garów
Kotlety marchewkowo-selerowe 129

absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować(...)osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.  Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb słonecznikowy na mące pszennej i sojowej 129

Dziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się

Ewa w kuchni
Wielkanocny żurek w chlebie 127

Idealne jako jedno z  dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku(...)pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła

MarciochaKucharzy
Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread 242

wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. Scroll down for recipe in English Jajecznica na tostach (2 porcje) Składniki: 4 cienkie kromki chleba 80 g masła klarowanego 40 g masła(...)łyżka posiekanego szczypiorku 30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego) Przygotowanie: Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł. Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane

karmelowy
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 174

wątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam(...)mąki torebka drożdży suszonych (7 g) 160 g rodzynek namoczonych we wrzątku W pojemniku automatu umieścić wyżej wymienione składniki w podanej kolejności (z wyjątkiem rodzynek). Automat włączyć na program "CHLEB SŁODKI". W przerwie mieszania dodać rodzynki. Po upieczeniu chleb wyjąć z pojemnika do ostudzenia. Bardzo dobrze smakuje świeże jak i czerstwe (np. następnego dnia po upieczeniu) samo, z masłem, twarożkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Żeberka na ostro - dla Dominiki 262

dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki 1 kg żeberek ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis Marynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku  3 cm kawałek imbiru(...)umieścić pod mięsem, żeby wytopiony tłuszcz nabrał ostrości, a cebula i papryczki się nie przypaliły podczas pieczenia.  Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można później wykorzystać jako smarowidło do chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita. Uwaga - nie popijać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 248

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane

Ostra na Słodko
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 190

nieco innych past. Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby chleb lepiej nasiąknął, lekko skropiłam każdą kromkę olejem z tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki,  można każdy podzielić na cztery trójkąty(...)każdym  wydaniu jest pysznie! Polecam! składniki (2 mini torciki) 8 kromek chleba tostowego z  tego  przepisu lub  gotowych Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku  1/2 czerwonej cebuli pokrojona

Stare Gary
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 195

chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami wędzonej ryby lub podsmażonymi plastrami wędzonego boczku oraz opieczonymi kawałkami wiejskiego żytniego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas na żurek 165

żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji  - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych(...)mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie:  Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy    (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz 186

Hiszpana usłyszałam, że żeby polubić gazpacho trzeba go spróbować kilka razy. Coś w tym chyba jest. Polecam do wypróbowania. Składniki na 4 porcje: 1 kg pomidorów 2 kromki pszennego chleba (opcjonalnie) 1/2 ogórka 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu sól(...)pieprz do smaku Z chleba (jeżeli używamy) usunąć skórkę. Jedną kromkę pokroić w kostkę. Skropić oliwą,podsmażyć na patelni grzanki. Drugą kromkę obficie skropić przegotowaną wodą, odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić, oddzielić gniazda nasienne. Gniazda z sokiem i skórkami prztrzeć przez sito do miski blendera (lub zwykłej wysokiej, jeżeli używamy blendera ręcznego). 1/2 pomidora, po kawałku ogórka, papryki

Pełny talerz
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 208

uroczystego biesiadowania. Pierwsze w tym roku ognisko - tak, byłam pod wrażeniem! Swojska kiełbasa nabita na kija, upieczona w ogniu, pachnąca drewnianym dymem, a do tego pajda świeżo wypieczonego chleba, domowy smalec i kiszone ogórki - tak powitali nas gospodarze!  A po ognisku wieczór filmowy, który zamienił się w wieczór rozmów i dyskusji, z pizzą i regionalnym piwem w tle. Morał(...)całą gospodę śniadania ściągały nas każdego poranka ze schodów. Na drewnianych stołach potrawy ustawione w formie bufetu. Pyszna jajecznica, słodkie racuszki, domowe konfitury, z twarożkiem wędzonym i świeżo wypiekanym chlebem. No po prostu rewelacja! Do tego soki, soczki, koktajle, kawa, herbata, wędlinka, ciacho... same pyszności, które znikały ze stołu jeden za drugim. Na szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół

Sajkofanka smaku
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 267

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego dodatek, najlepiej z domowej spiżarni. Tak niewiele, a zarazem tak wiele..      Do pewnego momentu nie przywiązywałam wagi do śniadań. Zjadłam - okej, nie zjadłam - jakoś się przeżyje. Szybka mocna(...)stały się istotne, zaistniały w grafiku dnia. Są moim małym rytuałem, gdy siedząc w kuchni i oglądając budzący się do życia park za oknem, delektuję się kanapką z domowego chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka

W kuchni Karmel-itki
Cholera z telefonami 151

majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy(...)garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem opiekamy chleb w piekarniku aż będzie chrupiący, wypełniamy gorącym leczo, posypujemy tartym serem i przykrywamy

les mirabelles
Wytrawny sernik z łososiem. 232

Przerabiałam wiele rodzai serników, ale zawsze były na słodko. Konkurs zmobilizował mnie do wymyślenia czegoś co nie będzie tendencyjne i takie jak zawsze. Czyli sernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu. Składniki na spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki(...)jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku  Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku  Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego

Malinowe Pocałunki
Tosty z jajkiem. Jajko zapiekane w tostach. Szybkie sniadanie. 929

Jajko zapieczone w chlebie tostowym. Bardzo smaczna, szybka przekąska, błyskawiczne śniadanie, czy kolacja. Polecam :) Składniki - chleb tostowy - jajka ( najlepiej małe ) - zielona cebulka lub szczypiorek - masło - domowa wegeta, mielona papryka - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Rozgrzewamy opiekacz ( zamykany sandwich ). Kromki chleba tostowego smarujemy po zewnętrznej stronie bardzo delikatnie masłem, układamy w opiekaczu, Na każda kromkę wybijamy ostrożnie jajko, posypujemy przyprawami i szczypiorkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 137

kotletów za wyjątkiem tego, że z jednej strony nie są obsypane bułką tartą tylko grzankami. Dzięki grzankom są jeszcze bardziej chrupiące. A po drugie kolejny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :) Składniki:          4 kotlety schabowe bez kości          4-5 kromek czerstwego chleba(...)łyżki bułki tartej          1 łyżka masła Przygotowanie:       Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kotlety cienko rozbić, posolić i popieprzyć. Panierować najpierw w mące  potem w roztrzepanych jajkach a na końcu z jednej strony w bułce tartej a z drugiej strony obsypać grzankami dobrze

Amatorka kuchenna
Bułki gryczane 254

przestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Pyszne grzanki 153

Ponieważ śniadanie może być królewskie proponuję pyszne grzanki z ulubionymi dodatkami... SKŁADNIKI: 2 kromki chleba razowego 1 jajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem   2 łyżki masła klarowanego lub oliwy(...)oliwek  WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo  moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne

Kuchnia Beaty
Nietypowe muffinki na śniadanie 313

drugą wersję. A może Wy macie lepsze propozycje? Wpisujcie je w komentarzach :) ale najpierw wypróbujcie ten przepis. Wytrawne muffinki na śniadanie Potrzebujemy (na 5 muffinek) 5 kromek chleba tostowego 5 niedużych jajek 5 plasterków żółtego sera 5 plasterków pikantnego salami łyżeczka masła szczypiorek sól, pieprz (Opcjonalnie) słodki sos chilli Przygotowanie tych muffinek jest niezwykle proste i nie powinno zająć(...)dużo czasu. Wystarczy kilka kroków. 1. Nasmarujcie średniej wielkości kokilki masłem 2. Z każdej kromki chleba tostowego odetnijcie skórkę, a następnie rozwałkujcie chleb bardzo cienko. 3. Do kokilek włóżcie po jednej kromce. Następnie włóżcie plasterek salami i pokrojony w paski plasterek sera. Na samym końcu do każdego naczynia ostrożnie wbijcie jajko. całość doprawienie solą i pieprzem 4. Muffinki zapiekance przez

Okolice Palnika
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 158

która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki(...)czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę

ClauditteMissCooking
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 256

Swego czasu upiekłem chleb mieszany z ostropestem , więc nie będę się powtarzał i nie będę rozpisywał się o wspaniałych właściwości nasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek

Grahamka, weka i kajzerka
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 189

Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i nakładamy. Posypujemy szczypiorkiem. U nas z pajdką chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owocowa Rozkosz 150

doświadczona kadra zapewniają wysoka jakość produktów. Zrobiłam grzanki z dżemem truskawkowym i dżemem jabłko i wanilia Owocowa Rozkosz. Maksymalnie lekko i zdrowo! Składniki -plaster  sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej chleb typu włoskiego dżem truskawkowy  Owocowa Rozkosz dżem jabłko z wanilią  Owocowa Rozkosz Pokrój chleb na kromki. Rozgrzej patelnię do grillowania. Ugrilluj chleb. Na ciepłe grzaneczki nałóż dżemy Owocowa

Z Kuchni Do Kuchni
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 148

mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni  czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy(...)początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około 7 kg, a z racji posiadania malutkiego sitka, trochę czasu mi to zajęło. Ale było warto :) Przygotowanie:  Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki

W poszukiwaniu inspiracji
Zakwas na biały barszcz 177

barszczu mąki pszennej.składniki:1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa1 litr przegotowanej letniej wody2-3 ząbki czosnku3-4 listki laurowepo kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiegopiętka chleba na zakwasieorazsłój lub kamienny garnekDo dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć(...)gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i  przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem

Monia miesza i gotuje
Śledzie po szwedzku 262

idealna, nu, bajka normalnie!Składniki:Masa:8 solonych filetów śledziowych, porządnie wymoczonych400 twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonegosok z 1 cytryny1 pęczek szczypiorku1 pęczek koperku2 łyżki żelatynyświeżo zmielony pieprzPodstawa:8 kromek chleba żytniego½ kostki masłaSposób przygotowania:Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100(...)twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy.Dużą keksówkę wykładamy w całości folią aluminiową. Na dnie układamy masę z chleba, starannie ugniatając, aby tworzyła solidną podstawę. Na wierzch wykładamy masę serowo – śledziową, wyrównując. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Terrinę podajemy pokrojoną w kwadraty, na każdym układając piórko cebuli.Filed

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Puszysty omlet + masło z awokado 128

Dobry omlet nie jest zły, a do tego pyszny żytni chlebek z masłem z awokado :)~ Omlet z pomidorem, szczypiorkiem + chleb żytni z masłem z awokado i kiełkami ~Składniki:2 duże jajkałyżka wodymały pomidorłyżeczka oliwysól, pieprz+chleb żytnimasło z awokadokiełkiPatelnię stawiamy na palnik, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i czekamy aż woda odparuje (ja nie odparowałam całej wody(...)dłużej i lepiej rozbełtane, tym bardziej puszysty i delikatny wyjdzie omlet). Powstałą masę wylewamy na patelnię, smażymy omleta po kilka minut z każdej  strony i przekładamy na talerz. Chleb smarujemy masłem z awokado, kroimy w kosteczkę i podajemy z kiełkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 259

wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który

Grahamka, weka i kajzerka
Szynka w Więzach Marynowana w Miodzie czyli ostatni świateczny post retrospektywny 235

choć podobno jest wiosna. Ja mam dość, szczególnie po takiej nocy jak dzisiaj, okropnej po tylu prawie przespanych... dobra narzekać nie wypada gdy w perspektywie ma się pieczenie Czekoladowego Chleba (i to nie w samotności ale w wirtualnej kuchennej przestrzeni z wspólpiekarkami!), ślub dawno niewidzianego kolegi w dniu jutrzejszym oraz wspomnienie pieczonej szynki. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bakewell Slice czyli poWeekendowe Łakocie odc.11 ale w niedzilę :) 158

Zanotowałam ten przepis, z bloga Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem.kruchy spód:1 szkl. mąki6 łyżek zimnego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rillettes au porc oraz Pizza ze szparagami, łososiem i fetą czyli trochę inne Niedzielne Śniadanie odc.14 137

dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować dopiero w czwartek (Słodki  Czwartek!!!). Po drugie, na jedną z części śniadania jadłam własnej produkcji pasztecior do smarowania i właśnie przepis na niego chcę tu zamieścić. Znalazłam go, i tu niespodzianka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z jajem 156

kolację. Zaserwuję im kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajekna 6 kotlecików:3 ugotowane na twardo jajka1 jajko suroweprzylepa chleba, namoczona i odciśniętasól, pieprzświeże zioła, posiekaneolej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz rybny jednogarnkowy czyli Środowe Rybki odc.31 166

Miałam bardzo męczący dzień. Przygotowałam dwa dania obiadowe, naleśniki, upiekłam chleb a wszystko to między sprzątaniem, odprowadzaniem Córci w deszczu i wywiadówką. Udało mi się i z czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa.Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brytyjskie burgery czyli Niedzielne Mielenie odc.14 oraz ja i Cook'd 143

dachy... nie, to jeszcze nie śnieg ale mroźno się zrobiło.Mam już w sobie więcej spokoju niż jak pisałam poprzedniego posta. Smutek mam w sobie ale funkcjonuje normalniej, piekąc chleby, tworząc listę zakupów, pisząc listy do Mikołaja i myśląc nie tylko o umieraniu. Ciążyło mi też usg, które odkładałam trochę ze strachu, trochę z braku czasu. Nie robiłam go odkąd

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dzieciece pudelko ze sniadaniem odslona 2ga 176

obiecałam dzisiaj prezentuje drugie pudełko śniadaniowe Córci. Tak jak i pierwsze zdziwiło, bo nie szynka a pieczona karkówka w ziołach i jeszcze sałata... chleb domowy Fiński żytni, Mini babeczka bananowo migdałowa i ogórek :)Jak na razie zakończyłam blogowe zmiany. Uważacie, że są korzystne? macie jakieś uwagi?z chęcią przeczytam Wasze opinie i sugestie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe bułeczki amarantusowe czyli Pudełko Śniadanowe odsłona 10ta 159

Nadal hołdujemy zasadzie, że gluten ograniczamy bo ogranicza :) dlatego też jeśli na drugie śniadanie jemy kanapki w szkolnych pudełku chleb już nie ląduje. We wczorajszej śniadaniówce Córci pojawiła się nowość. Mini bułeczka z amarantusa ekspandowanego, ze słodką rodzynką i chrupiącym migdałem. Przepis banalny i miałam okazję zużyć kolejny kawałek amarantusowej nagrody. Lekkie, dość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mielone kotlety z groszkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.21 183

razem z zielonym akcentem, szkoda, że nie prosto ze strączka...  Mielone kotlety z groszkiem700 g mięsa wołowo wieprzowego do zmielenia1 cebulka, posiekana lub zmielona razem z mięsemprzylepka z jasnego chleba, namoczona i odciśniętajajko1,5 łyżeczki solispora szczypta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto czyli Zupowy Wtorek odc.47 143

Wczorajszy obiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa galaretka z czarnej porzeczki czyli Niedzielne Sniadanie odc.41 181

śniadanie nie ma jak pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki2

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ucierane ciasto cytrynowe z porzeczkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.54 153

Piekę... głównie SIĘ w mieszkaniu lub na spacerach, na które wcale nie mam ochoty. Dzisiaj musiałam jednak uruchomić piekarnik by upiec chleb a przy jednym włączeniu jeszcze i bułki popełniłam ale nie o bułkach dzisiaj będzie choć wyszły przepyszne. W sobotę postanowiłam uraczyć rodzinę ciastem ucieranym. Przepis znalazłam w sierpniowej KUCHNI. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, dość wilgotne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Walka z Muszkami owocowkami i Orzechowo-czekoladowe ciasto ze sliwkami 124

Zakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają  rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak się ich pozbyć bo przecież nie są planowanymi gośćmi w naszej kuchni?Rozwiązanie jest banalnie proste, słyszałam o nim już kiedyś a wczoraj postanowiłam sama zawalczyć gdyż muszki w zakwasie wcale mnie nie ucieszyły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowo jesienny serek z miodem czyli Niedzielne Sniadanie odc.44 131

Orzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serkapo łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Herbatki? tym razem z ciemnych owocow :) 181

Między pieczeniem chleba, strucli i rogalików postanowiłam sklecić post. Post dla wielbicieli owocowych herbatek. Pisałam Wam już, że jakiś czas temu otrzymałam od firmy Bi Fix (bazującej na owocach z własnych sadów, często ekologicznych) zestaw herbat owocowych. Dzisiaj słów kilka na temat tych z czarnych owoców.Herbatką, która najbardziej posmakowała mi do tej pory jest ta z czarnej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tosty francuskie z sosem owocowym 186

Dzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!!Są tacy?! ;)Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek- czyli to pieczywo, które zawsze macie pod ręką.Utarło się, że tosty francuskie, to idealna propozycja na śniadanie, nie wiem dlaczego- ja przyrządzam je zawsze na kolację, wtedy się nigdzie nie spieszę i spokojnie(...)mogę zająć się smażeniem chleba, a potem powoli delektować się ich smakiem...Tosty są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, delikatnie słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne!Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.2-3 porcjeTosty:* chleb- 6 kromek* mleko- szklanka* jajko- 1 szt.* cukier- 2 łyżki* ekstrakt

Kraina Miodem Płynąca
Wodzionka - zupa kryzysowa 540

spożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej oszczędności i prostoty. Matki i żony dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka chińskich zupek i innych niezdrowych gorących kubków. Zalewasz i masz - jednak to "jednak" robi olbrzymią różnicę, bowiem z czosnkiem(...)Opolszczyźnie, winna jestem wychwalać śląską zupę  WODZIONKĘ, która uratowała mi życie na studiach, wyleczyła z wielu przeziębień i z niejednego kaca  WodzionkaSkładniki podstawowe:2 kromki czerstwego chleba (dziś grzanki)1 ząbek czosnkułyżka smalcu (dziś masło)sól Pokrój chleb, drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i łyżkę tłuszczu. Zalej wrzątkiem. Gotowe!  P.S. śmietana trochę niweluje zapach

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z jarmużem 119

Pyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z tej stronyskładniki (4 porcje)kilka liści jarmużu4 kromki pszennego chleba lub ciabaty3 ząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprzkilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowaniejarmuż gotować we wrzącej osolonej(...)minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki.  Kromki chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko oliwą,  pod grill w piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie

Stare Gary
Białe gazpacho 148

Trochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony Eating Wellskładniki (4 porcje)300 g  ogórków 400 g  zielonych winogron1 kromka białego chleba, skórka odcięta2 szklanki bulionu z kurczaka 1  melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków(...)Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na  puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, ​​6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce,  przykryć i chłodzić w lodówce,  co najmniej 2 godziny

Stare Gary
Najlepsze tosty na słodko 195

domu bardzo dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nich zrobić to ja zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince!Składniki :* chleb tostowy - u mnie z ziarnami* masło migdałowe* dojrzałe bananyPrzygotowanie :Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem migdałowym(...)układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja

Magiczne Życie Marty
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 152

się do smażenia reklamowanych tłuszczów.Przy odżywianiu powinno się myśleć o diecie kompleksowo,a nie tylko zastanawiać się nad jednym składnikiem -tłuszczem zwierzęcym.Od czasu do czasu zjedzmy więc chleb z dobrze przyprawionym smalcem ,bowiem w polskiej kuchni smalec używany byl od wieków i nie tylko do smażenia potraw,ale także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej(...)ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża.Składniki na smalczyk do chleba:70 dkg słoniny1 duża cebula1 kwaskowate jabłko1 łyżeczka suszonego majerankuWykonanie:Słonine pokroić w drobną kostkę.Najlepiej użyc słoniny prosto z lodówki,łatwiej ją wtedy pokroić.Włożyć do szerokiego rondla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięso w słoiku 1657

już się upiekło domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku(...)liście laurowe1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)1-1.5 łyżeczki soli6 owoców jałowca1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Moje kawałki były za duże i źle się później smarowało chleb. Nie odkrawać tłustych kawałków. 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Liście laurowe i owoce jałowca rozdrobnić. Do pokrojonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość wyrabiać. Przełożyć do słoika

UgotujmyTo.pl
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 152

dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej(...)mięsa, kiełbasa , kaszanka ,  pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.Na początku chleb ze smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec

Ostra na Słodko
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 163

wszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem(...)Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ściągamy folię i dajemy mu dojść w piekarniku.PS.: Z cebul, jabłka i czosnku tworzy się coś tak fajnego, że u mnie wyżerają to z chlebem i raz mnie mało nie zlinczowali jak chciałam to wywalić

ladykitchen
Grzanki ze szpinakiem 165

Szpinak musimy mieszać podczas duszenia, gdyż lubi pryskać wyskakując z garnka ;) Miękki doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba. Ja nie używam pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć. Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym serkiem, a na niego nakładamy szpinak(...)proponuję posypać szpinak startym żółtym serem. Nie jest to jednak konieczne.Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 170-180 stopni na kilka minut,  do lekkiego zrumienienia brzegów chleba. Podajemy na gorąco.  Nie jest to coś, co wygląda spektakularnie, ale jeśli ktoś lubi szpinak, to od pierwszego kęsa zakocha się w tych grzankach :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tosty z jajkiem sadzonym 152

Mała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor   Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy

Maminek kulinarny
Zapiekanka na chlebowych grzankach 180

Nasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz   Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki(...)tarkujemy na dużych oczkach.   Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.   Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego.   Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.   Jajka przyprawiamy

Maminek kulinarny
Zupa krem marchewkowo-groszkowy 170

Składniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich;1/2 łyżeczki oragano.3 łyżki oleju/oliwy.Sposób przygotowania:Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.Czosnek obrać, drobno posiekać.Natkę pietruszki(...)gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
526. Monte Cristo Sandwich 122

Monte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)swoją drogą, to dla takich kanapek warto robić odstępstwa od słodkiego śniadania :3Oj, ciężki tydzień?! Dwa tygodnie!! przede mną.. alee, pozytywna rzecz? Za 2 tygodnie ferie :DPrzepis: (na chleb) 200g mąki pełnoziarnistej200g mąki pszennej + do podsypywania200ml mlekaniecałe 100ml wody30g świeżych drożdżyłyżka cukru10g soli(łyżka)jajko30g rozpuszczonego masła (wieczorem) Mleko i wodę podgrzewam, dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki

More food, love and dreams
Bułki mleczne na Tang Zhongu 263

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie

Grahamka, weka i kajzerka
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 259

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane

Grahamka, weka i kajzerka
Szarlotka z kruszonką i bezą 162

Klasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny się zapadł, Pumpkin Bread zamienił się w zakalec, a pliuszki zanadto się przypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami

Grahamka, weka i kajzerka
Weka...a może bułka paryska? 264

kujawski baton lub bułka wyborowa, albo też bułka kielecka, bina czy też gryzka.Tyleż nazw dla tej długiej na około 30 cm bułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu, z chrupiącą skórką, tylko i wyłącznie z dobrym masłem. Niczego więcej nie potrzeba. A tak między nami - mamy

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 270

odstaw do wystygnięcia.Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 216

kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane.20 minut później.Jeść, czy poczekać aż ostygną?Bułka z bliska.Bułka z bliska.insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 196

szklaneczce, jak bananowiec ma być dziś numerem jeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ.Oczywiście są tam też namiary (strona internetowa) sklepów w jakich można kupić smakołyki./Dodatkowo:- słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli",- dwa pojemniki wysokie z których łatwo będzie nalewać do słoiczków.- masło do posmarowania "foremek".WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze

Wypisz Wymaluj